Seneste Nyt

Kampen på 1 minut: Australien giver tidlig julegave til Danmark med sejr over Tunesien

Det danske landshold lagde pres på sig selv, da de spillede 0-0 mod Tunesien ved første opgør ved VM i Qatar.

Men lørdag eftermiddag blev noget af presset lettet, da Tunesien tabte 0-1 til Australien.

Det var en lidt træg åbning på opgøret, men kampen fik en brat opvågning efter 23 minutters spil. Et afrettet indlæg finder vej til Mitchell Dukes pandebrask, og han fik på fortrinlig vis rettet bolden i kassen til en australsk 1-0-føring.

Tunesien forsøgte at svare igen og havde flere gode muligheder inden pausen. Men enten manglede skarpheden, eller også var den australske defensiv på plads.

Sådan var kampbilledet også i anden halvleg, og derfor blev kampen fløjtet af med australske Mitchell Duke som den eneste på måltavlen.

Med tunesernes 1-0-nederlag står danskerne derfor med kortene i egne hænder, når de senere i dag møder Frankrig. Og skulle Danmark gå skuffede fra banen mod verdensmestrene, så betyder dagens tunesiske nederlag, at alt håb ikke er ude for Danmark.

For med en eventuel sejr på onsdag over mandskabet fra "down under" vil danskerne have samlet fire point sammen – og den eneste måde, at Tunesien rammer den pointtotal, ja, det ville være en sejr over Frankrig samme dag.

Du kan se højdepunkterne fra opgøret mellem Australien og Tunesien øverst i artiklen.

Husk, at Danmark møder Frankrig senere i dag. Du kan følge med både på DR P4 og DR Lyd-appen, så kan du også følge den online på DR.dk eller på DR’s Nyhedsapp.

Nyheder

 1. Afsporet tog startede stor brand i Ohio

  Næsten halvdelen af de omkring 4.900 beboere i byen East Palestine i delstaten Ohio måtte i går evakueres fra deres hjem, efter et tog blev afsporet nær byen.

  Afsporingen fik omkring 50 togvogne til at støde sammen og vælte samtidig med, at der udbrød brand omkring ulykkesstedet, skriver nyhedsbureauet AP.

  Ifølge jernbaneoperatøren Norfolk Southern, så transporterede 20 af togets 100 vogne farlige materialer, herunder brandfarlige stoffer. Omkring 14 af dem var blandt de væltede vogne.

  Ingen kom til skade under ulykken, og det vides endnu ikke, hvad der fik toget til at køre af sporet. Derfor har amerikanske myndigheder igangsat en efterforskning.

  • Omkring 50 vogne væltede og satte i brand, da et tog blev afsporet ved byen East Palestine i delstaten Ohio i USA. (Foto: © Gene J. Puskar, Associated Press)
  • Flere af vognene transporterede farlige materialer. Herunder brandfarlige stoffer. (Foto: © Gene J. Puskar, Associated Press)
  • Afsporingen startede en stor brand, hvilket betød, at næsten halvdelen af beboerne i East Palestine måtte evakueres. Her ses branden fra midt i byen. (Foto: © DUSTIN FRANZ, Ritzau Scanpix)
  • Jernbaneselskabet Norfolk Southern åbnede sammen med Røde Kors et hjælpecenter i East Palestine for at tage imod evakuerede beboere. (Foto: © DUSTIN FRANZ, Ritzau Scanpix)
  1 / 4
 2. Pakistans ekspræsident er død efter efter længere tids sygdom

  Pervez Musharraf var præsident i Pakistan fra 2001 til 2008. (Foto: © Jewel SAMAD, Ritzau Scanpix)

  Den tidligere pakistanske præsident Pervez Musharraf er afgået ved døden på et hospital i Dubai efter længere tids sygdom. Han blev 79 år.

  Det bekræfter en talsperson for Pakistans konsulat i Dubai overfor Reuters.

  Musharraf sikrede sig posten som præsident efter et militærkup i 1999, hvor han væltede premierminister Nawaz Sharifs daværende regering.

  Musharraf var præsident fra 2001 til 2008, og var politisk moderat og provestlig.

  Han støttede USA's 'krig mod terror' efter angrebene i New York og Washington den 11. september 2001, hvilket blev stærkt kritiseret af religiøse partier i Pakistan, skriver Ritzau.

  Musharraf var udsat for tre islamistiske attentater i de år, han var ved magten.

 3. Søndag med udsigt til sol og risiko for rimglatte veje

  I den vestlige del af landet starter søndagen ud med skyer, der indeholder sne eller regn, der efterhånden vil klare op med nogen eller en del sol.

