YouTube vil skjule antallet af negative tilkendegivelser: 'De kan føre til misbrug som trolling, chikane og mobning'

Funktionen kan påvirke særligt børn negativt, og derfor glæder eksperter sig over beslutningen.

Selvom det fortsat er muligt at bruge funktionen, så er synligheden af den blevet meget begrænset. Det handler om at finde den rigtige balance, siger kommunikationschef for Google, der ejer YouTube. (Foto: © Lucy Nicholson, Ritzau Scanpix)

Valuta kommer efterhånden i mange former, og en af dem må siges at være likes på sociale medier.

De sender dit indhold ud til flere og tiltrækker flere følgere, og hvem ved, måske føles det også bare ret dejligt, når mange mennesker godt kan lide det, du laver.

Som et af de få sociale medier giver YouTube dog også muligheden for at give et dislike. Altså en tilkendegivelse om, at man ikke kan lide indholdet.

Den funktion ændrer YouTube nu ret drastisk. Fremover vil man nemlig nok kunne give et dislike til en video, men antallet af dislikes vil ikke blive vist til andre brugere, når de ser din video. Samtidig skal du som indholdskaber nu selv gå aktivt ind og opsøge antallet af dislikes, hvis du vil se antallet.

Ændringerne er blevet gradvist udrullet siden onsdag, skriver YouTube i et blogopslag.

- Desværre oplever vi, at offentlig visning af dislikes kan føre til misbrug som for eksempel trolling, chikane og mobning. Derfor tager vi nu konsekvensen og lukker ned for den offentlige visning, så det ikke på samme måde kan være et negativt redskab, oplyser Jesper Vangkilde, der er kommunikationschef hos Google Danmark, der ejer YouTube.

Sådan så det ud, da antallet af dislikes fremgik åbent under YouTubes videoer.

Eksperter håber, at ændringen vil beskytte børn

Beslutningen om at gøre antallet af dislikes mindre tilgængeligt er en rigtig god idé. YouTube er nemlig en platform, der på trods af en officiel aldersgrænse på 13 år bruges af rigtig mange børn og unge, lyder det fra Jonas Ravn, der er projektleder ved Center for Digital Pædagogik.

- Vi ser, at aldersgrænsen ikke bliver overholdt. Det gør den dog heller ikke på mange andre platforme som YouTube. Det kan være, at man logger sig ind via familiens mail, eller at man snyder sig ældre, når man laver en bruger, siger han.

Er det svært at snyde sig ældre?

- Nej, det er ikke mit indtryk, siger Jonas Ravn, der derfor hilser ændringen velkommen.

I DR Medieforsknings seneste rapport om medieudviklingen i Danmark, lyder det da også, at "flere end 3 ud af 4 børn mellem 4 og 14 år benytter YouTube hver eneste uge". Med i den opgørelse er dog også YouTube Kids, hvor det ikke er muligt at dislike.

Samtidig viser tal fra Gallup, at 70 procent af danske børn i 7-12-års alderen bruger YouTube dagligt.

Det fremgår dog ikke, hvor mange af de unge der selv aktivt deler indhold, som kan dislikes på YouTube.

Jesper Vangkilde siger til DR Nyheder, at man fra YouTubes side arbejder hårdt for at sikre aldersgrænsen på 13 år.

- YouTube er ikke beregnet til børn under 13 år - til dem har vi andre tilbud som for eksempel YouTube Kids. Vi gør rigtig meget for at håndhæve det i form af at begrænse børneindhold, lukke kommentarspor og så videre, siger han og fortsætter:

- Men vi kan jo kun håndhæve til en vis grænse: I sidste ende er det ude af vores magt, hvis for eksempel forældre stikker deres iPad med YouTube i hånden på deres børn. Derfor har både YouTube og forældrene et ansvar for at holde justits.

'Jeg kan sagtens forestille mig, at dislikes indgår som et element i digital mobning'

Camilla Mehlsen, der er digital medieekspert hos Børns Vilkår, er også glad for ændringen i YouTubes likesystem.

- På BørneTelefonen får vi henvendelser fra børn og unge, der er blevet mobbet og udsat for had på YouTube. Det kan dække over både hadefulde kommentarer, dislikes eller manglende likes, og jeg kan sagtens forestille mig, at dislikes indgår som et element i digital mobning, fortæller hun.

Camilla Mehlsen mener, at det er på tide, at YouTube gør noget ved deres dislike-funktion.

For likes - både de gode og dårlige - fylder meget for danske børn og unge.

- Likeknappen har vist sig at kunne have en negativ påvirkning af unges mentale trivsel. Og så kan dislikeknappen selvfølgelig i endnu højere grad ramme trivslen hårdt.

Kan man forestille sig et scenarie, hvor dislike-knappen bliver brugt systematisk af en klasse til at mobbe en klassekammerat?

- Ja, det kunne man sagtens. Det er en nem måde at udtrykke online-had på.

- Hvis børn bliver uvenner, så er det nærliggende at bruge de mekanismer, der er på sociale medier - for eksempel at blokere dem eller dislike det indhold, de lægger op, siger Camilla Mehlsen.

Hvorfor ikke droppe funktionen helt?

Hun har svært ved at forstå, hvorfor man overhovedet bevarer dislike-knappen fra YouTubes side.

- Det er helt sikkert et skridt i den rigtige retning, men i virkeligheden bør man stille spørgsmålstegn ved, hvorfor det er så vigtigt for YouTube at holde fat i funktionen. YouTube har selv udtalt, at dislike-knappen er demokratiserende, men når den bliver brugt til mobning og chikane, er den polariserende.

Jonas Ravn fra Center for Digital Pædagogik så også gerne, at YouTube gik skridtet længere og fjernede funktionen helt.

- Dislikes fremgår ikke lige så åbenlyst, men du kan stadig finde dem med lidt detektivarbejde, så jeg ville da synes, at det var dejligt, hvis man fjernede det helt.

Til spørgsmålet om, hvorfor man ikke dropper funktionen helt, er svaret fra Jesper Vangkilde:

- Dislike-knappen er længe blevet brugt som feedback til indholdsskabere og kan på den måde være et vigtigt redskab, som skaberne faktisk bruger og ønsker. På den måde har vi fundet en balance, hvor indholdsskabere stadig kan få feedback i YouTube Studio - hvis de altså selv ønsker det - mens platformen bliver mere modstandsdygtig over for chikane, som har til formål at bringe YouTubere til tavshed.

Jesper Vangkilde påpeger samtidig, at YouTube også er blevet mødt af en del kritik fra den modsatte front: Forskellige indholdskabere, der frygter, at den skjulte dislike-funktion vil gøre det sværere for brugerne at navigere i godt og dårligt indhold.

Beslutningen fra YouTube kommer på baggrund af en række forsøg igennem 2021, der skulle undersøge, om fjernelsen af dislike-knappen ville reducere antallet af koordinerede angreb. Her så man en reduktion i angreb.