IT Factorys krak og Baggers flugt

På en uge er IT Factory gået fra toppen af dansk erhvervsliv til konkurs. Få overblik over skandalen her.

For bare en uge siden var Stein Bagger en respekteret erhvervsmand i en prisvindende virksomhed. Nu er mistænkt for svindel op mod en mia. kroner - og sporløst forsvundet. (Foto: Liselotte Sabroe © Scanpix)

1. december om morgenen. Firmaet IT Factory erklæres konkurs, og firmaets bestyrelsesformand Asger Jensby indkalder til pressemøde samme formiddag.

- Min sidste handling som formand for IT Factory var at indgive en konkursbegæring og anmelde selskabets administrerende direktør Stein Bagger til politiet. Og det er blevet gjort, sagde Asger Jensby, da han åbnede pressemødet.

IT Factory, der blev kåret til Danmarks bedste it-firma i 2008, eksisterede ikke længere. Direktøren var meldt til politiet for systematisk bedrageri for mindst 500 millioner kroner. Og så var han i øvrigt forsvundet i Dubai

Med et slag blev Stein Bagger landets mest jagede person. Men sagen involverer også et hav af andre personer - i bunden af artiklen her er der et persongalleri over de involverede.

Væk i Dubai

Få dage før sin forsvinden var Stein Bagger sammen med konen og to vennepar taget på forlænget weekend i Dubai, De Forenede Arabiske Emirater.

Torsdag den 27. november skulle alle seks ud at spise på en restaurant. Inden middagen skulle Stein Bagger dog lige holde en telefonkonference på hotelværelset. Men han dukkede aldrig op til middagsselskabet.

Ifølge Peter Sølbeck, der var med på turen, kontaktede selskabet straks hotellets sikkerhedsfolk, da det stod klart, at Stein Bagger var væk.

De fik at vide, at en chauffør havde kørt Stein Bagger til Abu Dhabi International Airport. Senere afslørede overvågningskameraerne her, at han ganske rigtigt havde været i lufthavnen og havde hævet penge.

Det sidste, man så til Stein Bagger i Dubai, var, da han fredag den 28. november tjekkede ind i lufthavnen.

Den hemmelige partner

Samtidig, hjemme i Danmark, tror bestyrelsesformand Asger Jensby, at Stein Bagger er i USA. Han er efter eget udsagn helt uvidende om den skandale, der er under opsejling. Den første mistanke, om at noget er galt, bliver vakt, da han torsdag den 27. november bliver ringet op af en vis Allan Vestergaard.

IT Factory var ejet af JMI Invest og selskabet Aigos United, SA, der efter sigende blev kontrolleret udelukkende af Stein Bagger. Men sådan hænger det ikke sammen, hævder Allan Vestergaard i telefonen.

Under samtalen fortalte Vestergaard, at han ejer 50 procent af Agios United SA. Og at Asger Jensby er ved at sælge sine aktier i IT Factory til ham. Ifølge Allan Vestergaard ville handlen blive offentliggjort dagen efter.

Under samtalen fortalte Allan Vestergaard også, at han et par dage forinden var blevet slået ned uden for sit hjem.

Straks efter samtalen ringede Asger Jensby til sin advokat Michael Ziegler, som derefter forsøgte at ringe til Stein Bagger. I stedet fik han fat i Stein Baggers kone, Anette Uttenthal, der kunne fortælle, at Bagger var forsvundet i Dubai.

Alt dette skete på samme dag, hvor Ernst & Young udnævnte IT Factory til årets entreprenør.

Det hemmelige kontor

Dagen efter den mystiske opringning fra Allan Vestergaard tog Asger Jensby og direktøren for JMI Services, Lars Brammer, ud til IT Factory for at finde nogle svar.

Sent hen ad aftenen fandt de et nøglekort, som senere viste sig at give adgang til Stein Baggers hemmelige kontor på kursuscentret Schaefergaarden i Jægersborg.

På det hemmelige kontor fandt de dokumenter, der angiveligt viste, at Stein Bagger har begået svindel for op mod 500 millioner kroner. Efter at have fundet dokumenterne meldte Asger Jensby sagen til politiet, og bagmandspolitiet blev involveret i sagen.

Det er efterfølgende kommet frem, at Asger Jensby og kommunikationsrådgiver Erik Ove sammen fjernede 22 ringbind fra kontoret, før bagmandspolitiet ankom. De efterlod kun tre ringbind på kontoret.

På TV 2 News begrundede Erik Ove beslutningen om at fjerne de mange ringbind med, at de kun indeholdt oplysninger "af privat karakter."

Dukker op i USA

Efter at have været på flugt i lidt over en uge, dukkede Stein Bagger den 6. december op på en politistation i Los Angeles i Californien med ordene

- I am Stein Bagger. I am a fugitive from Europe and I'm here to turn myself in.

Ifølge den amerikanske avis Los Angeles Times skal han have forklaret politiet, at han er et offer for svindel.

Forbindelse til rockere

Historien har yderligere det tvist, at Stein Bagger har forbindelse til rockerkredse. Få måneder før sagen begyndte at rulle, blev han set om bord på et privatchartret fly fra København på vej mod en destination i Sydeuropa med to højtstående Hells Angels rockere.

Og efter sagen kom frem, fortalte Brian Sandberg, der er medlem af rockerklubben Hells Angels, at han i et års tid har været ansat som sikkerhedsrådgiver for Stein Bagger. De to mødte hinanden i et fitnesscenter.

new DR.Swiff("http://www.dr.dk/nyheder/htm/baggrund/tema2008/flash-arkiv/itFactory/itFactory.swf",{ id:"itFactory_interactive", width:620, height:300,container:"itFactory"} );

Facebook
Twitter