  Det samme gør sig gældende i den østlige del af landet, så derfor er der god en anledning til at gå en tur med solbrillerne på med lidt solskin på næsen.

  Men husk det varme tøj. Temperaturerne vil nemlig ligge på mellem en og seks graders varme, mens der vil være en frisk vind mellem sydvest og nordvest. Det vil ved kysterne være hård vind eller kuling.

  I aften og natten til mandag vil det være overvejende klart vejr. Især i Jylland stedvis diset med risiko for lokale tågebanker. Temperaturerne vil balancere mellem fire graders frost og tre graders varme.

  Vær forsigtig bag rattet. Der er risiko for pletvis rimglatte veje, samt risiko for sneglatte veje. Først i Jylland, men senere også for resten af landet.

 4. Israelere gik for femte uge i træk på gaden i protest mod Netanyahus regering

  • Regeringen har annonceret, at de vil indføre en retsreform, som giver et flertal i parlamentet mulighed for at tilsidesætte enhver afgørelse fra højesteret. (Foto: © Ronen Zvulun, Ritzau Scanpix)
  • Flere end 10.000 demonstranter var angiveligt på gaden i Tel Aviv. (Foto: © OREN ALON, Ritzau Scanpix)
  • Regeringen har også annonceret, at den vil tilskynde udvidelser af bosættelser på den besatte Vestbred samt indskrænke rettigheder fra LGBT-personer. (Foto: © Abir sultan, Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Tusindvis af israelere gik lørdag på gaden for at demonstrere mod en række kontroversielle juridiske reformer, som Benjamin Netanyahus nye regering har annonceret.

  Ifølge The Guardian var der demonstrationer i 20 byer over hele Israel, og i Tel Aviv rapporteres der om, at titusindvis var på gaden.

  Demonstrationerne er blevet en fast lørdagsbegivenhed, siden Netanyahus regering, som kaldes den mest højreorienterede i Israels historie, tiltrådte i slutningen af december.

  Netanyahu vendte tilbage til posten som premierminister efter valget i november og har dannet regering med stærkt højreorienterede og ultraortodokse jødiske partier.

  Regeringen har annonceret en retsreform, der blandt andet vil give Israels parlament mulighed for at trumfe afgørelser fra højesteret samt ændre systemet for, hvordan man udnævner dommere og giver politikerne mere kontrol.

 5. 70 busser med bededags-demonstranter sætter kurs mod København

  Der kommer busser fra alle dele af landet, når der søndag er lagt op til den helt store demonstration mod regeringens plan om at afskaffe store bededag.

  Fagbevægelsens Hovedorganisation betaler gildet, når 70 busser kører gennem landet og samler danskere op og fragter dem til hovedstaden.

  Det fortæller formand Lizette Risgaard til Ritzau.

  - Det er både medlemmer og ikke-medlemmer, der har vist interesse i at hoppe på busserne og deltage i demonstrationen. Og vi ønsker så mange deltagere som muligt til at slå dette manifest mod at afskaffe store bededag fast, siger hun.

  Demonstrationen finder sted på Christiansborg Slotsplads mellem klokken 14 og 16, hvor blandet andre Anne Linnet og Tessa vil optræde.

 6. Colombia observerer 'ballonlignende objekt' i landets luftrum

  Midt under luftballonstriden mellem USA og Kina, blev der fredag også observeret et ballonlignende objekt over Colombia.

  Colombias luftvåben oplyser, at de observerede et objekt i 17.000 meters højde med 'egenskaber, der minder om en ballons'.

  Det skriver nyhedsbureauet dpa ifølge Ritzau.

  Objektet blev fulgt af landets forsvarssystemer, indtil det forsvandt ud af landets luftrum. Ifølge luftvåbnet udgjorde det 'ikke nogen fare for national sikkerhed, forsvar eller flysikkerheden', skriver dpa.

  USA's forsvarsministerium, Pentagon, oplyste fredag, at man havde fået meldinger om en formodet kinesisk luftballon, som var på vej over Latinamerika.

  På det tidspunkt oplyste Pentagon ikke yderligere om, hvor objektet var blevet set. Det oplyses ikke, om den colombianske observation har forbindelse til den tidligere Pentagon-udmelding.

 7. Kina er stærkt utilfreds med USA's nedskydning af luftballon

  Kina er ikke tilfredse med, at USA i går nedskød en kinesisk luftballon over det sydøstlige USA.

  Det oplyser det kinesiske udenrigsministerium.

  I en udtalelse oplyser ministeriet, at Kina er stærkt imod USA's beslutning om at bruge magt til at angribe dets luftballon.

  Samtidig hævdes det, at embedsmænd i USA havde sagt, at luftballonen ikke udgjorde nogen militær trussel.

  - Under disse omstændigheder er det klart, at reaktionen med brug af væbnet magt er overdreven og et alvorligt brud på international praksis, skriver ministeriet ifølge The New York Times.

  Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, mener, at 'Kina brugte ballonen til at overvåge strategisk vigtige steder på USA's kontinent'.

 8. Mindst 22 er nu døde i chilenske skovbrande

  • Chilenerne må i stort antal forlade deres hjem på grund af voldsomme skovbrande. (Foto: © AILEN DIAZ, Ritzau Scanpix)
  • 251 skovbrande hærger i øjeblikket det sydamerikanske land, her ved Santa Juana. (Foto: © AILEN DIAZ, Ritzau Scanpix)
  • Folk har søgt tilflugt i floden ved Renaico, Chile, Saturday. (Foto: © MATIAS DELACROIX, Associated Press)
  • Brandvæsnet kæmper en forgæves kamp mod flammerne. (Foto: © AILEN DIAZ, Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  Chile er hærget af voldsomme skovbrande, og de har foreløbigt kostet mindst 22 mennesker livet, mens 554 personer er blevet såret. I øjeblikket er der 251 aktive brande, og de 75 af dem er opstået det seneste døgn. Det meddeler indenrigsminister Carolina Toha ifølge AFP.

  Undtagelsestilstanden er nu udvidet til at gælde regionerne Araucania, Nuble og Biobio.

  Det sydamerikanske land er ramt af en hedebølge med temperatur på op til 40 grader, og det gør det svært at få brandene under kontrol.

 9. Thriller om iransk seriemorder vandt 11 Robert-statuetter

  Ali Abbasis thriller 'Holy Spider' var den store vinder, da der her til aften blev uddelt Robert Prisen for at hædre den danske filmbranche.

  Filmen, der er inspireret af en virkelig seriemorder i Iran, som jagtede kvindelige sexarbejdere tilbage i 2000 og 2001, løb med hele 11 priser. I filmen forsøger en kvindelig journalist at opklare mordene.

  Den vandt statuetten for Årets Danske Spillefilm, ligesom Ali Abbasi vandt prisen for Årets Instruktør. Skuespillerinden Zar Amir Ebrahimi vandt samtidig prisen for Årets Kvindelige Hovedrolle I En Film. Derudover blev filmen også hyldet med priserne for Årets Originale Manuskript, Årets Fotograf, Årets Score, Årets Sounddesigner, Årets Visuelle Effekter, Årets Scenograf og Årets Klipper, mens Arash Ashtiani fik prisen for Årets Mandlige Birolle I En Film for sin rolle.

 10. Amerikansk forsvarsminister: Kinesisk 'spionballon' skulle overvåge strategisk vigtige steder

  Den formodede kinesiske overvågningsballon, som her til aften er blevet skudt ned af USA, blev brugt til at overvåge strategiske vigtige steder. Det siger den amerikanske forsvarsminister Lloyd Austin i en udtalelse.

  - Ballonen, som blev brugt af Kina i et forsøg på at overvåge strategiske punkter på det amerikanske fastland, blev skudt ned over amerikansk farvand, siger Lloyd Austin i en udtalelse. Ifølge forsvarsministeren blev ballonen skudt ned af amerikanske jagerfly under en mission, som præsident Joe Biden havde autoriseret.

  Biden siger her til aften, at han allerede gav orden om at skyde ballonen ned i onsdags, men at forsvarsministeriet anbefalede, at den blev skudt ned over vandet.

 11. Dansk landsholdsspiller scorer sit første mål for Benfica

  Den danske landsholdsback leverede sit debutmål med stil, da han satte det sidste mål i kassen i 3-0-sejren hjemme over Casa Pia. (Foto: © CARLOS COSTA, Ritzau Scanpix)

  25-årige Alexander Bah scorede lørdag aften sit første mål i Benfica-trøjen, da han bragte klubben fra Lisabon foran med 3-0 mod Casa Pia, hvilket også blev slutresultatet.

  Den dansk landsholdback tog sagen i egen hånd, da han efter 71 minutter modtog bolden på egen banehalvdel.

  Herefter drev danskeren bolden frem til modstandernes felt, hvor han tog et træk ind i banen, skyd på mål og kunne se bolden flyve op i nettaget efter en let afretning.

