Yoga, blokadebryllup og debatmøder: Blokadestuderende ønsker en anden universitetsvision

Studenterbevægelsen 'Et andet universitet', som i øjeblikket blokerer dele af tre danske universiteter, mener, at regeringen er i gang med at omdanne danske universiteter til fabrikker.

'Et andet universitet' er rykket ind på bl.a. Roskilde Universitet (RUC). Billedet her er taget fredag formiddag ved universitetets indgang.

Ønsker man i disse dage adgang til rektorsekretariatets kontorer på Københavns Universitet (KU), er det nødvendigt at ringe til en døgntelefon bestyret af en blokadevagt, der kontrollerer, hvem der bevæger sig ind på kontorerne på Frue Plads.

Rektoratet er besat og har været det siden onsdag.

Det samme er rektoratet på Roskilde Universitet (RUC) og Vandrehallen, et samlingssted på Aarhus Universitet. 

- Vi havde annonceret, at vi ville blokere rektoraterne torsdag, men gjorde det allerede onsdag, fortæller Sofia Luna, som er medarrangør af blokaden, en del af bevægelsen 'Et andet universitet' og filosofistuderende på tredje år på KU.

Vielse med det frie universitet

Hun fortæller, at fem ansatte stemplede ud, da 'Et andet universitet' sendte dem hjem onsdag, hvor hverken rektor Ralf Hemmingsen eller prorektor Lykke Friis var til stede. Ifølge KU drejer det sig dog kun om 'et par stykker', som måtte gå, da de studerende satte blokaden i gang onsdag eftermiddag.

Da dr.dk taler med Sofia Luna lørdag eftermiddag, er der gang i et debatmøde på rektoratgangen i baggrunden. Omgivet af indrammede malerier af tidligere rektorer holdes der møde om "universitetet på systemets præmisser". Blandt andre med deltagelse af folketingsmedlem for Enhedslisten Rosa Lund.

Lørdagens debatmøde på den blokerede rektoratgang med deltagelse af blandt andre Rosa Lund, folketingspoltiker for Enhedslisten. (Foto: Sofia Luna)

I Aarhus, Roskilde og København har de snart seks blokadedagebudt på et væld af debatter, fælleskøkken, filmaften, kunstudstillinger, yoga, afskedsreception for rektor og et blokadebryllup, der lørdag blev afholdt på Aarhus Universitet, hvor interesserede kunne "vie sig til det frie og demokratiske universitet".

Startede med en blokade

Overordnet ønsker 'Et andet universitet' en anden type universitet. Der er i dag ikke plads til fordybelse og undren, de studerende er i stedet masseproducerede fabriksvarer, som ikke skal dannes, men sprøjtes ud i den private sektor for at producere, lyder det fra de studerende: 

https://www.facebook.com/etandetuniversitet/photos/a.857143607667582.1073741857.670850182963593/857710177610925

- Universitetet er en ekstremt vigtig institution i samfundet. Men jeg har mærket på min egen krop at være inde i et system på systemets præmisser. Det værste er, at det er så svært at mønstre modstand, fordi man skyder skylden på sig selv, selv om vi alle er så hårdt pressede og går rundt med ondt i maven, siger Sofia Luna.

'Et andet universitet' opstod i forbindelse med en blokade på Københavns Universitet Amager (KUA) efter vedtagelsen af fremdriftsreformen i sommeren 2013.

I foråret 2014 startede en debatrække, der skulle "idéudvikle på at skabe et andet universitet med en anden kurs," fortæller Rasmus Bo Clemmensen. Han læser klassisk græsk på KU og har været med fra begyndelsen:

- Vi ville fortsætte med kritikken af fremdriften, hvordan kunne man tænke positive visioner og kritiske dannelsesperspektiver ind i universitetet og ikke kun arbejde efter nyttekalkyler, som regeringen kun har blik for, siger han.

I efteråret blev der arrangeret en blokade i Aarhus og København, og straks efter ramte 'Et andet universitet' et viralt vandrør og har nu over 3.400 likes på Facebook.

Møde blev til besættelse

For en måned siden afholdt aktivisterne stormøde med deltagelse fra fire universiteter i København, Aarhus, Roskilde og Aalborg. Her blev det besluttet at blokere universiteternes rektorater.

De studerende i Aarhus aftalte onsdag et møde op med universitetets ledelse. Da de studerende mødte frem, fortalte de, at rektoratet var blokeret. Det fik ledelsen til at tilkalde politiet, fortæller Anders Correll, pressechef ved Aarhus Universitet:

- Vi har erfaret, at det er svært at lave en aftale med 'Et andet universitet'. Så vi valgte at tilkalde politiet. Vi vil ikke tolerere en fysisk blokade, som betyder, at medarbejderne ikke kan udføre deres job eller studerende ikke kan møde.

'Et andet universitet' besatte senest rektoratet på Aarhus Universitet i seks dage i efteråret, hvor politiet til sidst også blev tilkaldt for at fjerne de protesterende unge.

Vil bruge valgkamp

Fremdriftsreformen træder i kraft efter sommerferien og har til formål i gennemsnit at forkorte en universitetsuddannelse med knap fem måneder blandt andet ved at skære i SU'en, hvis man ikke afslutter sine fag.

Ifølge de studerende er reformen et forsøg på at omdanne universitetet til en fabrik, der uddanner arbejdere til det private erhvervsliv. Viden skal være fri, lyder mantraet.

Sofia Luna fortæller, at timingen er placeret sådan, at blokaden og dermed fremdriftsreformen kan blive et emne i valgkampen, der ultimativt kan tvinge danske politikere til at forholde sig til den danske "universitetskultur".

Forkert retning

Men universitetsledelserne undrer sig over, at rektoraterne skal besættes som led i en kritik af regeringen.

- Jeg kan konstatere, at der er nogle ting, vi er enige om. Derfor mener jeg også, at ’Et andet universitet’ retter sin protest over fremdriftsreformen og dimensioneringsplanen det forkerte sted hen, skriver RUC-rektor Hanne Leth Andersen på sin blogRUC's netavis.

Men ifølge kontaktpersonen for blokaden på RUC, Eskil Elling, protesterer universitetsledelserne ikke nok for at rulle regeringens reformer tilbage.

Solidaritetserklæringer med Chile

- Hun er uenig i blokaden, fordi hun ikke mener, det er universitetets ledelse, der skal stå til ansvar for blokaden. Men vi mener godt, ledelsen kan gøre noget mere for at overbevise regeringen. Ord ikke nok. Der skal handling til, fortæller han.

https://www.facebook.com/etandetuniversitet/photos/a.672751792773432.1073741830.670850182963593/857146411000635

RUC er der siden onsdag blevet afholdt debatter og folkekøkkener, og så har de blokadestuderende desuden udvekslet solidaritetserklæringer med studerende fra Chile.

- Vi regner med at tage et møde med rektor på mandag. Men den her blokade kan godt komme til at vare længe, siger Eskil Elling fra blokaden i Roskilde.

FacebookTwitter