Zhanna har sagsøgt DF: De skrev, jeg er en potentiel fare for Danmark

I næste uge begynder en retssag, hvor havbiolog Zhanna Tairova sammen med 14 andre kræver en undskyldning fra DF for annonce.

Zhanna Tairova er en af 15 nydanskere, der har sagsøgt Dansk Folkeparti for en annonce. (© PRIVATFOTO)

Når 35-årige Zhanna Tairova fra Kasakhstan åbner søgemaskinen Google, taster sit navn ind og trykker på søg, er der et par resultater, der springer i hendes øjne.

Foruden en masse links, der henviser til hendes forskning på Aarhus Universitet i Roskilde, hvor hun forsker i olieforurening, så viser et par resultater også videre til en omstridt annonce fra Dansk Folkeparti, der blev indrykket i 2013.

"Én på listen er til fare for Danmarks sikkerhed", lød det i overskriften. Og så var navnene på samtlige cirka 700 gengivet – deriblandt Zhanna Tairovas.

Det er baggrunden for, at hun er en af sagsøgerne i forbindelse med en retssag, der begynder på fredag i næste uge.

- Det er en principsag for os, at vores navne blev brugt i en annonce og vi blev mistænkeliggjort uden nogen grund. Det er ikke i orden, at man kan tillade sig at gøre sådan nogle ting. Jeg håber, vi vinder mod Dansk Folkeparti og får en undskyldning, siger hun om baggrunden for søgsmålet.

Nu kræver hun en undskyldning fra Dansk Folkeparti, som hun mener, har overtrådt straffelovens bestemmelse om æreskrænkelse, samt Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

- Det er bare ikke i orden

Hun husker stadig stadig reaktionen fra dengang, da hun fik overbragt, at hendes navn indgik i en DF-annonce.

- Jeg var sådan ret overrasket på en negativ måde. Der var virkelig mange forskellige tanker. Først og fremmest tænkte jeg, at det bare ikke er i orden. Fordi det kan skade fremtidens jobsøgninger og andre muligheder, fordi det ligger ude på nettet, at jeg potentielt er til fare for Danmark, siger hun.

Advokat Poul Hauch Fenger fører sagen på vegne af de 15 mænd og kvinder. Han slår fast, at annoncen er over grænsen for det tilladelige - selv med politikernes udvidede ytringsfrihed.

- Heller ikke politikere, selv om de har en udvidet ytringsfrihed, må betegne borgere eller befolkningsgrupper som værende til fare for statens sikkerhed. Dermed siger man direkte eller indirekte, at de er terrorister, siger advokaten til Ritzau.

DF afviser undskyldning

Og netop derfor håber Zhanna Tairovas, at Dansk Folkeparti taber i retten.

- Man kan ikke bare mistænkeliggøre en hel gruppe af folk uden grund. Der er nogle principper, der skal vedligeholdes i samfundet. Ytringsfrihed burde ikke tillade mistænkeliggørelse af en stor gruppe af folk og ødelægge fremtidsmuligheder for dem. Vi vil ikke have det i vores samfund som nydanskere. Vi gør det af principsag for samfundets og vores egen skyld. Når sådan noget sker i samfundet, så skal man give et svar, forklarer hun.

Der er i forbindelse med retssagen fremsat krav om 10.000 kroner som en symbolsk godtgørelse. Retssagen begynder fredag 21. august og fortsætter den følgende mandag, hvor blandt andre Søren Espersen er indkaldt for at afgive forklaring.

Tidligere har Dansk Folkeparti afvist at undskylde for annoncen.

- Vi er ikke interesseret i at indgå noget forlig, har Espersen tidligere fastslået.

Facebook
Twitter