  Alexander Bah skulle bruge 29 optrædener for Benfica, før han endelig kunne fejre sit første mål for klubben. Sejren betyder, at klubben topper den bedste portugisiske række med 53 point efter 20 kamp.

 12. Politiet: 17-årigt knivstiksoffer er ikke i kritisk tilstand

  Københavns Politi meddeler nu, at en 17-årig dreng her til aften er blevet stukket ned i Sigurdsgade på Nørrebro.

  Offeret er blevet stukket flere gange. Efter knivoverfaldet er han blevet kørt til Rigshospitalet.

  Vagtchef ved Københavns Politi Henrik Stormer oplyser til Ritzau, at drengen fortsat er på hospitalet:

  - Han er ikke i kritisk tilstand, siger vagtchefen.

  Politiet undersøger nu gerningsstedet for spor.

 13. USA lukker dele af luftrummet nær spionballon

  Her til aften er flytrafikken ifølge Reuters blevet stoppet i dele af de amerikanske delstater North Carolina og South Carolina af hensyn til 'et nationalt sikkerhedsinitiativ'.

  Den amerikanske præsident Joe Biden har ifølge BBC fastlået, at USA 'tager sig af' den formodede kinesiske spionballon, som de seneste dage er fløjet henover dele af USA.

  Det formodes, at det betyder, at amerikanerne vil skyde den meget højt svævende ballon ned.

  Tidligere har den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken aflyst et besøg i Beijing på grund af spionballonen, som han har betegnet som 'en uansvarlig handling'.

  De amerikanske luftfartsmyndigheder har lukket dele af luftrummet. (© FAANNews@twitter.com)
 14. WHO: I Ukraine har 17,7 millioner mennesker brug for humanitær hjælp

  I en rapport, som verdenssundhedsorganisationen WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i dag har fremlagt for organisationens ledelse, konstateres det, at 17,7 millioner mennesker i Ukraine har brug for humanitær hjælp, mens 7,5 millioner er flygtet ud af landet.

  Ifølge rapporten er mere end 14.000 civile enten er blevet dræbt eller såret.

  Rapporten dækker de første ni måneder af 2022, og krigen betegnes som en ud af otte akutte sundhedskriser på globalt plan.

  WHO dokumenterer 471 angreb med tunge våben og sundhedscentre på globalt plan - og de 448 af dem er foregået i Ukraine.

  Regeringen i Moskva er utilfreds med rapporten, og Ruslands repræsentant i WHO-ledelsen kalder rapporten 'ensidig' og'politiseret' og fuld af 'ubegrundede beskyldninger'.

  - Ruslands angreb har ført ubeskrivelige skader på både civile og civil infrastruter," siger Sherba Crocker, amerikanske repæsentant i FN, og efterlyser en opdateret rapport, hvor man får dokumenteret, hvad der er sket siden september sidste år.

 15. Mand stukket med kniv på Nørrebro

  En mand er blevet stukket ned i Sigurdsgade på Nørrebro i København. Manden er blevet kørt til Rigshospitalet for behandling.

  - Forurettede er stukket flere gange, siger efterforskningsleder Kenneth Simonsen, Københavns Politi, til Ritzau

  Efterforskningslederen kan hverken oplyse nærmere om offerets tilstand eller alder.

  Episoden er den seneste i en lang række af knivstikkerier i København.

 16. Velspillende Lindstrøm med assist i Frankfurt-sejr

  Med en smuk assist og flere lækre detaljer var landsholdsspiller Jesper Lindstrøm en af de mest iøjnefaldende spillere for Eintracht Frankfurt, som lørdag vandt 3-0 hjemme over Hertha Berlin.

  I den tætte top i Bundesligaen rykkede Frankfurt med sejren op på femtepladsen med 35 point efter 19 kampe.

  Hertha Berlin, der havde den danske keeper Oliver Christensen med i hele kampen, er placeret under nedrykningsstregen med blot 14 point.

  Frankfurt afgjorde reelt kampen i første halvleg med to mål, og begge gange var det den velspillende franske landsholdsangriber Randal Kolo Muani, som scorede.

  Jesper Lindstrøm stod med en flot stikning bag oplægget til Maunis scoring til 2-0.

  Frankfurt kontrollerede generelt kampen i anden halvleg, og i tillægstiden cementerede Frankfurts Buta sejren med målet til 3-0. Med sejren er Frankfurt stadig ubesejret siden oktober med nu seks ligakampe i træk uden nederlag.

