Kina - en trussel eller mulighedernes land?

Kinas økonomi buldrer af sted, og mange danske virksomheder hopper med på vognen og buldrer med. DR Nyheder Penge har været i Kina og kigget på økonomien fra flere vinkler.

Kina er befolkningsmæssigt godt 240 gange større end Danmark. Er det til vores fordel eller ulempe? (Foto: Jason Lee © Scanpix)

- Når Kina vågner, vil verden skælve, skulle kejser Napoleon engang have sagt.

Kina er vågnet!

Landets økonomi buldrer derudad i disse år, og flere af de 1,3 milliarder indbyggere begynder at blive købedygtige forbrugere.

Det gør det attraktivt for danske virksomheder at rette blikket mod Kina. I 1994 var 103 danske virksomheder i Kina, mens der i 2005 var registreret ikke færre end 268.

Udflytning til Kina

Virksomhederne lægger enten produktion til Kina, fordi kineserne er billig og effektiv arbejdskraft, eller de forsøger at komme ind på det enorme kinesiske marked med deres produkter. Eller de satser på begge dele.

Lars Møller Hansen, Journalist DR Penge (© DR Nyheder)

Men det er ikke bare at knipse med fingere - og så er succesen hjemme.

DR Penge har derfor sendt de to journalister Kasper Birk og Lars Møller Hansen til Kina for at kortlægge dele af fordelene og ulemperne for dansk erhvervsliv i Kina.

De to journalister har produceret adskillige indslag både til tv og radio. Indslagene kan du se og høre her på siden.

Kopikrigen i Kina

Kineserne er for eksempel verdensmestre i at kopiere idéer og produkter, som udenlandske virksomheder bringer til landet. Tal fra blandt andet EU-Kommissionen anslår, at 80 procent af verdens kopiproduktion foregår lige netop i Kina.

Og det er ikke småpenge, det drejer sig om. Den samlede kopiproduktion i verden anslås til en værdi af fire til fem tusinde milliarder kroner.

Lars Møller Hansen, Journalist DR Penge (© DR Nyheder)

1,3 mia. mennesker - og mangel på arbejdskraft

Danske virksomheder står også over for problemer med at skaffe og fastholde kvalificeret arbejdskraft - selv om der bor 1,3 milliarder mennesker i landet.

De udenlandske investeringer i Kina, der årligt udgør omkring 300 milliarder kroner, har simpelthen presset det kinesiske arbejdsmarked til det yderste.

Guldgravere i Shanghai

Shanghai er lokomotivet i Kinas hæsblæsende økonomiske udvikling. Byen har en moderne Klondike-stemning af, at guldet bare ligger og venter på dem, der går efter det.

Og nogle danskere har taget springet og kastet sig ud som ivæksættere i byen.

Hør indslagene fra P1 Morgen og se Magasinet Penge om kopikrigen og de tre iværksættere, der er på jagt efter guldet i Shanghai.

Facebook
Twitter