William er slovensk minister i to dage: Det er udfordrende og lærerigt

188 unge deltager i Ungdommens EU-topmøde på Christiansborg.

Hvordan skal EU bekæmpe radikalisering? Skal 'Erasmus+'-programmet, der sender unge ud og studere i Europa fortsætte? Og skal der være en minimumsgrænse for virksomhedsskat i EU?

Det er nogle af de spørgsmål, som William Viksø-Nielsen er med til at diskutere på Ungdommens EU-topmøde på Christiansborg.

Men det er ikke som den 16-årige dreng fra Jørlunde ved Slangerup på Sjælland. William Viksø-Nielsen er blevet udnævnt til at være Sloveniens uddannelses- og forskningsminister og skal påtage sig landets holdninger og rolle i EU over weekenden.

- Det er virkelig lærerigt, men også udfordrende nogle gange, fordi jeg personligt mener noget andet. Men så har jeg lige slået mig selv over hænderne og tænkt, at nu repræsenterer jeg Slovenien, siger han.

Sammen med 187 andre bliver der diskuteret og forhandlet, som var det et ægte EU-topmøde. Nogle får tildelt en rolle som EU-politiker, mens andre skal være journalist. Reelle problematikker i EU bliver debatteret, og løsninger bliver vedtaget. Og i presserummet bliver nyheder breaket, og sager lækket til pressen.

- Det er meget realistisk sat op. Der har været nogle ophedet diskussioner, og jeg får noget anderledes ud af det, end hvis jeg sidder og diskuterer politik med mine forældre eller venner. Jeg får et godt indtryk af, hvordan politikere arbejder. Det gælder meget om, at finde ordentlige alliancer, og det er vigtigt med et tæt samarbejde, siger han.

Kompromis for fælles løsning

Netop alliancer og kompromiser er noget af det som 16-årige Asta Mathilde Mølstrøm fra Frederiksberg lærer mest af. Hun har sat sig i stolen som Sveriges uddannelses- og forskningsminister.

- Man kan lære rigtig meget af andres politiske holdninger på tværs af landene. Vi er egentlig mere ens, end man lige går og tror. Jeg har lært, at alle ikke er enige, og man skal kunne gå på kompromis for at finde en fælles løsning. Det er vigtigt i politik, siger hun.

16-årige Asta Mathilde Mølstrøm meldte sig til for at lære mere om EU og få et større indblik i arbejdsprocesserne. (Foto: Camilla Faurholdt Löfvall)

Det er syvende gang i år, at Ungdommens EU-topmøde finder sted. Marcus Draaby på 16 år er med for andet år i træk. Da han prøvede det sidste år, var han ikke i tvivl om, at han ville vende tilbage til Christiansborg - denne gang som Sveriges statsminister.

Marcus Draaby mener, at EU's største udfordring er håndteringen af flygtninge. (Foto: Camilla Faurholdt Löfvall)

- Det er en god måde at opleve politik på. Jeg har fået god erfaring og lært meget om, hvordan det er at diskutere og komme med argumenter. Det er helt klart noget, jeg har forbedret ved at prøve det her. Og så er det fedt, at man møder andre unge på ens egen alder, som man kan diskutere og snakke med om ens politiske holdninger, siger han, der er taget til København fra Bække mellem Kolding og Esbjerg.

De tre unge er alle aktive i politik og medlemmer af ungdomspartier, så det er måske ikke så overraskende, at de gerne vil forvandle en almindelig weekend til et EU-topmøde.

William Viksø-Nielsen ved ikke, om det lige er EU, der skal være rammen for hans arbejdsliv i fremtiden. Men politik vil han i hvert fald ikke give slip på.

- Jeg synes, politik er helt vildt fedt, og det er en stor del af min hverdag. Jeg interesser mig meget for det. Jeg ved ikke, om jeg vil være politiker, men jeg er helt sikker på, at jeg i fremtiden gerne vil have en beskæftigelse, der har noget med samfund og politik at gøre, siger han.