Zoolog om formodet ulve-angreb på 25 får: 'Instinktet tager over som en ræv i en hønsegård'

Ekspert undrer sig over, at ulven tilsyneladende ikke har ædt af fårene.

25 får er døde efter et formodet ulve-angreb hos fåreavler-virksomheden Storålam i Idom ved Holstebro. (Foto: Privatfoto/Peter Helén © Scanpix)

For fåreavler og indehaver af virksomheden Storålam, Jørgen Blazejewicz, er ulve-angreb blevet en tilbagevendende udfordring, men det var alligevel et voldsomt syn, der mødte ham onsdag morgen.

16 af hans får blev fundet døde i en fårefold i Sandfær Plantage nær Holstebro, og yderligere ni måtte aflives på grund af de kraftige bidskader.

Både fåreavleren og Miljøstyrelsen vurderer, at der er overvejende sandsynlighed for, at der er tale om et ulveangreb. Sidste år blev 21 får dræbt i et bekræftet ulveangreb hos samme fåreavler.

- Bidskaderne er voldsomme, og i nogle tilfælde er halsen helt knust. Der er ikke ædt af fårene, så det giver slet ingen mening, siger fåreavler Jørgen Blazejewicz.

At ulven tilsyneladende har dræbt de mange dyr uden at æde af dem, undrer zoolog og ekspert i dyreadfærd, Mikkel Stelvig.

- Det undrer mig, hvis ulven har slået ihjel bare for at slå ihjel. Ulven bliver stimuleret til at angribe og slå ihjel, når den er sulten, og ofte spiser den det hele eller tager det med et sted hen, siger Mikkel Stelvig, der er formidlingschef og zoolog i Københavns Zoo.

Sandsynligt at ulv blev skræmt væk

Han vurderer derfor, at der er en sandsynlighed for, at ulven er blevet skræmt eller forstyrret under angrebet, så den er stukket af, inden den begyndte at æde.

- Det kan selvfølgelig også godt være, at den har været en lille smule sulten, og så er den blevet ved med at slå ihjel, og så har sulten måske ikke været den største drift. Det er komplekst - ulven er ikke en maskine, og hvert dyr er forskellig i sin adfærd, alt efter hvad det har af erfaringer fra tidligere, siger Mikkel Stelvig.

At en ulv dræber så mange dyr på én gang, skyldes dens basale instinkt, forklarer eksperten:

- En ulv tænker ikke 'nu har jeg slået ét får ihjel, så behøver jeg ikke flere.' Instinktet tager over som en ræv i en hønsegård. Hvis der står et andet får 10 meter væk, som sender de samme signaler over for ulven, så vil den reagere, og den fortsætter så længe, der er et bytte.

  • Billedet viser døde får hos fåreavler-virksomheden Storålam ved Holstebro. (Foto: Privatfoto/Peter Helén © Scanpix)
  • 16 får blev onsdag fundet døde, og ni andre blev fundet skambidte på en mark. Man blev nødt til at aflive de ni skambidte får. (Foto: Privatfoto/Peter Helén © Scanpix)
  • Fårene blev fundet af ejeren af Storålam, Jørgen Blazejewich, og medarbejder Peter Helén. (Foto: Privatfoto/Peter Helén © Scanpix)
  • En vildtkonsulent har kigget på angrebene og taget DNA-prøver af fårene for at undersøge om ulve skulle stå bag drabene. (Foto: Privatfoto/Peter Helén © Scanpix)
  • Hvis en eller flere ulve står bag angrebet, er det det største ulveangreb, siden ulven kom tilbage til Danmarks natur. (Foto: Privatfoto/Peter Helén © Scanpix)
1 / 5

Unaturlig jagtsituation

I den vilde natur ville det være unaturligt, at ulven dræbte så mange byttedyr på én gang. Når den slår så mange får ihjel på én gang, så skyldes det den unaturlige jagtsituation, der opstår, fordi landbrugsdyrene er indespærrede, forklarer zoologen.

- Normalt vil byttedyr løbe væk, men landbrugsdyr kan have en anden adfærd. De ved ikke, hvor de skal løbe hen, siger Mikkel Stelvig og tilføjer:

- I og med at det var samme sted, som det tidligere angreb skete i, kan man forestille sig, at det var den samme ulv. Hvis den har haft erfaring fra tidligere, har den vidst, at det var nemt.

DNA-prøver skal give besked

Dna-prøver skal nu med sikkerhed fastslå, om der var tale om en ulv, der angreb de 25 får i onsdags.

- Hvis der er tale om et ulveangreb, er det det største angreb, der har været i Danmark, siger naturplanlægger i Miljøstyrelsen Lasse Jensen ifølge Ritzau.

- En af Naturstyrelsens ulvekonsulenter har været ude og tilse angrebet, og vi kan i hvert fald konstatere, at der har været et angreb. Der er taget en række dna-prøver, som bliver sendt til analyse for at fastslå, om der var tale om et ulveangreb.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk