Yahya Hassan i retten: Nægter vold foran grillbar

En ung mand beskylder Yahya Hassan for vold. Digterens livvagter er i tvivl om episoden.

Digteren Yahya Hassan er sigtet for vold. Selv forklarer han, at han forsøgte at skærme sig mod et muligt slag, da han ramte modparten. (Foto: Søren Bidstrup © Arkivfoto: Scanpix)

Den meget omtalte digter Yahya Hassan er mandag formiddag for retten i Aarhus, hvor han er sigtet efter straffelovens milde voldsparagraf.

Den 19-årige digter afviser, at han under en bytur i Aarhus i februar sidste år slog en ung mand fra Aarhus-området to gange i ansigtet med en knytnæve.

Under retssagen forklarer Yahya Hassan ifølge DR Nyheders udsendte, at han havde følt sig truet forud for episoden, der udspillede sig foran grillbaren Ali Baba i Vestergade.

- Min kæreste og hendes veninde ville gerne have noget mad, men jeg mærker hurtigt, at der ikke er en særlig god stemning. Der er flere arabere i butikken, som ikke bryder sig om min person, siger Yahya Hassan ifølge Ritzau.

Skærmede sig mod slag

I den konkrete situation gik den forurettede ifølge Yahya Hassan helt tæt på ham og udtalte sig fornærmende om digterens søster.

- Han kan sgu sige, hvad han vil, men jeg føler, at han er truende, siger Yahya Hassan.

Han beskriver, hvordan modparten stod med knyttede næver og 'nikkede flere små skaller,' som ikke gjorde ondt, men som snarere var en form for markering. Derefter skal den unge mand have rykket pludseligt på sig.

Yahya Hassan fortæller, at han derfor tog armen op til hovedet for at skærme sig mod et eventuelt slag fra modparten, og at han i den forbindelse ramte den unge mand, der altså stod helt tæt på ham.

Føler sig ofte truet

Yahya Hassan er under Politiets Efterretningstjenestes beskyttelse og tegner i retten et billede af sig selv som en person, der ikke kan gå i fred i byen.

- Minimum 100 gange har jeg været udsat for noget, der kunne udvikle sig til vold. Også ofte efter, at livvagterne er kommet til, siger han.

I marts 2014 blev en 15-årig dreng idømt 20 dages betinget fængsel for at have truet Yahya Hassan på livet på Facebook.

Og i december 2013 blev en 24-årig mand idømt fem måneders fængsel for at have overfaldet digteren på Københavns Hovedbanegård.

Kender hinanden fra området

Den forurettede forklarer under retssagen, at han kender Yahya Hassan fra boligområdet Trillegården ved Aarhus, men at de ikke tidligere havde talt sammen.

Han fortæller, at han med en gruppe venner var taget i byen for at spise på Ali Baba. Og han afviser, at han har udvist en truende adfærd over for digteren.

- Hvorfor skulle jeg true ham, når de to vagter står lige ved siden af, siger manden.

Han præsenterer en helt anden udlægning af episoden, end Yahya Hassan gør.

- Jeg snakkede stille og roligt med hænderne i lommen. Pludselig slår han ud efter mig med knyttet hånd. Han rammer mig i ansigtet. Han slog to gange. Han slår med begge hænder. Den ene rammer mig i øjet, den anden i næsen, siger han.

Livvagter i tvivl

De to livvagter mener snarere, at der var tale om et enkelt slag, og at det muligvis slet ikke var et slag, men et skub.

Under retssagen fortæller den ene livvagt, at han så Yahya Hassan ramme den forurettede én gang enten i brystet eller i nederste del af ansigtet.

Den anden livvagt fortæller, at Yahya Hassan lavede et 'udfald med sin ene underarm'.

- Det er et stød af en slags. Det er ikke et rent knytnæveslag. Jeg ser slaget, som om det rammer i den øverste brystregion, siger livvagten ifølge Ritzau i retten.

Afgørelsen i sagen ventes at falde senere mandag.

Facebook
Twitter