Zoolog om undsluppen abe: Det er ikke en sød Peter Pedal

Tænk dig godt om, hvis du ser udbryder-aben fra Blåvand Zoo, lyder det fra en zoolog.

(Foto: Terkel Broe Christensen © © Scanpix)

Det kan godt være, at bavianer ser søde og tilforladelige ud, når man betragter dem på afstand i en Zoologisk Have.

Men de er bestemt ikke ufarlige, og derfor skal man tænke sig godt om, hvis man støder ind i den bavian fra Blåvand Zoo nord for Esbjerg, der siden i går har været på fri fod.

Det siger Mikkel Stelvig, der er zoolog i Københavns Zoo.

- Det er ikke en lille, sød Peter Pedal, der løber rundt. Bavianer har et ret markant tandsæt, og de kan bide hårdt. Derudover er de både stærke og hurtige, og det er relativt kloge dyr, hvilket gør dem svære at have med at gøre, siger han.

Bavianen stak af fra den vestjyske zoologiske have fredag. Sydjyllands Politi har meddelt, at man ikke selv skal prøve at fange den, hvis man ser den.

Man skal derimod kontakte vagtchefen hos politiet, og det er Mikkel Stelvig enig i.

- Man skal heller ikke begynde at fodre den, hvis den render rundt i ens have. Man skal bare lukke døren og ringe til politiet, siger han.

Bavianer lever primært af planter og frugt, men de kan godt finde på at spise mindre dyr, hvis de bliver sultne.

Mikkel Stelvig peger på, at den har været på fri fod siden fredag, og derfor er den efter alt at dømme ved at blive sulten. Og det kan gøre den ekstra desperat, understreger han.

Ifølge zoologen kan det blive svært for bavianen at klare sig længe udendørs med det vejr, vi har nu.

- De fleste bavianer kan godt være udendørs, og hvis den har været i Danmark i mange år, har den også tilpasset sig klimaet. Men i en zoologisk have kan den også gå indendørs, hvis det bliver for koldt, og derfor kan det blive svært for den at klare sig længe i det fri, siger Mikkel Stelvig og fortsætter:

- Derudover kræver kulden mere mad, så jeg håber, den snart bliver fanget.