 17. Aalborg slår GOG i topbrag og topper herrernes håndboldliga

  Simon Pytlick lavede ti mål for GOG, men Aalborg Håndbold vandt topopgøret med fire mål. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

  Aalborg Håndbold ligner en vinder af grundspillet i Herreligaen.

  I et udsolgt Sparekassen Danmark Arena med 5000 tilskuere på lægterne slog holdet rivalen GOG med 30-26.

  I et intenst og afvekslende opgør blev en meget stærk Aalborg-afslutning i begge ender af banen afgørende.

  Danmarks VM-helt Simon Pytlick lavede ti mål for gæsterne, mens islandske Aron Palmarsson trods skånekost bidrog med seks mål og tre assists for Aalborg. Også Felix Claar scorede seks gange.

  Begge mandskaber havde en ukampdygtig profil på bænken. Mikkel Hansen sad således ude med et knæproblem, mens Morten Olsen ikke var helt klar for udeholdet.

  Med sejren har Aalborg to point ned til GOG i tabellen og er bedst indbyrdes inden de resterende syv runder i tabellen.

  /ritzau/

 18. Tre er døde i laviner i Østrig

  Ifølge nyhedsbureauet AFP er tre mennesker døde i laviner i Østrig siden i går. Voldsom vind og et heftigt snefald har øget risikoen for laviner.

  Fredag døde en 32-årig kinesisk mand, da han stod på ski uden for pisten i skiområdet Sölden, og i dag er en 17-årig skiløber fra New Zealand, der ligeledes stod på ski offpiste, afgået ved døden nær Kaltenbach ifølge det østrigske nyhedsbureau APA.

  En 50-årig mand, som var blevet meldt savnet fredag, blev i dag fundet død i Kleinwalsertal-dalen ved grænsen til Tyskland.

 19. Dansk cykeltalent napper etapesejr og føring i Frankrig

  Danske Mattias Skjelmose satte alle til vægs og vandt 4. etape af det franske løb Etoile de Besseges. (Foto: © SYLVAIN THOMAS, Ritzau Scanpix)

  Der var dansk succes i det franske etapeløb Etoile de Besseges lørdag.

  Her vandt Mattias Skjelmose nemlig, da 4. etape sluttede på toppen af den stejle stigning Le Mont Bouquet.

  22-årige Skjelmose, der er holdkammerat med Mads Pedersen på Trek-holdet, sad til sidst sammen med Neilson Powless fra EF-holdet, og på de sidste meter blev amerikaneren sat til vægs efter en stærk dansk acceleration.

  Ud over etapesejren overtager Skjelmose også løbets førertrøje, inden det afsluttes søndag med en 10,6 kilometer lang enkeltstart.

  Danskeren kommer til at gå ind til den med en føring på fire sekunder til Neilson Powless.

  Sejren er Skjelmoses blot tredje i karrieren.

 20. Danmark sender igen helikopterlæge til Bosnien-Hercegovina

  Danmark sender igen et helikopterlægebidrag til EU’s militære operation Althea i Bosnien-Hercegovina. Det oplyser Forsvarsministeriet.

  - Danmark har efter afskaffelsen af EU-forsvarsforbeholdet en historisk mulighed for at bidrage med kapaciteter til militære EU-operationer. Det gør vi nu igen med et helikopterlægebidrag til EU’s operation i Bosnien-Hercegovina.

  - Med bidraget viser Danmark, at vi er klar til at tage ansvar for europæisk sikkerhed, og at forsvarets kapaciteter er værdsatte og efterspurgte. Regeringen afsøger løbende mulighederne for yderligere bidrag til EU’s missioner og operationer, siger forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen.

  Det danske helikopterlægebidrag var tidligere udsendt fra 15. oktober til 20. december i 2022 til samme operation. Operation Althea med omkring 900 deltagende soldater skal sørge for, at de militære aspekter af Dayton-fredsaftalen fra 1995 bliver gennemført ved at kapacitetsopbygge styrker i Bosnien-Herzegovina og bidrage til at opretholde sikkerheden i landet.

 21. Hundespand påkørt under norsk slædeløb

  Et hundespand bestående af slædehunde er blevet påkørt af en bil under det traditionsrige norske slædehundeløb Femundløpet. En af hundene døde på stedet, mens en anden brækkede et ben. Hundeføreren slap fra uheldet uden skader.

  Det skete tidligere i dag, da hundespandet skulle krydse en landevej.

  - Begge parter var meget uopmærksomme, og det var årsagen til ulykken. Hundespandet var på vejen, da der kommer en bil, som kører lige ind i spandet, siger løbsleder Jon Anders Kokkvoll ifølge vg.no til Arbeidets Rett.

  Politiet vil foreløbigt ikke blande sig i sagen, men ifølge operationsleder Frede Øvreås har de to parter udvekslet kontaktinformation med henblik på at fortsætte dialogen.

  Femundløpet er et langdistanceløb for slædehunde, som har start og mål i den historiske bjergby Røros, der ligger godt 100 kilometer syd for Trondheim. Løbet afvikles hver vinter, og i klassen med den længste distance skal hundene og deres fører tilbagelægge 600 kilometer.

 22. Teenager dræbt i hajangreb i Australien

  En 16-årig pige har mistet livet, efter hun blev angrebet af en haj i en flod i det vestlige Australien. Det skiver BBC.

  Pigen stod angiveligt på jetski på Swan River ved Perth, da ulykken skete.

  Ifølge politiinspektør Paul Robinson fra Western Australia Police var pigen muligvis hoppet i vandet for at svømme med nogle delfiner, der var blevet set i nærheden.

  Ifølge ham er det usædvanligt at møde hajer i den del af floden.

  Australien registrerer typisk omkring 20 hajangreb hvert år. Der var to dødelige hajangreb i 2021, og syv i 2020.

 23. Ulykke skaber store strømafbrydelser i Odesa

  En alvorlig ulykke ved en højspændingstransformatorstation i Ukraines Odesa-region har forårsaget strømafbrydelser i Odesa by.

  Det udtaler Ukraines premierminister, Denys Shmyhal, ifølge Reuters.

  - Situationen er vanskelig, omfanget af ulykken er betydeligt, og det er umuligt hurtigt at genoprette strømforsyningen, især til kritisk infrastruktur, skriver han på Telegram.

  Shmyhal tilføjer, at transformatorstationen tidligere er blevet beskadiget flere gange af russiske missilangreb.

 24. Omdiskuteret Titanic-scene genskabt: Var der plads til Jack på døren?

  Det har delt vandene, siden James Camerons film ’Titanic’ ramte det store lærred i 1997.

  Var der plads til Jack på den dør, Rose ligger på, inden han slipper hendes hånd og gør skibet selskab på bunden af havet?

  Det spørgsmål besvares på søndag, hvor National Geographic sender en særlig udsendelse i anledningen af filmens 25-års jubilæum.

  Det skriver flere medier, der har set klip fra udsendelsen.

  Her genskaber James Cameron scenen med to stuntpersoner i et bassin, hvor det lykkedes to personer at være på døren i vandet, hvis de altså kun brugte den til at holde deres overkrop over vandet.

  Men James Cameron er ikke sikker på, at den model ville have lykkedes.

  - Jeg tror, at han tænkte, at han ikke ville gøre en eneste ting, der satte hendes liv i fare. Og det passer 100 procent til hans karakter, siger James Cameron i udsendelsen ifølge kulturmediet Mashable.

  Titanics instruktør James Cameron sammen med skuespillerne Kate Winslet og Leonardo DiCaprio i 1997. I filmen skilles det forelskede par, da Dicaprio ofrer sig, så Winslets karakter kan reddes i det kolde vand. (Foto: © ho, Scanpix Danmark)
 25. Rusland og Ukraine udveksler krigsfanger

  116 ukrainske soldater, der indtil i dag var krigsfanger, er blevet løsladt og er på vej tilbage til Ukraine.

  Det sker i en fangeudveksling med Rusland.

  Det fortæller chefen for det ukrainske præsidentkontor, Andrij Jermak, på Twitter.

  Her har han blandt andet delt et billede af soldaterne i bussen på vej tilbage.

  - Det er forsvarere af Mariupol, partisaner fra Kherson og snigskytter fra Bakhmut, skriver Jermak som soldaterne.

  Tidligere i dag meddelte de russiske myndigheder, at 63 russiske krigsfanger er blevet løsladt og er på vej tilbage til Rusland som en del af en byttehandel.

  Andriy Yermak på Twitter. (Foto: © Casper Lindbjerg Greve DR)
 26. Pilgrimme har vandret i ni dage for at møde Pave Frans i Sydsudan

  • Pave Frans skal lørdag mødes med katolske biskopper i Juba og besøge folk, som er drevet på flugt af borgerkrigen i landet. (Foto: © Vatican Media, Ritzau Scanpix)
  • Mange fremmødte venter på Pave Francis og håber, at hans besøg kan bidrage til fred i Sydsudan. (Foto: © Ben Curtis, Associated Press)
  1 / 2

  En gruppe pilgrimme har vandret i ni dage gennem krigshærgede Sydsudan for at møde Pave Frans i hovedstaden, Juba.

