100.000 danskere følger Stine Saras liv med tourettes: Sang lindrer hendes symptomer

Sangerinde og foredragsholder Stine Sara mærker ikke sine upraktiske tics, når hun synger.

Stine Sara vil gerne gøre, hvad hun kan for at oplyse danskerne om livet med tourette, og hun deler da også ud af sit liv på Instagram. (Foto: Baesfoto.dk)

Stine Sara elsker at synge – og nok mere end de fleste. Faktisk synger hun hver gang, hun kan komme til det.

Når verden ikke lige kæmper mod en pandemi, folder hun for eksempel vokalen ud i et gospelkor, og tidligere har hun også optrådt til alt lige fra bryllupper og begravelser til fødselsdagsfester.

Derudover får hendes to katte dagligt en koncert derhjemme, når hun begejstret synger med på Whitney Houston-klassikere eller andre store hits med kraftfulde stemmer.

- Jeg har altid sunget, og det har altid været en ventil for mig, for når jeg synger, er jeg i den energi, som musikken har, og så slipper jeg kontrollen over min krop – både den kontrol, som jeg mangler, og den, jeg har kunnet mærke helt fra barnsben af, siger hun.

At synge er nemlig ikke bare en hyggelig hobby – det er også en lindring for Stine Sara, der har diagnosen tourette syndrom, og den udfordring tapper hende ofte for energi på grund af ukontrollerbare tics både kropsligt og verbalt.

Hver dag må Stine Sara derfor leve med, at hendes krop pludselig kan lave nogle hurtige, ufrivillige bevægelser, eller at hun ud af det blå udbryder lyde eller nogle ord, hun ellers ikke ville sige højt.

Den slags tics dukker især op, hvis hun er træt, stresset eller ude og opleve noget blandt andre mennesker, og det kan være drænende. Nogle gange tager det halvdelen af hendes energi, siger hun.

- Det værste er, når jeg prøver at holde tics tilbage, fordi jeg er ude blandt andre – det gør mig meget træt. Det er ligesom at holde et nys tilbage konstant, eller hvis man virkelig skal tisse og må holde sig, fortæller hun.

Men når musikken spiller, og Stine Sara synger, forsvinder hendes "til tider ret så upraktiske tics" med ét.

Sådan har det faktisk været lige siden, hun var barn og oplevede motoriske tics, men endnu ikke vidste, hvorfor hun overhovedet havde det sådan. Diagnosen fik hun nemlig først som 26-årig, efter at hun også begyndte at få vokale tics.

- Med sang kunne jeg komme af med alle de følelser, der fyldte alt for meget i kroppen. Det giver mig bare ro at synge, og man får jo også trukket vejret helt ned i kroppen, siger hun og tager en dyb vejrtrækning.

- Jeg føler, at jeg får mere plads til mig selv, når jeg synger, tilføjer Stine Sara.

Stine Sara ses her igang med en sang under et af sine foredrag, inden coronapandemien kom til Danmark. (Foto: Baesfoto.dk)

Medvirker i 'Fællessang - hver for sig'

Måske kan du genkende Stine Sara og hendes glade smil fra tv-interviews eller fra hendes Instagram, hvor hun har næsten 110.000 følgere.

Det kan også være, at du har set et af hendes foredrag om livet med tourette eller set hende skabe kæmpe fællessang med Leona Lewis' version af 'Over The Rainbow' i sangkonkurrencen 'All Together Now' på Kanal 5.

De seneste år har Stine Sara nemlig ikke været bange for at stille sig frem og fortælle danskerne om tourette og de udfordringer, der følger med, og det gør hun blandt andet med humor og sang. Hun kan da også indimellem grine lidt af de skøre ting, hun får sagt, når hun oplever tics.

- Ja, jeg er meget glad og positiv, men jeg har som alle andre også oplevet nogle hårde ting i mit liv, som gør, at jeg er blevet god til at værdsætte de små ting, siger hun.

Stine Saras tics kan få hende til at udbryde skøre sætninger som "jeg har et egern i lommen", "du skal ikke råbe ad mig – jeg har allerede vundet!" eller sende en række skældsord afsted uden at ville det. Heldigvis kan hun godt grine af det i situationen. (Foto: Baesfoto.dk)

Og noget, hun særligt sætter pris på naturligvis sang, ikke mindst den fælles af slagsen.

I aften kan du da også møde Stine Sara i 'Fællessang – hver for sig' på DR1, for selvom hun gerne synger alene, er der nu noget særligt dejligt over det at synge sammen, siger hun.

- Lige meget, om man har tourettes eller ej, tror jeg, at alle oplever sang som en form for helle. Det giver én ro både mentalt og følelsesmæssigt, siger hun.

At synge giver ro i krop og sjæl

Det giver Rie Hagbard hende ret i.

Hun er sanger og sangunderviser og har i flere år arbejdet med mennesker, der har haft gavn af at komme aktivt i gang med at synge, fordi det hjalp dem med de udfordringer, de har i livet.

- I min optik har alle glæde af at synge, for når man synger, bliver man centreret i krop og sind. Man finder ind til nærværet og slipper mentalstøj og tanker, og det har en beroligende effekt på kroppen og nervesystemet. Ja, det gælder faktisk musik i det hele taget, siger hun.

Rie Hagbard arbejder meget med selvudvikling, når hun underviser i sang. Hun har også et kursus, der oplagt har fået titlen Stemmeværd, da det blandt andet handler om at bygge folk op med sang. (Foto: PRIVATFOTO)

Derudover er musik også en del af vores kerne og noget, som vi alle bærer med os igennem livet, selvom man måske ikke altid tillægger det så stor værdi.

- Allerede fra vi ligger i vores mors mave, hører vi musik, hjerterytme og stemmer. På samme måde er musik også noget af det sidste, der forsvinder i os – det kan vi se hos patienter med demens og Alzheimers. Her er det, som om musikken ligger gemt på et lager, som så at sige kan aktiveres i en hjerne, som ellers ikke længere fungerer særlig godt, siger Rie Hagbard.

Hvilken type musik og sang der skaber glæde og taler til den enkelte, er dog individuelt, siger Rie Hagbard.

For Stine Sara er det især de kraftfulde ballader og sange med store vokaler, der gør hende glad. Der må gerne være noget power i vokalen, som hun siger.

- Jeg elsker at synge noget, hvor jeg kan komme helt ud i de store følelser. Jeg plejer at sige, at jo mere jeg kan få lov til at synge igennem og udfordre mig selv sangmæssigt, jo bedre.

- Og så elsker jeg korsang og at synge fællessang! Hvis jeg hører andre synge, laver jeg altid lige en andenstemme på det.

Her kan du se et indslag med Stine Sara fra aftenens udsendelse:

På grund af håndbold sendes 'Fællessang – hver for sig' på DR1 i aften allerede klokken 19.

FacebookTwitter