Zohair planlægger at mødes med familie og venner på video under ramadan: 'På den måde kan vi stadig spise sammen'

Når den muslimske fastemåned begynder i morgen, er det igen i år i skyggen af coronapandemien.

Zohair på 35 har holdt ramadan, siden han var teenager. (© privat foto)

Efter en hel dag uden mad og drikke glæder Zohair Arrakha på 35 år sig til at bryde fasten, når mørket falder på i ramadan-måneden.

En stor del af glæden ved det måltid, som han har ventet på hele dagen, er at dele det med nogle, han har kær. Derfor plejer han at sætte sig om bordet med sin mor og fem søskende eller med sine venner.

Men når ramadan-måneden begynder fra i morgen og 30 dage frem, er der ikke noget, der hedder 'plejer' for Zohair og de omkring 256.000 andre muslimer i landet.

Ligesom sidste år sætter coronapandemien nemlig sine spor på den muslimske højtid, og begrænsninger for fysisk samvær gør, at det fællesskab, som hænger sammen med mange af ramadanens traditioner, ikke kan dyrkes på samme måde som normalt.

Med nyligt udsendte anbefalinger og gode råd for afholdelse af ramadan og Eid opfordrer Sundhedsstyrelsen for eksempel til at holde fast i forholdsregler som at holde afstand og ses med så få som muligt for ikke at få smittetallet til at stige.

Forholdsregler, Zohair Arrakha, der er praktiserende muslim, og som til daglig arbjeder som socialpædagog, er opmærksom på at følge.

For ham betyder begrænsningerne, at den store Eid-fest, som markerer ramadanens afslutning, er så godt som aflyst, og at han beder alene derhjemme.

Under normale omstændigheder tager han under ramadanen ellers så ofte som muligt til fællesbøn i sin lokale Moské på Dortheavej i den københavnske bydel Nordvest.

- Man siger, at jo flere mennesker, du beder med, jo bedre er det i ramadanmånederne. Det gør noget, at man er flere om at takke gud for at have mad på bordet og være taknemmelig for, at man er kommet gennem dagen, forklarer han.

Fællesmåltid på videoopkald

At omstændighederne for ramadanen igen i år er anderledes, er der ikke noget at gøre ved, konstaterer Zohair, der dog på et punkt særligt har svært ved at undvære det sociale fællesskab omkring traditionerne.

Nemlig om bordet med familien og vennerne.

For selvom han i hjemmet har selskab af sin kone og deres tre børn, der dog ikke holder ramadan, er fællesskabet og mødet med resten af familien og vennerne en stor del af glæden ved højtideligheden.

Så når man gerne vil holde fast i det møde uden samtidig at bidrage til mere smitte med coronavirus, må man finde løsninger, bemærker han.

Nogle dage har han tænkt sig at mødes med to venner, som også er hans kolleger. Men når han skal mødes med sin mor og søskende eller flere end de to venner, rykker mødet online.

Sidste år under ramadan spiste han nemlig med dem på videoopkald – og det er også planen i år.

- Så sidder vi der og spiser sammen foran hver vores computer eller iPad og griner lidt af det. Det er ikke helt det samme, men det er den måde, vi kan mødes om måltidet på, når vi er en større gruppe, siger han.

Selvom man ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger gerne må mødes med den nærmeste familie under ramadanen, kommer kun en af de i alt seks søskende til at tage på besøg hos deres mor. Hun er nemlig i risikogruppen, og den online fællesspisning med familien er i høj grad for at passe på hende, forklarer Zohair.

Videoopkaldene er ikke lige så hyggelige som at sidde om bordet og kigge hinanden i øjnene, men det er ikke det eneste, den manglende mulighed for at mødes fysisk har betydning for, fortæller han.

- Det, der også er ved ramadan, er at det at invitere andre hjem i dit hus og byde dem på mad, du har tilberedt, er at gøre en god gerning. Så kan man sige, at man får en ’thumbs up’ fra de højere magter, fordi man har været med til at brødføde dem, som har fastet hele dagen.

På trods af ærgrelse over de, igen i år, anderledes omstændigheder omkring ramadanen, glæder Zohair sig ikke mindre til, at den begynder i morgen.

- Det er jo en højtidelighed, og det er bare et tidspunkt, hvor man er i godt humør. Og selvom det er på en anderledes måde, kommer vi jo stadig hinanden ved, siger han, mens han dog understreger, at næste års ramadan meget gerne må være uden pandemien som følgesvend.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk