WHO: Afgiften på alkohol skal hæves

WHO mener, at afgifterne på alkohol skal hæves i Europa for at komme de store alkoholproblemer til livs. Det støttes af R men ikke af S og SF.

WHO mener, at højere alkoholafgifter vil betyde et lavere forbrug. (Foto: AP © AP Graphics)

Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler den kommende danske regering at hæve afgifterne på alkohol og samtidig indføre en aldersgrænse på 18 år for køb af øl og vin.

Anbefalingen er en del af en ny europæisk handlingsplan, som WHO netop har vedtaget for at komme de udbredte alkoholproblemer i Europa til livs - ikke mindst i Danmark, hvor de unges druk igen og igen sætter rekord.

- Hvis man ikke vil bevare Danmarks europarekord, som måske endda er en verdensrekord, er der god grund til at lave yderligere tiltag for at begrænse brugen af alkohol, siger programdirektør Lars Møller fra WHO's Europakontor i København til DR Nyheder.

De Radikale støtter WHO's anbefalinger og nævner i sit partiprogram en fordobling af afgifterne på øl og vin, så en alm. øl f.eks. vil stige med 77 øre.

Alkohol er ikke på listen

- Skat og en højere aldersgrænse er nogle af de håndtag, man skal bruge, hvis man skal få de unge til at drikke mindre, siger den nyvalgte radikale Manu Sareen.

S og SF har i valgkampen bebudet afgifter på usunde varer, men alkohol er ikke med på listen, og det ærgrer WHO.

Øget grænsehandel

- Vi anerkender fuldt ud, at der et problem med øget alkoholforbrug i Danmark. Løsningen er bare ikke at hæve afgiften på alkohol, siger SFs sundhedsordfører Jonas Dahl og uddyber.

- Erfaringerne fra Forebyggelseskomissionen har vist, at det vil betyde en øget grænsehandel, siger Jonas Dahl.

SF vil til gengæld hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år.

Facebook
Twitter