Kanonvalg til Messerschmidt

En af valgets store vindere, Dansk Folkepartis spidskandidat Morten Messerschmidt, ser ud til at få så mange stemmer, at han måske slår Poul Schlüters kvarte million personlige stemmer fra EU-valget i 1994.

Morten Messerschmidt ser ud til at få et fantastisk godt valg, og slår måske Poul Schlüters resultat fra 1994. (Arkivfoto).

- Hvis du ganger det op, kan han måske slå Schlüters resultat fra '94.

DR Nyheders politiske redaktør Ask Rostrup kommenterer over for dr.dk/nyheder det faktum, at Dansk Folkepartis spidskandidat, Morten Messerschmidt, ser ud til at få et kanonvalg.

I 1994 fik Poul Schlüter, som var statsminister fra 1982-93, omkring 250.000 personlige stemmer, det var rekord i mange år indtil en anden Poul, nemlig Poul Nyrup Rasmussen fik over 407.000 personlige stemmer ved valget i 2004.

Klokken 15.47, hvor næsten halvdelen af stemmerne er talt op, har Messerschmidt allerede fået 113.619 personlige stemmer.

Et godt stykke efter ham kommer Socialdemokraternes Dan Jørgensen med 86.602 personlige stemmer, og SF's Margrete Auken med 72.959 personlige stemmer.

Hver tiende stemme på Bornholm

Men foreløbig er Bornholm talt op, og her har Morten Messerschmidt fået hver tiende stemme. Dermed er der en antydning af, at Messerschmidt får et kanonvalg.

- Det er et vildt resultat, og ingen havde set det komme. Igen har meningsmålingsinstitutterne undervurderet Dansk Folkeparti. Men Messerschmidt har ført en kampagne, der har været effektiv, skarp og veldokumenteret, siger Ask Rostrup.

- Hans valgplakater med budskabet "Giv os Danmark tilbage" har været meget omtalt. Det er ikke sikkert, man er enig i budskabet, men det har kommunikeret, siger Ask Rostrup.

Har taget vælgere fra Venstre

DR Nyheders politiske redaktør tilføjer, at Morten Messerschmidt har taget mange Venstre-vælgere, det viser såkaldte underkørsler fra analyseinstituttet Capacient.

Desuden kan man gå ud fra, at en del af de EU-skeptiske borgerlige vælgere i Junibevægelsen har fundet ud af at sætte deres kryds ud for Dansk Folkeparti.

Facebook
Twitter