Zornig om indsamling: Det er civil ulydighed

Populær støtte-indsamling er et oprør mod en lovgivning, som er ude af trit med virkeligheden, mener Lisbeth Zornig.

Lisbeth Zornig Andersen og hendes mand blev 11. marts dømt for menneskesmugling. De skal begge betale en bøde på 22.500 kroner. (Foto: Claus bech © Scanpix)

En indsamling har i skrivende stund rejst over 58.000 kroner, som skal bruges til at betale den bøde, Lisbeth Zornig og hendes mand har fået for menneskesmugling.

- Jeg tænker, politikerne skal overveje, hvorfor folk reagerer så stærkt og er så indignerede over, at vi og andre får domme for det eneste anstændige, man kunne gøre, siger Lisbeth Zornig.

Indsamlingen er startet af jazzmusikeren Benjamin Koppel og er en protest mod, at ”almindelig anstændighed er blevet kriminaliseret,” som der står i indsamlingens tekst.

Indsamlingen har allerede rejst langt mere end nødvendigt for at betale parrets bøder.

Lisbeth Zornig vil derfor nu arbejde for at samle ind til de andre danskere, som er sigtede eller dømt efter samme paragraf som Zornig selv.

Undergraver I ikke retssystemet, hvis I med jeres indsamlinger gør, at straffene i det danske retssystem ikke får den effekt, der er tiltænkt?

- Man kan bruget ordet civil ulydighed om det her. Befolkningen har ret til at signalere, når der er en lovgivning som i den grad er ude af trit med virkeligheden, siger Lisbeth Zornig.

  • Den 7. september gav Lisbeth Zornig Andersen og Michael Rauno Lindholm en syrisk familie, der ligesom mange andre migranter og flygtninge gik på motorvejen, et lift mod København, så familien kunne komme videre mod Sverige.
  • Det er menneskesmugling og derfor ulovligt, afgjorde Retten i Nykøbing Falster fredag og tildelte 22.500 kroner i bøde til både Lisbeth Zornig Andersen og hendes mand.
  • Lisbeth Zornig Andersen og hendes mand vil dog ikke acceptere dommen, derfor anker de den nu.