11 kvinder står frem i dokumentar om sexisme på TV 2: 'Der er en lettelse over, at det endelig kommer ud'

'MeToo: Sexisme bag skærmen' ser nærmere på historier om krænkelser og "en stærkt seksualiseret tone" hos TV 2.

Dokumentarserien 'MeToo: Sexisme bag skærmen' tager udgangspunkt i TV 2's egen undersøgelse af deres arbejdsmiljø. 150 kilder har medvirket i dokumentaren, hvoraf 11 personer står frem med deres oplevelser af en kultur, der omtales som "stærkt seksualiseret". (© Discovery Networks)

11 kvinder, der enten arbejder eller har arbejdet på TV 2, står i dag frem i en dokumentarserie, hvor de fortæller om oplevelser med grænseoverskridende og krænkende adfærd på tv-stationen.

Dokumentaren 'MeToo: Sexisme bag skærmen' er lavet af produktionsselskabet Impact, mens Dagbladet Information har bidraget med research, og den er netop blevet lagt tilgængelig hos Discovery+.

En dokumentarserie, hvor 150 kilder – heriblandt både kvinder og mænd – har bidraget med deres oplevelser af arbejdsmiljøet omkring TV 2’s nyhedsredaktion. 11 af dem medvirker i dokumentaren.

Heriblandt tv-værterne Cecilie Beck, Karen-Helene Hjorth og Janni Pedersen, der alle fortæller om et arbejdsmiljø og en kultur, der har været præget af sexisme og en ledelse, der udøvede magtudnyttelse til blandt andet at opnå sex.

Flere af kvinderne fortæller også, at TV 2 var en fantastisk arbejdsplads, men at der var en seksualiseret tone, at stemningen er blevet mindre sexistisk gennem årene, men at det i en årrække var kendt, at der blandt andet var upassende opførsel fra chefer rettet mod praktikanter og ansatte.

"Den lyseblå brigade"

Flere af oplevelserne kobler sig særligt til 00'erne – eller "de vanvittige 00'ere", som vært Karen-Helene Hjorth beskriver dem.

I dokumentaren fortæller kvinderne blandt andet, at der har været tale om en lille gruppe af mandlige chefer, de såkaldte "blåskjorter" eller "den lyseblå brigade".

Tv-vært Cecilie Beck, der har været ansat på TV 2 siden 2004, fortæller om "blåskjorterne", at de kunne være joviale og "enormt sjove", men samtidigt også kunne være "sindssygt barske".

- Der var meget få menige medarbejdere – om nogen –, der turde sige dem imod. Den form for magtudøvelse er altid grobund for magtudnyttelse, siger Cecilie Beck i dokumentaren.

Når man kombinerer den magt med en branche, som mange gerne vil ind i, og hvor der er mange løstansatte, så er det dømt til at gå galt, mener hun.

- Så har du den perfekte grobund for at udøve magtmisbrug. Både seksuelt, men også i det hele taget, mener hun og henviser til både "dårlig ledelse" og en "rigtig grim tone."

Journalist og studievært Cecilie Beck er blandt de 11, der optræder på skærmen i de tre afsnit af dokumentaren. Hun fortæller blandt andet om en "stærkt seksualiseret tone i newsroom og kvinder blev målt på deres værdi som sexobjekter i høj grad", ligesom hun også fortæller om et såkaldt A-hold og B-hold, hvor førstnævnte fester med ledelsen og B-holdet aldrig inviteres. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Beretter om ledelsessvigt

Louise Degn var praktikant på TV 2 i starten af 00’erne, og hun fortæller i dokumentaren blandt andet om en grænseoverskridende oplevelse med en tv-vært og en chef.

Hun vil ikke gå yderligere i detaljer med egne oplevelser, men siger til DR, at hun håber, at dokumentaren kan bidrage til debatten.

- Vi vil gerne bidrage til en saglig debat og fjerne fokus fra de enkeltstående eksempler, tilfælde og enkeltpersoner, for det er ikke det, der er i fokus.

- Den her dokumentar demonstrerer, hvad det vil sige med sexisme i en organisation, og hvorfor det er et problem, når der mangler ledelsesmæssige rammer, der skaber et grænseløst samfund, hvor det er svært at orientere sig – især for unge mennesker, der ikke har erfaring på forhånd fra arbejdsmarkedet.

Ligesom flere af de andre kvinder fra dokumentaren, mener Louise Degn også, at der har været et ledelsessvigt på TV 2.

- Hele kernen i min og de andres fortælling er, at man gik alene med det. Man vidste ikke, hvor man skulle gøre af det, og man var bange for at ikke at blive troet på. Og hvis man sagde det højt, og det involverede personer, der havde stor værdi for organisationen, så kunne man komme i problemer karrieremæssigt.

TV 2's administrerende direktør, Anne Engdal Stig Christensen, siger til DR, at der tydeligvis har været et ledelsessvigt fra TV 2's side, og at dokumentaren bekræfter hende i, at det var rigtigt at igangsætte en advokatundersøgelse af forholdene.

- Det er en uacceptabel kultur, og det er utvivlsomt et ledelsessvigt, der har fundet sted. Det er uacceptabelt, at der har været en utryg kultur, og dermed også et ledelsessvigt, der har været dengang. Det er ikke rart at se og ikke rart at høre, og det må ikke ske.

Anne Engdal Stig Christensen siger til DR, at meget har forandret sig på TV 2, og at der har været et større arbejde omkring kulturen på TV 2. Og at man i dag taler åbent om udfordringerne.

