Zoologiske haver dropper åbningsplaner: 'Dybt frustrerede' over myndighederne

De zoologiske haver i København, Odense og Givskud har meldt ud, at de ikke åbner alligevel.

De fire zoologiske haver i København, Aalborg, Odense og Givskud oplyste tirsdag, at de ville genåbne. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Først var de åbne. Så lukkede de. Så gjorde de klar til at åbne igen - og de planer er nu skrottet.

Flere zoologiske haver dropper nu at genåbne 1. maj, efter at myndighederne har ændret sine anbefalinger.

- Det er vi selvfølgelig dybt frustrerede over, siger Bjarne Klausen, administrerende direktør i Odense Zoo.

Han havde glædet sig til at genåbne den zoologiske have, men følger selvfølgelig myndighedernes anbefalinger. Men ikke uden frustration over processen.

- Vi troede da, at når Rigspolitiet klart skriver på deres hjemmeside, at forlystelsesparker og zoologiske haver måtte åbne igen med visse krav, så var det rigtigt. Vi har forsøgt at leve op til alle krav og brugt de sidste uger på at planlægge, så åbningen bliver en både god og sikker oplevelse for vores gæster.

- Så vi er selvfølelig dybt frustrerede over, at vi troede, at politiet sagde det rigtige, men så får at vide, at det gjorde de ikke. Nu skal vi så finde ud af, hvem der siger det rigtige, man skal forholde sig til, siger Bjarne Klausen.

'Åbne forsigtigt og langsomt'

På grund af retningslinjerne fra Rigspolitiet, som du kan se i faktaboksen herunder, meldte zoologiske haver i København, Aalborg, Odense og Givskud i tirsdags ud, at de agtede igen at åbne for gæster fra 1. maj.

Dyreparkerne mente, at de nu var klar til at leve op til sundhedsmyndighedernes retningslinjer.

- Politikerne skulle simpelthen sige: "Nu stopper I". Det er en uge siden, skolerne blev åbnet. Der skal gå fire uger, fra skoler og liberale erhverv er åbnet, til vi kan vurdere, hvordan det går med smitten.

- Det skal ikke baseres på en tilfældighed, og om en brancheorganisation er god til at lave reklame for sig selv eller ej. Jeg bliver så irriteret, sagde han i går til Ritzau.

Og senere samme aften opfordrede justitsminiter Nick Hækkerup i TV Avisen til, at man lige tager den med ro.

- Vi bliver nødt til at åbne forsigtigt og langsomt, og derfor er anbefalingen, at de lige tænker sig om en ekstra gang, om det nu er en god idé.

Kan betyde, at dyr skal aflives

De fire zoologiske haver i København, Aalborg, Odense og Givskud har været i løbende dialog om forløbet.

Og i København og Givskud dropper man den planlagte åbning. Givskud Zoo har man også droppet at åbne, mens man i Ree Park genovervejer situationen.

- Når de melder ud, at det ikke er forsvarligt at åbne, åbner vi naturligvis ikke, siger Jørgen Nielsen, administrerende direktør i København Zoo, der anslår, at de ender med et underskud på 40-45 millioner kroner på grund af lukningen - medregnet det de får ud af hjælpepakker.

I Aalborg Zoo man tirsdag formiddag også besluttet, at genåbningsplanerne ryger direkte tilbage i skuffen. Man er "enormt frustrerede" over de svingende udmeldinger fra myndighederne.

Det siger administrerende direktør Henrik Vesterskov Hansen. Han har intet hørt fra myndighederne selv, om at det nu skulle være en dårlig idé at åbne.

- Jeg synes, det er for dårligt, at vi nu skal læse det i medierne frem for at høre det fra dem. Jeg havde glædeligt sat mig ind i en bil og kørt derover for at tale med dem, siger han.

Han forklarer, at de allerede nu får underskud, men at de i mellemtiden har budgetteret ud fra at kunne genåbne 1. maj. Nu hvor det ikke sker, bliver underskuddet kun større.

- Og hvis vi kommer til at lukke hele sommeren, får vi store likviditetsproblemer, og så skal vi prioritere de faste omkostninger.

- Og det er jo vores dyrehold. Og da vi aldrig vil gå ned på dyrevelfærden for dem, bliver vi jo nødt til at begynde at aflive nogle af vores dyr. Og jeg kan næsten ikke bære bare at skulle sige det, og jeg håber selvfølgelig ikke, det kommer der til.

Opdateret 10:06, da de zoologiske haver i København og Aalborg også dropper at åbne igen.