  Det skriver BBC.

  - Vi er her for at få pavens velsignelse. Jeg er sikker på, at tingene vil ændre sig her i landet med pavens velsignelse, siger NightRose Falea til mediet.

  Gruppen af pilgrimme har vandret godt 300 kilometer fra Rumbek til Juba for at møde paven, der i dag besøger landet sammen med ærkebiskoppen af Canterbury og lederen af den skotske kirke.

  Søndag skal de tre afholde en fælles bøn, hvor 50.000 mennesker ventes at deltage.

  Sydsudan er verdens yngste land og har en stor katolsk befolkning. Landet har været præget af konflikt siden løsrivelsen fra Sudan i 2011. En konflikt, der i 2013 udviklede sig til en regulær borgerkrig.

 27. Japans premierminister fyrer medarbejder efter kontroversielle udtalelser

  En af de ansatte i staben hos Japans premierminister, Fumio Kishida, er blevet bedt om at pakke sine ting, efter han er kommet med homofobiske udtalelser.

  Reuters skriver, at medarbejderen er blevet fyret, fordi han har sagt, at han ikke ville have lyst til at bo ved siden af homoseksuelle, biseksuelle eller par bestående af transpersoner.

  Derudover har han sagt, at Japans befolkning ville flygte fra landet, hvis ægteskab mellem to personer af samme køn blev tilladt.

  Udtalelserne kom i forbindelse med, at Kishida havde sagt til det japanske parlament, at en tilladelse til ægteskæb mellem to personer af samme køn krævede eftertanke, da det kunne have indflydelse på japansk familiestruktur.

  Det har været en hård tid for Fumio Kishida, der for tre måneder siden mistede tre ministre, der alle sagde op. En meningsmåling viste dengang, at kun 30 procent af japanerne støtter ham som premierminister.

 28. Portugal vil sende kampvogne til Ukraine

  Flere lande har i de seneste uger meddelt, at de vil sende kampvogne til Ukraine. Nu tilslutter Portugal sig koret og vil sende kampvogne af typen Leopard 2.

  Det oplyser Portugals premierminister, Antonio Costa, skriver Reuters, uden at angive et præcist antal af kampvogne, de vil sende afsted.

  - Vi arbejder i øjeblikket på at kunne udlevere nogle af vores kampvogne. Jeg ved, hvor mange kampvogne, vi vil sende, men det vil blive meddelt på det rette tidspunkt, siger han.

  Costa meddelte også, at Portugal er i dialog med Tyskland om at få tilsendt reservedele til at reparere Leopard-kampvogne, der i øjeblikket ikke bliver brugt.

  Forhåbningen fra portugisisk side er at få kampvognene sendt afsted i slutningen af marts.

 29. Brasilien sænker asbestfyldt hangarskib trods miljøprotester

  Det 266 meter lange hangarskib blev bygget i Frankrig i 1950'erne, og solgt til Brasilien i 2000. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

  Brasilianske myndigheder har fredag lokal tid sænket et gammelt, franskbygget hangarskib, som ifølge miljøforkæmpere er fyldt med asbest og andre giftstoffer.

  Den planlagte sænkning af det seks årtier gamle 'São Paulo' skete sent fredag eftermiddag og skete trods store protester fra miljøorganisationer.

  - Den planlagte og kontrollerede sænkning fandt sted omkring 350 kilometer ud for Brasiliens kyst i Atlanterhavet i et område med en dybde på cirka 5000 meter, udtaler den brasilianske flåde i en erklæring.

  Beslutningen om at sænke skibet blev truffet, efter at Brasilien forgæves havde forsøgt at finde et sted, der var villig til at hugge det op.

  Miljøforkæmpere henviser til, at skibet indeholder tonsvis af det kræftfremkaldende stof asbest, tungmetaller og andre giftige materialer, der vil forurene havet og brede sig i havets fødekæder.

 30. Kinas politiske tillid til Rusland er styrket efter besøg

  Et møde mellem Kinas viceudenrigsminister, Ma Zhaoxu, og Ruslands udenrigsminister, Sergei Lavrov, på russisk hjemmebane har styrket de politiske bånd mellem de to nationer.

  Sådan lyder det i en udtalelse fra det kinesiske udenrigsministerium.

