WHO: Luften over Sjælland og Fyn er sundhedsskadelig

Forurening er skyld i flere dødsfald end alkohol, siger ekspert. Biler og brændeovne er de største syndere.

Røg ryger fra skorsten med rød og sort kunst på toppen. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)

Ni ud af ti af alle verdens indbyggere bor i områder, hvor luften er forurenet. Og i Danmark er det næsten udelukkende jysk luft, som kommer ned under verdenssundhedsorganisationen WHO's grænse for luftforurening.

Det viser en ny undersøgelse, som WHO har lavet. Og den skal man tage alvorligt, siger Kåre Press-Kristensen, som er ekspert i luftkvalitet hos miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

- Det nyeste estimat viser, at 4.000 danskere dør af luftforurening hvert år. Det gør luftforurening til en større dræber end alkohol, og forureningen bliver kun overgået af rygning og fysisk inaktivitet, siger han.

Det danske bidrag til luftforureningen kommer især fra brændeovne, forurening fra landbruget og udstødningsluft fra bilmotorer. Og den beskidte luft er både dyr for den enkeltes sundhed, men også for samfundets fælleskasse.

- Hvert år bliver over 10.000 alvorligt syge, og vi har millioner af sygedage, som er afledt af forureningen. Det koster samfundsøkonomien 40 milliarder kroner hvert år, siger Kåre Press-Kristensen.

Sluk for brændeovne og tænd for elbiler

Selvom luftforurening altså også i Danmark er et stort problem, bliver det ofte overset i hjemmet og i den politiske debat, siger Kåre Press-Kristensen. I stedet stjæler klimadebatten den politiske dagsorden, og det ærgrer Kåre Press-Kristensen.

- For eksempel vil nogen måske spare klimaet for CO2 ved at fyre op i brændeovnen. Men brændeovnen kan så til gengæld forurene hele nabolagets luft.

Derfor opfordrer Kåre Press-Kristensen til, at der bliver tænkt mere på luftforureningsproblematikken - både i de politiske forhandlingslokaler og i dagligstuerne.

Som almindelig dansker kan man starte med at skrue op for radiatoren i stedet for brændeovnen, tage cyklen i stedet for bilen, og så skal forbrugere på udkig efter ny bil måske overveje elbil en ekstra gang, siger Kåre Press-Kristensen.

- Det er ikke småting, vi taler om her. På globalt plan er det hvert 8. dødsfald, der skyldes luftforurening. Og vi kan jo ikke stoppe med at trække vejret, siger han.