WHO og Unicef advarer: Antallet af vaccinerede børn faldet drastisk under coronakrisen

Vi risikerer at sætte flere års arbejde med at få flere børn vaccineret over styr, mener WHO og Unicef.

- Vacciner der ellers har været ren rutine er blevet en skræmmende udfordring, siger administrende direktør for Unicef. (Foto: IVAN ALVARADO © Scanpix)

Coronakrisen kan få konsekvenser for børn rundt omkring i verden, hvis ikke der bliver gjort noget omgående.

Verdenssundhedsorganisation, WHO, og børneorganisation Unicef advarer om, at der er sket et dratisk fald i antallet af børn, der bliver vaccineret, siden coronapandemien ramte.

Den seneste data viser for eksempel, at antallet af børn, der får de tre doser af vaccinen mod stivkrampe og kighoste, er faldet markant de første fire måneder af 2020.

Det er ifølge organisationerne første gang i 28 år, at vi kan komme til at se et fald i dækningen af vaccinen.

WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, kalder vacciner en af de stærkeste redskaber i forhold til folkesundhed.

- Pandemien har udsat vores fremskridt for fare. Den undgåelige lidelse og død, grundet at børn misser vacciner, kan ende med at blive værre end selve coronavirusset. Men sådan behøver det ikke at være, siger han.

Ifølge WHO skyldes faldet i antallet af vaccinerede børn forstyrrelser i forhold til leveringer af vacciner og coronakrisens påvirkning af sundhedsvæsenet. Ghebreyesus mener dog sagtens, at landene kan sikre sig, at børnene bliver vaccineret, hvis viljen er der.

Tedros Adhanom Ghebreyesus og WHO har mildest talt haft travlt under coronakrisen. (Arkiv) (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)

Kan få indflydelse på flere sygdomme

Coronakrisen kan ende med at få indflydelse på flere sygdomme rundt omkring i verden. WHO er blandt andet bekymret for, at de seneste fremskridt med at få gjort hpv-vaccinen tilgængelig i 106 lande kan gå tabt.

Derudover er omkring 30 vaccineprogrammer mod mæslinger i fare for at blive droppet, hvilket kan føre til flere udbrud i år og de kommende år, skriver WHO.

Unicef og WHO har spurgt landene, hvad faldet i vacciner skyldes. En tredjedel af de 82 lande, som har svaret på undersøgelsen, beretter, at coronapandemien har haft konsekvenser på flere forskellige måder.

Nogle borgere er bekymrede for at forlade hjemmet, andre at transportmulighederne er få, mange har fået økonomiske problemer, mens rejseforbud og mangel på værnemidler også giver problemer for sundhedspersonalet.

- Vacciner, der ellers har været ren rutine, er blevet en skræmmende udfordring, siger Henrietta Fore, der er administrende direktør i Unicef.

Facebook
Twitter