Korrespondent om angreb i Yemen: Et mønster vi har set igen og igen

Luftangrebet, der kostede omkring 50 mennesker livet i går, er et af de værste siden 2015, vurderer UNICEF.

Yemenitisk dreng ved siden af den bus, er i går var genstand for saudiarabisk luftangreb. Et angreb der kostede mindst 29 børn livet. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Mindst 50 mennesker, hvoraf 29 er børn, er døde som følge af gårsdagens luftangreb i Yemen.

Og luftangrebet er blot det seneste blandt en sørgelig tendens, hvor begravelser, bryllupper og hospitaler bliver genstand for angreb i det krigshærgede land. Det fortæller DR's Mellemøstkorrespondent Puk Damsgaard:

- Det er et mønster, som vi har set igen og igen inden for de seneste tre år. Det vil sige siden Saudi-Arabien og en række Golf-lande involverede sig i konflikten på den internationalt, anerkendte regerings side for at slå Houthi-oprøret ned, siger Puk Damsgaard.

Et mønster, som muligvis bryder Genève-konventionens tillægsprotokol artikel 51, om at yde beskyttelse til civilbefolkningen.

Stater og oprørsgrupper er bundet af Genève-konventionerne, og de skal dermed overholde krigens love. Og et muligt brud på konventionerne er ikke noget, man ser let på i det amerikanske udenrigsministerium, hvor talskvinde, Heather Nauert, udtaler:

- Vi opfordrer den saudiarabisk-ledede koalition til at foretage en grundig og gennemsigtig undersøgelse af den her hændelse. Vi tager pålidelige forlydender om civile tab meget alvorlige, siger Heather Nauert.

Her til aften siger den saudi-ledede koalition, at den vil efterforske et luftangreb i Yemen, der torsdag dræbte mindst 50 personer, heriblandt 29 børn.

- Koalitionsledelsen har beordret en øjeblikkelig igangsættelse af en efterforskning, der skal vurdere begivenhederne, klarlægge omstændighederne og offentliggøre resultaterne hurtigst muligt, siger en embedsmand fra koalitionen i følge Rtizau.

Legitimt militært mål

Ifølge koalitionen selv, er der dog ikke noget brud på konventionerne. En talsmand for koalitionen udtalte i går, at det mål, man havde ramt, var et legitimt militært mål ifølge international lov.

Koalitionen argumenterer, at Houthi-oprørerne bruger civile til at gemme våben blandt dem.

Noget, der ifølge Genève-konventionen, ikke fratager de civile, der befinder sig i nærheden af det militære mål, deres ret til beskyttelse. Det vil sige, at de civile fortsat skal beskyttes, og dermed ikke gøres til genstand for angreb.

Angrebet er særligt slemt på grund af antallet af børn, der er omkommet, mener FN's børneorganisation, Unicef.

- Det er det værste angreb siden 2015. Aldrig før er så mange børn blevet ramt i et enkelt angreb, siger Christophe Boulierac, talsmand, Unicef.

Koalitionen er ledet af Saudi-Arabien, men den støttes af USA, Storbritannien og Frankrig. USA er blandt andet involveret i spørgsmål omkring logistik og våben, og de sidder nogle gange med for at rådgive i forhold til bombemål.

Artiklen er opdateret med oplysningen om, at den Saudi-ledede koalition vil starte en efterforskning af angrebet.

Facebook
Twitter