Tema Æggeskandale

Yderligere to ton forgiftede æg fundet i Danmark

Fødevarestyrelsen bekræfter, at man har opdaget to ton æg, der er forgiftet med insektmidlet fipronil.

Der er tale om to ton færdiglavet scrambled eggs, som er et færdigprodukt, der primært sælges til restauranter og cateringvirksomheder, oplyser Fødevarestyrelsen. Arkivfoto. (Foto: Marcel Kusch © Scanpix)

To ton æg med insektgiften fipronil er fundet i Danmark.

Det bekræfter Nikolas Kühn Hove, der er beredskabschef i Fødevarestyrelsen.

- Ja, det kan jeg bekræfte, og jeg er bange for, at det ikke sidste gang, at vi får information om sådanne æggeprodukter solgt på det danske marked, siger han til DR Nyheder.

Kommer i poser af 10 kilo

Det er virksomheden Nordic Egg, der har indført æggene. Der er tale om et færdigprodukt, der primært sælges til restauranter og cateringvirksomheder, fortæller Nikolas Kühn Hove.

- De er solgt til én forhandler. Der er tale om poser med 10 kilo scrambled eggs, som er et produkt, der bruges af restaurations- og cateringbranchen, siger han.

I går meddelte Fødevarestyrelsen, at man har opdaget, at 20 ton kogte og pillede æg med fipronil er distribueret og solgt i Danmark.

Og det er langt fra sidste gang, at forbrugere og virksomheder skal forvente at høre mere om sagen, forudser beredskabschefen.

- Sagen er kun lige startet, og efterforskningen er fortsat i gang, siger Nikolas Kühn Hove.

OM FIPRONIL OG DEN EUROPÆISKE ÆGGESKANDALE

  • Det giftige insektmiddel fipronil bruges til at bekæmpe lus og mider hos hunde og katte, men det er ikke EU-godkendt til brug i fjerkræbesætninger, fordi det ophober sig i æggene.
  • Fødevarestyrelsen advarer om, at stoffet fipronil efter lang tids påvirkning kan give symptomer som kvalme, mavesmerter, svimmelhed og opkast. Efter meget lang tids påvirkning kan der opstå lever- og nyreskader.
  • Men niveauet af fipronil er ikke på et sundhedsskadeligt niveau, og man vil ikke have mærket nogle symptomer, hvis man har spist et forurenet æg, oplyser Fødevarestyrelsen.
  • I midten af juli kom det frem, at belgiske myndigheder havde fundet æg, der indeholdt fipronil.
  • Siden da har skandalen rullet, og EU holder tæt øje med sagen – blandt andet fordi det forlyder, at problemet var kendt, uden at EU og EU’s medlemslande blev advaret.
  • Millioner af æg er nu trukket tilbage fra butikker i Belgien, Holland og Tyskland, ligesom Storbritannien, Frankrig, Sverige og Schweiz kan have modtaget forurenede æg.
  • Omkring 250 hollandske og belgiske besætninger er blokeret for handel med æg.
  • I alt har den europæiske æggeskandale nu ramt 15 EU-lande, Schweiz og Hongkong, oplyser EU-Kommissionen.

    Kilder: The Guardian og Reuters