Yahya Hassan: Jeg forstår attentatmand fra Mjølnerparken

Digteren Yahya Hassan ser mange lighedspunkter mellem sig selv og attentatmanden fra angreb i København.

Digtereren Yahya Hassan kan godt sætte sig ind i attentatmandens verden.

- Selvfølgelig skal man nedkæmpe sådan en idiot. Men... jeg forstår ham.

Sådan siger digteren Yahya Hassan om den formodede gerningsmand til drabene i København i sidste weekend i et interview med Politiken.

Den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, der tidligt søndag morgen blev dræbt af politiets skud, er ligesom Yahya Hassan søn af forældre af palæstinensisk afstamning.

De er desuden begge vokset op i socialt belastede boligområder i Danmark.

- Han var fanget på bunden af samfundet ligesom jeg. Han var indigneret over den palæstinensiske situation og forvirret over den højreorienterede drejning i Europa, siger digteren til Politiken.

Sad fast i de samme omgivelser

Sammenfaldene stopper dog ikke her, påpeger Yahya Hassan.

- Han har stukket nogen ned. Jeg har stukket nogen ned. Han har været i voldelige klammerier. Jeg har været i voldelige klammerier. Han har begået kriminalitet, mens han boksede og prøvede at finde sin passion og formåen.

- Jeg har lavet kriminalitet, mens jeg skrev en digtsamling. Han tabte sin boksekamp og fortsatte med automatvåben. Jeg var heldig at blive udgivet. Jeg siger ikke, at ellers var jeg endt som terrorist, men jeg havde siddet fast i nogle af de samme omgivelser, siger digteren.

Politiet mener, at det var Omar Abdel Hamid El-Hussein, der lørdag eftermiddag dræbte en 55-årig mand ved et debatarrangement på Østerbro og samtidig sårede tre betjente.

Om natten var det ifølge politiet også ham, der dræbte en 37-årig jødisk vagt foran synagogen i Krystalgade. Her sårede gerningsmanden desuden to politifolk.

/ritzau/