  Reuters skriver, at Kina ifølge udtalelsen er villig til at arbejde med russerne for et strategisk samarbejde og for at gøre yderligere tiltag for at fremme deres forhold.

  For et år siden mødtes Kinas præsident Xi Jinping og Ruslands præsident Vladimir Putin, hvor de annoncerede, at begge lande ville stille krav til Vesten.

 31. Tysk efterforskning af Nord Stream 1 og 2 viser foreløbigt ikke russisk indblanding

  Tysklands egen efterforskning af eksplosionerne på gasledningerne Nord Stream 1 og 2 har ind til videre ikke fundet beviser for, at Rusland står bag.

  Det siger den tyske chefanklager Peter Frank i et interview med det tyske medie Die Welts søndagsmagasin, som nyhedsbureauet dpa har set på forhånd.

  - Det kan ikke bevises på nuværende tidspunkt. Efterforskningen fortsætter, siger han.

  De to Nord Stream-forbindelser er bygget til at transportere naturgas fra Rusland til Europa og strækker sig fra Rusland til det nordøstlige Tyskland.

  I september sidste år blev der sprunget læk på de to forbindelser.

  Både Danmark og Sverige er i gang med deres egne undersøgelser af eksplosionerne. Hvor langt vi er herhjemme vides ikke, da hele efterforskningen er hemmelighedsstemplet.

 32. Flere brud på tilhold bliver registreret

  Siden 2017 er antallet af registrerede tilholdsovertrædelser steget med 145 procent.

  Det viser en opgørelse fra Rigsadvokaten, som TV2 har fået aktindsigt i.

  I 2017 blev der noteret knap 3000 brud på tilhold. I 2022 var det tal steget til godt 7300.

  David Sausdal, kriminolog ved Lunds Universitet, ser positiv på, at færre kvinder ser ud til at tøve med at anmelde et brud på et tilhold.

  Det kan skyldes den øgede opmærksomhed på vold mod kvinder og partnervold i det hele taget, siger han til TV2.

  Et tilhold betyder, at en person, som forfølger eller chikanerer en anden, hverken må kontakte eller følge vedkommende.

  Ifølge TV2's oplysninger er 5587 ud af de 7296 overtrædelser begået af bare 13 personer. De 13 personer har i gennemsnit brudt deres tilhold 430 gange.

 33. Amerikansk nødhjælpsarbejder dræbt i Ukraine

  En 34-årig amerikansk læge har mistet livet i Ukraine.

  Det skriver flere medier blandt andet CNN og The Guardian.

  34-årige Pete Reed døde, da hans bil blev ramt af et missil i Bakhmut, hvor han hjalp med at evakuere civile, skriver The Guardian. Bakhmut har i den seneste tid haft voldsomme kampe.

  Reed var krigsveteran og havde tidligere været udsendt til Afghanistan, hvor han var militærlæge.

  Derudover var han en bærende kraft i den humanitære nonprofitorganisation ’Global Outreach Doctors’ samt den humanitære organisation ’Global Response Medicine’, som han selv oprettede. Sidstnævnte bekræfter hans død på det sociale medie Twitter.

  Pete Reeds egen organisation hylder ham efter, han mistede livet i Ukraine. (Foto: © Casper Lindbjerg Greve DR)
 34. Snowboardere sagsøger USA's ekslandstræner for krænkelser

  Tre tidligere snowboardere fra USA har rettet en stribe opsigtsvækkende anklager mod en tidligere landstræner.

  Ifølge Rosey Fletcher, Erin O'Malley og Callan Chythlook-Sifsof stod ekslandstræneren i næsten 20 år bag seksuelle overgreb og vold mod dem og andre kvinder.

  De anklager samtidig USA's Ski- og Snowboardforbund (USSS) samt USA's Olympiske og Paralympiske Komité (USOPC) for at 'støtte, tillade og bakke op om' opførslen.

  Kvinderne har derfor sagsøgt alle tre parter, viser retsdokumenter fra en domstol i Los Angeles ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Anklagerne kræver økonomisk godtgørelse, fordi landstræneren efter deres mening har misbrugt sin position til at 'tvinge sig til seksuelle handlinger gennem magt, manipulation, følelsesmæssigt misbrug, intimiderende adfærd og hævn'.

  USSS skriver i en udtalelse, at forbundet er bekendt med søgsmålet, men har endnu ikke haft lejlighed til at nærstudere det.

  Ekslandstræneren blev fyret i marts sidste år, efter at have været midlertidigt suspenderet.

Mere fra dr.dk