Zornig fortryder intet: Jeg gjorde det eneste anstændige

Lisbeth Zornig er netop dømt for menneskesmugling, men er ikke et sekund i tvivl om, at hun ville gøre det igen.

Retten i Nykøbing Falster, hvor Lisbeth Zornig Andersen og hendes mand Michael Rauno Lindholm fredag blev dømt for menneskesmugling. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Der var ingen anger at spore hos Lisbeth Zornig, da hun fredag eftermiddag forlod Retten i Nykøbing Falster.

Dommen for menneskesmugling fik hende ikke til at fortryde, at hun sammen med sin mand i september hjalp en syrisk familie på vej mod Sverige.

- Jeg gjorde det eneste anstændige, som mange hundrede danskere gjorde, nemlig at hjælpe til der, hvor myndighederne manglede, sagde Lisbeth Zornig.

Raser over dom

Selve straffen på 22.500 kroner - som hendes mand også har fået - har Lisbeth Zornig ikke meget forståelse for.

- Jeg er rasende. Alt andet end en frifindelse er jo dybt urimeligt, siger Lisbeth Zornig.

- Vi får tilsammen en bøde på 45.000 kroner, og det er vel den højeste bødestraf. Så jeg kan ikke lade være med at tænke på, om retten har haft brug for at statuere et eksempel, fordi jeg er kendt, fortsætter hun.

Stifteren af Børnehuset Zornig pointerer, at andre, der bliver dømt for menneskesmugling, vil blive hårdere ramt end hende og manden.

- Vi kan tage det, Michael og jeg, men det kommer jo til at ramme alle de studerende og pensionister, der også hjalp de dage, rigtig hårdt. Jeg må bare opfordre til, at hvis man har hjulpet nogle i de dage, så skal man ikke sige det, siger Lisbeth Zornig.

Zornig finder det "pudsigt", at hun og hendes mand har fået en straf, der overstiger den straf, som en anden dansk mand har fået for en lignende forseelse.

Et hjerte på straffeattesten

Men hendes største bekymring er, at dommen kommer til at danne præcedens og derfor vil ramme andre, som ikke har de samme rettigheder som hende og manden.

- Det kan være børn af flygtninge, som ikke har dansk statsborgerskab og derfor risikerer langt mere ved at få en plet, eller det jeg vil kalde et hjerte, på straffeattesten, siger Lisbeth Zornig.

Den dømte melder sig klar til at få endnu et hjerte på sin straffeattest.

- Hvis jeg stod i samme situation, med den viden jeg har i dag, så ville jeg have gjort det igen. Der var en familie, der havde brug for et lift den 7. september, og der valgte jeg deres trivsel frem for min egen.