Koks i kommunens e-boks: 7.000 breve kan være endt hos de forkerte

Frederiksberg Kommune opfordrer modtagere til at slette brevene.

Frederiksberg Kommune har ved en fejl sendt et brev ud til tusindvis af forældre, hvor navn og adresse tilhører en anden. (Arkiv) (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Tusindvis af forældre i Frederiksberg Kommune har modtaget et brev via e-boks, hvor navn og adresse på modtageren er en anden end den, brevet er sendt til.

Det bekræfter Inger Andersen, der er direktør for kommunens børne- og ungeområde.

Hun fortæller, at kommunen som mange andre kommuner snart skifter skoleintra ud med kommunikationsplatformen Aula. I den forbindelse ville kommunen informere om den nye platform.

- Men i adressefeltet er der en uoverensstemmelse mellem modtageren på brevet og modtageradressen på personen i e-boks, forklarer hun til DR Nyheder.

Kvinde frygter voldelig eksmand

Resultatet har været, at omkring 7.000 forældre nåede at modtage brevet, inden kommunen fik stoppet udsendelsen af det. Det skete efter en række forældre kontaktede kommunen og gjorde opmærksom på fejlen.

- Vi ved ikke, om alle 7.000 har modtaget et brev med forkert navn og adresse. Men det er vi ved at undersøge nu. Jeg vil dog understrege, at brevet ikke indeholder personfølsomme oplysninger, fortæller Inger Andersen.

P4 København har talt med en kvinde, hvis navn og adresse er sendt til en anden person. Hun er urolig, da hun har hemmelig adresse på grund af en voldelig eksmand.

Kan ikke beklage nok

Inger Andersen siger, at kommunen har reageret ved at sende en besked til samtlige modtagere af brevet og bedt folk om at slette det. Samtidig er folk ifølge børn- og ungedirektøren blevet bedt om at bekræfte, at man har slettet brevet.

Hun mener dog, at kommunens borgere fortsat kan have tillid til, at kommunen forvalter borgernes oplysninger på en sikker måde. Også selvom hun er usikker på, hvordan fejlen er opstået.

- Vi havde testet det på forhånd, men der må være sket en fejl i koblingen i den endelige udsendelse. Men det er selvfølgelig en meget beklagelig fejl. Det kan vi ikke beklage nok, siger hun.

Datatilsynet: Fejlen er ikke så slem

Hos Datatilsynet, som er den myndighed, der fører tilsyn med, at reglerne om databeskyttelse bliver overholdt, siger it-sikkerhedsspecialist og cand.jur Allan Frank, at fejlen er et klart brud på persondatasikkerheden.

Det er det altid, når en eller anden form for personlig oplysning havner hos den forkerte, forklarer han.

- I den her situation befinder vi os nok lidt under midten, siger han, da han bliver bedt om at vurdere, hvor alvorlig en fejl, der er tale om.

Han begrunder det med, at kun en enkelt person har modtaget en andens persons navn og adresse, og at det er sendt på en sikker måde til e-boks.

- Det ville have været meget værre, hvis kommunen havde lagt alle personers navne og adresser frit op på nettet, siger han og kan ikke sige noget om, hvorvidt kommunen står til at blive straffet.

- Men vi har set meget værre tilfælde end det her. Og det skulle være ekstremt uheldigt, hvis en hemmelig adresse lige netop havner hos den voldelige eksmand eller en person, der kender eksmanden, siger Allan Frank.

En typisk fejl

Allan Frank forklarer yderligere, at fejlen er typisk og noget, han ofte advarer kommuner om, når han er ude at fortælle om persondatasikkerhed.

- Det er en af de situationer, hvor det hyppigst kan gå galt. Netop at forskellige kolonner skal flettes sammen i et system. Og hvis en kolonne eller to felter bliver forskubbet, så kan et ret stort antal modtage andre folks oplysninger, fortæller han.

Han opfordrer kommuner til både at have tekniske og manuelle sikkerhedsprocedurer for at sikre sig, at den slags fejl ikke sker. Og jo flere oplysninger, der bliver sendt ud, jo flere sikkerhedstjek skal proceduren gennemgå, mener han.

Kommune fjerner navn og adresse

Allan Frank siger, at Frederiksberg Kommune har gjort det helt rigtige ved at stoppe udsendelsen af brevet og ved at skrive til de berørte med beskeden om at slette brevet og i øvrigt bekræfte sletningen til kommunen.

- Det lyder som om, at de tager tingene alvorligt og prøver på at begrænse skaderne. De prøver proaktivt at beskytte folks oplysninger mod at blive spredt. Dog ved kommunen ikke, hvordan de oplysninger bliver behandlet hos modtageren. Det er det væsentligste problem i den her sag og andre, lignende sager, siger han.

På Frederiksberg siger børne- og ungedirektør Inge Andersen, at man fra kommunens side helt vil fjerne folks navn og adresse fra det omtalte brev, da det i forvejen er en standardskrivelse, som alle skal have.

Når det er klaret, vil alle forældre igen modtage det pågældende brev.