- Vi har en åben dialog omkring det. Der bliver stillet krav til ledere i dag, og der bliver stillet krav om, at de skal tage kulturarbejdet og det at være leder og opføre sig ordentligt lige så alvorligt som de resultater, de ellers bliver bedt om at levere hver dag.

DR har også forsøgt at få en kommentar fra Michael Dyrby, der var nyhedsdirektør fra 2002 til 2015. Han ønsker ikke at stille op til interview, men skriver i en besked:

- Programmerne tegner et ubehageligt billede af TV 2, og det gør ondt at høre kvindernes oplevelser. TV 2's kultur blev skabt i 90'erne, hvor arbejde og fritid flød sammen. Det er tydeligt med nutidens øjne – og på flere punkter også med datidens – at det blev en kultur med for løse grænser.

- Jeg må påtage mig min del af ansvaret for den periode mellem 2002 og 2015, hvor jeg var nyhedsdirektør. Jeg burde have set den sexisme, der bliver beskrevet, men jeg så det ikke dengang, og det undskylder jeg for, som jeg også gjorde tidligere i år.

- Jeg - og TV 2's øvrige ledelse - burde have gjort mere. Det gjorde vi ikke, og det fortryder jeg i dag. Sexisme hører naturligvis ikke hjemme på en arbejdsplads.

Tillidsmand: Folk er lettede

Hovedtillidsrepræsentant på TV 2, Lennart Sten, siger til DR, at der med dokumentaren nu er en følelse af, at TV 2 og de ansatte kan komme videre.

- Inde på gangene er der en lettelse over, at det endelig kommer ud. Det er det her, vi har gået og ventet på det sidste halvandet års tid. Vi bad i sin tid selv om en ekstern undersøgelse, og vi skulle have ryddet op i alt det her, alt skulle tages ned fra hylderne, og så skulle vi have renset luften og kulturen. Det er blevet gjort nu i undersøgelsen og nu i dag i dokumentaren.

Lennart Sten siger til DR, at han "slet ikke er i tvivl om", at TV 2's ledelse er blevet bedre til at takle lignende sager i dag.

- Alle har lært af det her. Vi har alle været en del af det, der er sket i større eller mindre grad. Alle kunne have gjort noget andet end det, man gjorde på daværende tidspunkt.

Forløbet forud for dokumentaren

 • 26.08.2020:

 • Sofie Linde holder tale om sine oplevelser med sexisme i mediebranchen ved Zulu Comedy Galla.

 • 10.09.2020:

 • 701 kvinder fra mediebranchen underskriver støttebrev til Linde, hvori de bekræfter, at de også har oplevet eller kender til sexisme i mediebranchen. Seks kvindelige medarbejdere på TV2 har taget initiativ til støttebrevet.

 • September 2020:

 • TV2 beder advokatfirmaet Norrbom Vinding om at lave en ekstern undersøgelse af kulturen på tv-stationen.

 • September 2020:

 • Journalister på TV2 begynder på at arbejde på en dokumentar om sexisme på danske arbejdspladser.

 • December 2020:

 • Vært på TV2 News, Jens Gaardbo, stopper efter en kulturundersøgelse på TV2. Gaardbo var nyhedschef på TV2 fra 1997 til 2003 og "fratrædelsen sker på baggrund af handlinger begået i denne periode", lyder det fra TV2, som uddyber, at fratrædelsen omhandler dårlig dømmekraft.

 • 05.01.2021:

 • TV2-vært Jes Dorph-Petersen bliver afskediget som følge af TV2's undersøgelse af kulturen på tv-stationen. Det sker efter anklager om, at han skulle have udsat to tidligere journalistpraktikanter for sexchikane i 2001 og 2003. Han kritiserer forløbet, som han kalder for en "uværdig, ensidig og uretfærdig proces" på sin Facebook-profil.

 • 13.01.2021:

 • TV2 dropper dokumentaren, fordi det ifølge TV2's nyhedschef, Jacob Kwon, er utroværdigt, at TV2 undersøger sig selv i en dokumentar.

 • 02.02.2021:

 • Produktionsselskabet Impact TV går sammen med Politiken for at arbejde videre på dokumentaren. De to parter må starte forfra med researchen, fordi TV2 af juridiske grunde ikke kan udlevere råbånd af de oprindelige optagelser. Planen er, at dokumentaren skal kunne streames på Politikens website, ligesom Politiken vil lave skreven journalistik om indholdet.

 • 22.02.2021:

 • Politiken og Impact TV stopper samarbejdet. Politiken ønskede, at man startede forfra med historien og research, men det var "ikke muligt at finde et fælles udgangspunkt for dette arbejde", lyder det fra Politikens chefredaktør, Christian Jensen.

 • Maj 2021:

 • Impact TV indgår partnerskab med Discovery Networks, som vil vise dokumentaren.

 • 04.11.2021:

 • Jes Dorph-Petersen får medhold i et af tre klagepunkter i forbindelse med TV2's advokatundersøgelse. Derfor skal advokatfirmaet Norrbom Vinding betale en bøde på 20.000 kroner for brud på god advokatskik, fastslår Advokatnævnet.

 • 29.11.2021:

 • De tre afsnit af 'MeToo: Sexisme bag skærmen' får premiere på Discovery Networks.

 • Kilder: Ekstra Bladet, TV2, Mediawatch, Journalisten, Berlingske, Politiken, Altinget.