Ingen flidspræmie til spidskandidater

De danske Europa-Parlamentarikere er langt fra de flittigste i klassen til at møde op til de vigtige afstemninger i parlamentet, viser en undersøgelse. Socialdemokraternes Dan Jørgensen ligger fx. på en 574. plads

EU parlamentet i Strasbourg - det er her, mange af møderne foregår. (Foto: FREDERICK FLORIN © Scanpix)

De danske Europa-Parlamentarikere er langt fra de flittigste i klassen til at møde op til de vigtige afstemninger i parlamentet. Det viser en undersøgelse, som Mandag Morgen og European Policy Center har lavet.

Tallene viser, at man skal helt ned på en 202. plads på listen over hyppigt fremmøde blandt parlamentarikerne for at finde den første danske parlamentariker, som genopstiller. Her ligger Socialdemokraternes Christel Schaldemose.

Og i den helt dårlige ende finder man blandt andet Dan Jørgensen på en 574. plads.

Problem for demokratiet

Det at udeblive fra afstemningerne er et alvorligt problem for demokratiet, siger Maja Kluger Rasmussen, der skriver ph.d om Europa-parlamentet ved London School of Economics:

- Det er vigtigt, at de møder op, fordi det er jo der, man gør sin indflydelse gældende i forhold til de politikker, der bliver vedtaget i EU.

Andre typer af arbejde

Men Socialdemokraternes spidskandidat ved valget den 7. juni, Dan Jørgensen, mener ikke, at det er et problem:

- Det er ikke, fordi jeg ikke laver arbejde. Det er fordi, det måske nogle gange er andre typer arbejde. For eksempel har jeg jo deltaget i de store FN-klimatopmøder, som skal forberede det store klimatopmøde i København, og det er klart, man kan ikke både være til stede dér og i salen.

Men det er møderne og afstemningerne i salen, der er det vigtigste i parlamentet, siger Maja Kluger Rasmussen.

- Hvis man ikke møder frem og afgiver sin stemme, så kan det i sidste ende betyde, at det forarbejde, man har lavet, simpelthen er spildt, fordi man vælger ikke at stemme, siger Maja Kluger Rasmussen.

Blandt de 785 medlemmer af Europa Parlamentet ligger polakken Krzysztof Holwzyc ligger helt i bunden. Han har været til stede ved 34 procent af alle afstemningerne.

Facebook
Twitter