WHO: Zikavirus kommer til Europa til sommer

Sandsynligheden for at blive inficeret med zikavirusset er størst på Madeira og ved den nordøstlige kyst af Sortehavet. Det viser en ny risikovurdering fra WHO som udkommer i dag.

Zikavirus spredes af myggearten aedes. Symptomerne er feber, røde øjne og hovedpine, men ca. 80 procent af de smittede får ingen symptomer. (Foto: DANIEL BECERRIL © Scanpix)

En ny risikovurdering fra WHO viser, at zikavirusset med hastige skridt spreder sig til Europa.

Ifølge WHO skønnes det, at europæerne i et eller andet omfang vil stifte bekendskab med zikavirusset i det sene forår eller hen over sommeren.

Generelt betegner WHO sandsynligheden for et zikaudbrud i et eller flere europæiske lande som lav til moderat. Men ifølge WHO er det alligevel afgørende, at de europæiske lande iværksætter forebyggende indsatser.

- Vi vil kraftigt opfordrer til, at man prioriterer de aktiviteter, som vi ved kan forebygge store zikaudbrud, siger Zsuzsanna Jakab, der er direktør for det europæiske område i WHO.

Ifølge WHO er sandsynligheden for en lokal spredning af zika størst i de områder, hvor myggearterne Aedes aegypti og Aedes albopictu lever.

Således betegner WHO sandsynligheden for moderat i 18 europæiske lande, mens den i begrænsede områder som Madeira og den nordøstlige kyst af Sortehavet beskrives som høj.

Zikavirus mistænkes kraftigt for at kunne medføre mikrokefali hos fostre. Det er en sygdom, hvor børn fødes med for små hoveder og derfor kan udvikle hjerneskader.

WHO´s risikovurdering:

  • WHO´s risikovurdering af zikavirus i Europa baserer sig på 53 europæiske lande, med en befolkning på næsten 900 millioner, der strækker sig fra Ishavet i nord til Middelhavet i syd, og fra Atlanterhavet i vest til Stillehavet i øst.

  • Områder i regionen med tilstedeværelse af myggen Aedes aegypti har en høj sandsynlighed for spredning af en lokal zikavirus

  • 18 lande (33%) har en moderat sandsynlighed grundet tilstedeværelse af myggen Aedes albopictu, som har vist sig at være bærer af zikavirus

  • 36 lande (66%) har en lav eller meget lav eller ingen sandsynlighed på grund af fraværet af Aedes myggen eller passende klimatiske betingelser for myggeartens etablering.

Facebook
Twitter