Wilders og Gyldent Daggry er ikke de eneste kontroversielle politikere på Folkemødet

En fransk og en italiensk nationalist fra den yderste højrefløj er også inviteret med til Folkemødet på Bornholm.

På billedet ses Daniel Carlsen, i midten, fra Danskernes Parti sammen med en af sine inviterede gæster til Folkemødet. Fra venstre: Yvan Benedetti, Irene Pappas, hustru til Christos Pappas, der er en af de fængslede medlemmer Gyldent Daggry og til højre Gonzola Martin Garcia fra det spanske nationalistparti Democracia Nacional. (Foto: Daniel Carlsen © Privat foto)

Georgios Epitideios fra det nationalistiske græske parti Gyldent Daggry får følgeskab af flere udenlandske stemmer fra den yderste højrefløj til Folkemødet på Bornholm.

Det oplyser partileder for Danskernes Parti, Daniel Carlsen, der har sendt invitationerne til DR Nyheder.

Det handler om italieneren Roberto Fiore, der er tidligere europa-parlamentariker, leder for det nationalistiske parti Forza Nuova og selverklæret neo-fascist. Han får selskab af franske Yvan Benedetti, der er leder af det nationalistiske parti l'Œuvre française.

Begge partier er, sammen med Danskernes parti, medlemmer af det paneuropæiske parti Alliance for Peace and Freedom, der samler europæiske nationalister.

- Vi er jo nationalister, og vi arbejder sammen om at genskabe et fædrelandenes Europa af frie, suveræne etnisk og kulturelt homogene nationer. Den allerstørste udfordring er den demografiske udskiftning. Den her befolkningsudskiftning synes jeg med rette, man kan kalde et folkemord mod de oprindelige europæere, siger Daniel Carlsen.

Paneldebat om nationalisme

Det er netop disse emner, de tre nationalister skal diskutere i en paneldebat.

- Vi skal have os en snak om, hvad europæiske nationalister ønsker for fremtidens Europa. Vi skal diskutere, hvilke udfordringer vi står overfor, primært de forfølgelser nationalister bliver udsat for. Og der er det i den grad relevant at inddrage et parti som Gyldent Daggry, mener Daniel Carlsen.

Flere politiske stemmer har i dag udvist bekymring for, hvilke konsekvenser nationalister tilstedeværelse kan få.

- Jeg kan ikke se, hvordan fredelige og demokratiske partier kan hive noget som helst ballade med. Der er jo ikke nogen af os, der kommer til at bidrage med vold eller noget ekstremt på nogen måde, siger Daniel Carlsen.

- Fuldstændig forrykt

Ud over de tre nationalister, inviteret af Danskernes Parti, får Folkemødet også besøg af den islamkritiske hollandske politiker Geert Wilders, der er blevet inviteret af Trykkefrihedsselskabet.

Invitationerne til de kontroversielle politikere har fået debatten om ytringsfrihed i gang, og blandt andre SF'eren Özlem Cekic mener, at Gyldent Daggry ikke skal have lov til at komme til Bornholm.

Men det vil være fuldstændig forrykt at forbyde nogen at komme til Folkemødet, mener Daniel Carlsen.

- Det vil blot understrege, at vi lever et sted, man ikke tager ytringsfriheden alvorligt. Det vil være en utrolig negativ udvikling.