Kongehuset 2006

2006 et år med lilleprinsen i centrum i de kongelige kredse. Først blev han døbt, så fik han udsigt til at blive storebror og sidst kom han en smuttur til sin mors hjemby.

Prins Christian har taget kegler hele året. Først blev han døbt, så skulle han være storebror og sidst på året tog han et smut til mors hjemby. (Foto: Kongehuset © Kongehuset)

De kongelige begivenheder blev indledt med prinsedåb i Christiansborg Slotskirke. Prinsen blev døbt Christian Valdemar Henri John.

Kronprinsesse Mary med sin nydøbte søn Prins Christian ved receptionen i riddersalen på Christiansborg efter dåben. (Foto: Reimar Juul © Scanpix)

Den 21. januar var en snekold dag. Alligevel kom mange forbi torvet ved kirken for få et glimt af de kongelige. 100 politimænd. 200 tilskuere. 300 gæster. Og 600 pressefolk deltog i festlighederne.

Kronprinsesse Mary var smuk klædt i blåt. Prinsen blev døbt i den dåbskjole, som blev syet til Christian den X i 1870.

Rørt til tårer

Biskop Erik Norman Svendsen stod for barnedåben. Han bekendtgjorde, at forældrene altid ville bekymre sig for deres søn. Den bekymring holder aldrig op, heller ikke efter de små er blevet store, sagde han.

Både kronprins Frederik og kronprinsesse Mary blev rørt til tåre over talen.

I Grækenland

I maj drog Dronning Margrethe på officielt besøg i Grækenland. Prins Henrik var med på turen. Parret var blandt andet til statsmiddag i Athen.

Den officielle middag blev holdt i præsidentpaladset. Det var også her dronningens søster Anne-Marie gift med Konstantin boede det første år, de var konge og dronning i Grækenland.

I 1967 under juntastyret flygtede de ud af landet, og siden afskaffede grækerne monarkiet.

Håber på olympiske opgaver

Kronprins Frederik håber på nye arbejdsopgaver i fremtiden. Han er nu kandidat til Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

Valget foregår i efteråret 2009, hvor IOC afholder sin session i København.

Officiel kæreste

Prinsesse Alexandra viste sin kæreste frem for første gang. Det skete ved et bryllup hos et vennepar. Eksmanden prins Joachim deltog også.

Den 27-årige fotograf Martin Jørgensens forhold til Alexandra har allerede i godt et års tid været en offentlig hemmelighed.

Kejserinde genbegravet

23. september blev der holdt en mindehøjtidelighed i Roskilde Domkirke for kejserinde Dagmar. Få dage senere blev hun begravet igen i Sankt Petersborg. Det skete 78 år efter sin død i Danmark. Efter ceremonien blev kisten sat ved siden af zar Alexander III.

Ceremonien blev ledet af patriarken af Rusland, Aleksij II, og blandt gæsterne var kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. Kronprinsessen blev dårlig undervejs og måtte gå udenfor. Det gav ugebladene anledning til at gætte på, at kronprinsessen var gravid.

Og det var hun.

Venter barn igen

26. oktober meddelte hoffet, at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary venter endnu et barn. Fødslen er sat til begyndelsen af maj 2007.

Kronprinsessen skal føde på Rigshospitalet.

Til Tasmanien

Et par uger efter denne glade nyhed rejste kronprinsparret og prins Christian til Marys hjemby Hobart i Tasmanien sidst i november. Her tog den lille familie i en dyrepark.

Kronprinsesse Mary med sin nydøbte søn Prins Christian ved receptionen i riddersalen på Christiansborg efter dåben. (Foto: MATTHEW NEWTON © Scanpix)

Stor julefest

Dronning Margrethe og prins Henrik havde inviteret hele familien til at fejre jul på Fredensborg Slot. 10 børn og 20 voksne samledes fra lillejuleaften til 1. juledag.

Prins Christian var med sammen med sin mor og far.

Også prins Nikolai og prins Felix deltog sammen med prins Joachim.

Julebesøg fra udlandet

Fra Berleburg dronningens søster og svoger, prinsesse Benedikte og prins Richard, som fik selskab af deres yngste datter, Nathalie, og søn, Gustav.

Dronningens yngste søster, Anne-Marie, og hendes mand, Konstantin, kom fra London med deres fem børn, Alexia, Pavlos, Nikolaos, Theodora og Filippos.

De to ældste, Alexia og Pavlos, havde deres ægtefæller med og henholdsvis tre og fire børn.

Og de kongelige nytårsforsætter.

Tjaa, hoffet har fortalt, at dronning Margrethe ikke længere ryger i det offentlige rum. Dog forsætter hun i de hjemlige gemakker. Derimod er både kronprins Frederik og Prins Henrik røgfrie.

Facebook
Twitter