YouTube-stjerne: Sådan afslørede vi det store Kemoland-bedrag

Det hele var lidt for fantastisk, siger komiker om kræftdagbogen Kemoland på Instagram.

Skuespiller og komiker Casper Harding har høstet berømmelse på YouTube. Ikke som sig selv, men som den hysteriske og små-retarderede ”Spørg Casper”. Mange af fansene tror – ifølge Casper – det er ægte. Bl.a. fordi han med særlige spam-filtre sletter kommentarer, der afslører hans skuespil.

21-årige Clara Maria var ikke bare syg, men døende.

Det fortalte hun om i en gribende dagbog på Instagram, som flere tusinde danskere fulgte.

Men profilen var et rent bedrag, afslørede komiker og skuespiller Casper Harding sammen med sin kæreste.

- Jo vildere og dummere jeg opfører mig, desto mere gløder kommentar-sporene med tilsvininger, mobning eller kærlighedserklæringer til karakteren. Der er rigtig, rigtig mange, der bare sluger det råt. Folk burde tænke sig om en ekstra gang, siger Casper Harding.

I juli rev han og hans daværende kæreste tæppet væk under en profil på det sociale medie Instagram, der havde vundet voldsom interesse ikke bare fra tusindvis af helt almindelige danskere, men også flere kendisser.

Rørende, livsbekræftende og melankolske skildringer

De mange følgere var blevet grebet af historien om den 21-årige Clara Maria, der på instabloggen @kemoland skrev dagbog om livet som alvorligt syg kræftpatient på et dansk hospital.

De rørende, livsbekræftende og melankolske skildringer fik henover foråret og sommeren et stadigt større og meget dedikeret publikum.

Hele 20.000 følgere fulgte dagbogen om Clara Marias kamp mod kræften, heriblandt bloggeren Mascha Vang og musikeren Mads Langer.

Mads Langer udgav endda i juli sangen ”Song for Clara Maria”, som han dedikerede til den kræftsyge kvinde.

Clara Maria døde angiveligt døde natten til den 7. juli. Men da hendes læge efterfølgende postede et opslag på Kemoland, hoppede kæden af for Casper Harding.

Folk vil underholdes

Casper Harding er ellers ikke bleg for selv at underholde tusindvis af følgere på sociale medier.

Mere end 90.000 abonnenter kender ham som den stædige, koleriske og tumpede figur ”Spørg Casper” på det sociale medie, YouTube.

Her skiftes de mange tusind brugerne til enten at elske eller hade ham og børn i 11-12 års alderen flokkes om ham, som var han en feteret rockstjerne.

”Spørg Casper” går ikke af vejen for at tømme et glas koffeinpiller. Eller drikke toiletvand direkte fra kummen.

Når seere gennemskuer, at det hele er skuespil, bliver de kritiske bemærkninger automatisk sorteret ud af kommentar-feltet under videoerne.

Illusionen er vigtig, for at figuren fungerer:

- Folk vil underholdes og de vil forarges. Og det virker bedst, når de fastholdes i troen på, at jeg ER den dér sinke, siger Casper Harding.

Men selvom han selv udgiver sig for at være en anden på sociale medier, blev det for meget for ham, da han fik mistanke om, at den 21-årige Clara Maria, hvis tragiske dagbog fra hverdagen med en livstruende kræftsygdom havde rørt tusindvis, slet ikke fandtes i virkeligheden.

Billederne var fup

- En læge der skriver på sine patienters Instagram-profiler. Og en døende kvinde med kræfter til at skrive lange opslag få timer før hun dør. Det hele var lidt for fantastisk,” siger komikeren.

Kæresteparret begyndte at nærstudere de mange ”personlige” billedopslag på Kemoland.

Og søgningerne gav pote.

Opslagene var knap så originale, som de gav udtryk for at være.

Hovedparten af de mange billeder, var kopieret fra især udenlandske netsider.

Kemoland-profilen var falsk.

Gennemgik tusindvis af fotos

- Jeg tror, vi kiggede tusindvis af billeder igennem på nettet. Og jeg lavede masser af google-søgninger, hvor jeg fandt de her billeder. Et af dem lå på en arabisk side, husker Casper Harding.

Resultatet af detektivarbejdet blev lagt på kæresten Lines instagram-profil @_morttilfreya.

Og så eksploderede nettet:

- Folk rasede over, at vi tillod os at mistænkeliggøre den her pige og pille ved hele det glansbillede, hun havde skabt.

Kan godt se ironien

Casper Harding erkender det ironiske i, at lige netop han afslører en såkaldt 'faker' på sociale medier.

Men han mener, der er stor forskel på bedraget i Kemoland – og i Spørg Casper.

- Jeg laver mine videoer for at underholde. Jeg kan stå inde for mine videoer, og jeg gemmer mig ikke bag anonymisering. Og så omhandler mine videoer ikke noget så alvorligt som kræft.

Det flyder med fup-profiler og manipulationer på sociale medier som Instagram og Facebook.

DR2 fortæller i programmet Bag om kemoland-dagbogen, hvordan og hvorfor vi gang på gang bliver snydt.

Og programmet bringer den overraskende historie bag et af de mest omdiskuterede bedrag på sociale medier herhjemme - kræftdagbogen Kemoland. Se programmet på DRTV her.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1051871558196701