Yahya Hassan får et år og ni måneders fængsel

Digteren er dømt skyldig i sagen, hvor han siden marts har siddet varetægtsfængslet.

Digteren Yahya Hasan skød mod en 17-årig dreng i Aarhus. Blandt andet derfor straffes han med et år og ni måneders fængsel. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Hvis Yahya Hassan i den kommende tid vil skrive digte, bliver det med fængselstremmer og arresthus som ramme.

Den landskendte digter er netop blevet kendt skyldig i den sag om affyring af skud, som han har siddet varetægtsfængslet i siden marts måned.

Dommen lyder på et år og ni måneders ubetinget fængsel.

Derudover skal Yahya Hassan betale en bøde på 40.000 kroner. Han får også frataget retten til at køre bil i et år, han får konfiskeret sin sorte Mercedes og sin motorcykel, og han skal betale sagens omkostninger og en mindre erstatning.

Dermed sætter Retten i Aarhus punktum i sagen mod digteren, der har været tiltalt for lang række lovovertrædelser. Konkret har tiltalen lydt på brud af straffelov, restaurationslov, færdselslov og loven om euforiserende stoffer.

Tiltalerne har handlet om så forskelligartede ting som 'smølfespark' i ansigtet på andre, tyveri af fadøl, trafikforseelser – og til vold af særlig farlig karakter. Samlet har Yahya Hassan været tiltalt for 35 forhold, hvoraf han har erkendt en del af de mindre tiltalepunkter.

- Jeg erkender alle bagatellerne, så vi kan koncentrere os om de vigtige forhold, udtalte han ved gennemgangen af sagens mange punkter.

Dømt for skyderi

Men sagens vel nok alvorligste anklagepunkt – at have skudt og såret en 17-årig mand i foden, nægtede Yahya Hassan at have gjort med vilje.

Noget retten også nåede frem til, idet Yahya Hassan blev frikendt for den grove del af tiltalen. Derimod er Yahya Hassan blevet dømt for den milde tiltale, der handler om at bringe andres liv i fare:

Yahya Hassan har i sagen erkendt at have en skarpladt pistol med, som han bar i buksekanten. Pistolen havde han, fordi han var blevet overfaldet mange gange, har han tidligere sagt i retten.

Samtidig afviste han at have skudt mod den 17-årige under episoden den 20. marts. I stedet skød han tre skud i jorden foran sig selv, har han tidligere forklaret i retten. Og det har retten været enig i.

Dommen blev overværet af Yahya Hassans mor og søskende, der efter domsafsigelsen omfavnede ham.

Yahya Hassan valgte umiddelbart efter dommen at modtage den, som han skal afsone med det samme. Da han blev ført bort, vinkede han til sin familie og sagde højt:

- Vi ses snart.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter