Tema Zikavirus

Zika-virus: Rejsebureauer tilbyder ombooking af Sydamerikarejser

Udenrigsministeriet har endnu ikke ændret rejsevejledningen til Sydamerika. Alligevel tilbyder rejseselskaber en ombooking.

Brasilien har det største udbrud af zika-virus. Siden oktober er 3.852 babyer ifølge BBC blevet født med mikrocephali, som ifølge BBC kan føre til små hoveder og en underudviklet hjerne. (Foto: ANTONIO LACERDA © Scanpix)

Zika-virussen har bidt sig fast i Sydamerika.

Over 4.000 babyer er foreløbigt blevet født med mikrocephali, som giver små hoveder og en underudviklet hjerne. Formodningen er, at den neurologiske defekt kommer fra den myggebårne zika-virus.

Virus-udbruddet har fået danske rejseselskaber til at imødekomme bekymrede kunder.

- Rejsende, som skulle føle, at det er forkert at tage af sted, hjælper vi ved at finde ud af, hvordan vi så kan hjælpe dem, siger Niels Amstrup, pressechef hos Jysk Rejsebureau, et af landets største rejseselskaber, som tilbyder pakkerejser til Sydamerika.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Gå til tema

Han oplyser, at omkring 10 personer foreløbigt har henvendt sig, fordi de har været bekymrede for situationen. Og alle er blevet mødt med tilbuddet om en ombooking, siger han:

- Der er to elementer i det. Den juridiske, som handler om Udenrigsministeriets rejsevejledninger, og så er der det, der hedder god kundeservice. Vi leverer foreløbig god kundeservice, fordi juraen ikke er fulgt med tiden.

I Norge har rejseselskaberne i dag tilbudt alle gravide eller kvinder, der planlægger at blive gravide, at blive ombooket eller få pengene retur, hvis destinationen går til Sydamerika.

De amerikanske myndigheder fraråder helt gravide at tage til 14 lande i Syd- og Mellemamerika.

Steen Albrechtsen, pressechef hos Albatros Travel, vurderer ikke, at rejseselskabets målgruppe på 60+ er i farezonen. Derfor er der endnu ikke vedtaget nogen politik hos dem.

- Vi har ikke kunder, der har ytret ønske om det. Vi har en læge tilknyttet med speciale i rejsemedicin. Men med en gennemsnitsalder over 60 år er vores kunder ikke i risikogruppen, siger han.

Han henviser til Udenrigsministeriets rejsevejledning, som Albatros Travel retter sig efter.

- Vi agerer altid ud fra de råd, der kommer fra Udenrigsministeriet. Det kan være krig, sygdom og så videre. Men det skal komme fra officielt hold, siger han.

Andre rejsebureauer, som tilbyder pakketurer til Sydamerika, er blandt andre Jesper Hannibal Sydamerika, Kipling Travel, Topas og Kilroy Travels.

Har man billet hos SAS, kan man få sine penge tilbage, hvis man er gravid og skal til Sydamerika.