17-årige Laura er kåret som verdensmester – tre gange: 'Jeg danser, fordi jeg ikke kan lade være'

Laura Thannings store drøm er en karriere i udlandet.

(© privat)

"You are the dancing queen, young and sweet, only seventeen…"

Ja, beklager den oldgamle reference til en Abba-sang, som det nok kun er dine forældre, der hører, men den passer faktisk perfekt på Laura Thanning fra Slagelse.

Hun er nemlig både 17 år og en gudsbenådet danser. Faktisk er hun så dygtig til at danse, at hun allerede har vundet VM i hiphop tre gange. Første gang, da hun var blot 11 år gammel.

I 2019 vandt hun sit – foreløbig – sidste VM, og hun har nu valgt at stoppe konkurrencelivet.

- Efter at have vundet tre verdensmesterskaber havde jeg brug for at prøve noget nyt, for jeg synes, jeg havde opnået, hvad jeg kunne indenfor konkurrenceverdenen, fortæller Laura Thanning, da vi fanger hende på telefonen lige efter en afsluttet skoledag og inden eftermiddagens dansetimer.

Drømmene er dog stadig store.

Efter det sidste VM i 2019 er Laura Thanning gået gang med sit første år på en HHX for eliteidrætsudøvere. Om dagen læser og danser hun i København, mens hun om aftenen stadig tager hjem til Slagelse.

Målet er nemlig stadig en karriere indenfor dansens verden. Allerhelst i udlandet.

- De næste tre år handler det om at udvikle mig som danser, så jeg er klar til at komme ud i den store verden, når jeg er blevet student. Jeg har ikke rigtig sat mig et mål for, hvordan fremtiden ser ud, men jeg vil i hvert fald gerne flytte til London for at danse og gøre mig kendt i branchen derovre.

- Og mit helt store mål er at kunne leve at være danser i USA.

Den 17-årige verdensmester anslår selv, at hun danser omkring 15 timer om ugen – alt efter hvordan det lige ser ud med afleveringer i skolen i den pågældende uge.

'Det er dér, jeg føler mig mest stærk'

Det er dog ikke kun målrettetheden, der har sikret den 17-årige slagelsebo den øverste podieplacering ved tre verdensmesterskaber i hiphop.

Det er i lige så høj grad selve passionen, glæden ved dansen, som man tydeligt fornemmer i hende, når hun fortæller om livet med træning, mesterskaber og masser af hårdt slid.

- Jeg danser, fordi jeg ikke kan lade være. Det giver en frihed og plads til at være, hvem man gerne vil være, siger hun og holder en lille pause, inden hun fortsætter:

- Når jeg træder op på en scene eller ind i danselokalet, så er det ligesom, at jeg er en anden person. Jeg er på en måde mere powerfuld. Det er dér, jeg føler mig mest stærk og har mest selvtillid. Dans giver mig rigtig meget, som jeg ikke får nogle andre steder.

- Det er, når jeg danser, jeg føler mig i mit es og allermest glad.

Den glæde går igen, når hun danser med folk, der ikke nødvendigvis har deres vante gang i et træningslokale.

- Jeg tænker ikke så meget over, hvordan andre danser. Jeg elsker bare, når andre også gider danse. Dans er så meget andet end træning. Det er også fedt bare at være til en fest og danse til musik.

Det er dog ikke alle, der er lige så komfortable med at slå sig løs på et dansegulv som Laura Thanning selv, har hun erfaret. Og det er ærgerligt, synes hun:

- Der er især nogle piger, der er bange for at træde ud på et dansegulv og give slip. Jeg ved ikke, om de er bange for, hvordan de ser ud. Men det synes jeg er virkelig sørgeligt, for dans giver bare så meget. Det handler jo også bare om at udtrykke sig og have det sjovt med sine venner.

Skal tidligt op, når vennerne fester

Apropos venner, så medgiver Laura Thanning, at der ikke er meget tid til privatliv, når man tager ind til København tidligt om morgenen, og ofte først er hjemme i Slagelse igen omkring klokken 23 om aftenen.

- Det kan godt være hårdt, at jeg skal tidligt op næste morgen, mens mine venner fester. Så kan jeg godt føle, jeg går glip af noget. Men jeg prøver at sige til mig selv, at det er der ikke noget at gøre ved, siger hun og uddyber:

- Jeg er blevet vant til ikke at have så meget tid med mine venner udenfor dansen, men heldigvis danser mange af mine venner også. Men jeg prøver at sætte tid af til at se venner udenfor dansens verden også – selvom jeg måske ikke har så meget tid.

Indtil videre er dansen dog det hele værd.

- Hvis jeg gør alt, hvad jeg kan, og hvis jeg er med i både mit hoved og min krop hele vejen, så er jeg 100 procent sikker på, at jeg nok skal nå derhen, hvor jeg skal være.

Lauras råd: Skriv dine mål op

Men hvordan kan man være så målrettet som blot 17-årig, hvor de fleste nok bekymrer sig mere om den næste gymnasiefest fremfor ens fremtidige karriere?

Laura Thanning fortæller selv, at det hele egentlig startede, fordi hendes søster begyndte til dans.

- Jeg synes bare, det så superfedt ud. Og så begyndte jeg bare selv at danse rundt derhjemme. Jeg kunne bare ikke lade være.

Dengang var hun fem år gammel.

Da hun var fyldt ti, var Slagelse for længst blevet for lille til Laura Thannings åbenlyse dansetalent, og hun begyndte at tage ind til København for at få nye, dansemæssige udfordringer.

I dag takker hun sin far for den tilgang til dansen, som han har indprentet i hende.

- Min far har lært mig meget om, hvordan jeg skal håndtere konkurrencer, og hvordan jeg ikke skal lade mig overrumple af presset. Der er en lille dansesal på førstesalen i vores hus, og der har jeg skrevet mine mål op for, hvad jeg gerne vil opnå.

- Det hjælper mig rigtig meget til at nå mine mål, når jeg på den måde gør det tydeligt for mig selv.

Det råd er hermed givet videre. Og nu har Laura Thanning i øvrigt ikke tid til at snakke mere.

Hun skal videre til eftermiddagens træning.

- Jeg går i skole i København, men bor stadig i Slagelse, så mit program er nok lidt strammere end mange andres. Det er et travlt skema, men jeg kan på en måde godt lide det, slutter Laura Thanning. (© privat)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk