Klimaaftale er i hus

26 lande har indgået en aftale på FN's klimakonference. Præsident Obama forlod København klokken 23.

(Foto: STEFFEN KUGLER © Scanpix)

De 26 lande, der har forhandlet intenst hele dagen, er blevet enige om en aftale - Copenhagen Outcome, som den allerede er døbt.

Obama forlader i løbet af kort tid Bella Center. Ca 23.30 tager statsminister Lars Løkke Rasmussen aftalen ned i plenarforsamlingen. Der vil han bede de regionale grupper om at kigge på den og derefter vende tilbage til plenarforsamlingen og spørge, om forsamlingen kan anerkende den.

Indhold af aftalen:

- Ingen reduktionsmål for de store ilande. De skal inden udgangen af januar 2010 indberette deres nationale reduktionsmål. Til gengæld indeholder aftale ikke en målsætning om, at den globale CO2-udledning skal være reduceret med 50 pct. inden januar 2050, erfarer DR Nyheder

- Det ligger i underaftalen, at der skal indgåes en juirdisk bindende aftale ved Cop 16 i Mexico.

- USA har bøjet for presset fra Kina. Der kommer ikke et fast krav om moniteroring af Co2 udledning. Der kommer i stedet et nationalt system hvor landene hvert andet år skal indberette deres CO2 tal til FN. Og den nationale indsamling skal være omfattet af en eller anden granskning, som ikke er nærmere defineret, erfarer DR NYheder.

Facebook
Twitter