(Foto: Betina Garcia © dr)

19-årige Baraa fra Gellerup: Jeg føler, jeg skal smile konstant, så folk ikke tror, jeg er en forpulet perker

En dansegruppe fra Gellerup vil nedbryde fordomme om bydelen gennem dans og akrobatik.

- Er I klar derude, skriger 19-årige Baraa Qadoura.

Han står på scenen i det sort-hvide telt, hvor 50 cd'er hænger fra loftet, og det blå diskolys rammer over 30 børn, der forventningsfuldt kigger på den høje, brune fyr med det krøllede, sorte hår.

- Jaaaa, råber de, men Baraa Qadoura er ikke tilfreds.

- Det skal være endnu højere, siger han energisk og skruer op for nummeret 'Uptown Funk' og begynder at synge og danse, så det hele svinger.

En danser kommer flyvende, og børnene, der er iført prinsessekjoler og Onkel Reje-kostumer, klapper i deres små hænder.

Baraa Qadoura er en del af dansegruppen Black Top Team, som for andet år står for opvarmningen inden de populære familiearrangementer Cirkus Summarum, der rejser landet rundt om sommeren.

Gruppen består af unge i alderen 15-19 år, der kommer fra bydelen Gellerup i Aarhus. En bydel, som ofte bliver forbundet med bandevold, kriminalitet og farlige, farvede drenge.

Men det er lige præcis dét, Black Top Team vil gøre op med gennem dans, gøgleri, akrobatik og breakdance.

Faktisk er det hele grunden til, at gruppen eksisterer i dag; for at nedbryde fordomme.

- Medierne har gjort, at folk tror, at Gellerup er en farlig ghetto, hvor folk står klar til at røve dig. Vi vil gerne være med til at vise, at vi er noget andet. Vi føler jo nærmest, at vi skal forsvare stedet hele tiden, siger Baraa Qadoura og fortsætter:

- Vi kan sidde og brokke os, men hvis der ikke er nogen, der gør noget for, at tingene ændrer sig, så sker der jo ikke noget. Vi håber, at næste gang, folk hører om Gellerup, vil de tænke på os på en god måde, og at det her projekt kan være med til at ændre samtalen omkring Gellerup.

Dr.dk har fulgt Baraa Qadoura i Cirkus Summarum og i Gellerup.

 • 19-årige Baraa Qadoura er født og opvokset i Gellerup, hvor han har boet i en af betonblokkene på Gudrunsvej indtil 2014, hvor familien flyttede i hus lige på den anden side af vejen. Hans forældre er palæstinensere, der boede i Libanon og Syrien, inden de kom til Danmark i 90'erne. - Som barn lægger man aldrig mærke til det negative. Jeg har aldrig kigget på stedet og tænkt 'ej, hvis det her var sådan og sådan, ville det være bedre'. Gellerup er et trygt sted, hvor alle kender alle, og vi har det godt, siger Baraa Qadoura. (Foto: Betina Garcia © dr)
  1 / 12
 • Black Top Team er i fuld gang med deres optræden i diskoteltet på Tangkrogen i Aarhus en fredag eftermiddag i juli, hvor Cirkus Summarum har indrettet et slaraffenland, hvor børn kan klæde sig ud. - Vi har gerne villet vise en gruppe farvede, danske drenge, der bruger dans og kunst til at udtrykke sig på, siger Baraa Qadoura. (Foto: Betina Garcia © dr)
  2 / 12
 • Baraa Qadoura er også en del af Cirkus Tværs, en fritidsklub i Gellerup, der holder etniske unge væk fra gaderne og giver dem noget sjovt at lave. Her bliver der undervist i dans, breakdance og luftakrobatik. Baraa Qadoura kender de andre drenge fra Black Top Team fra Cirkus Tværs. De har rejst hele Danmark og verden rundt og optrådt. - Hvis det ikke havde været for Cirkus Tværs, havde jeg aldrig set så meget af Danmark eller lært så meget engelsk, siger han. (Foto: Betina Garcia © dr)
  3 / 12
 • Baraa Qadoura er ved at dirigere holdet inden den næste optræden. Saleh Asaad (tv.) har stået for deres koreografi. Gruppen bliver også hyret til at holde debatter, hvor de fortæller om livet som dansker med en anden etnisk baggrund. - Når jeg er i udlandet, føler jeg mig dansk, for det er jo i Danmark, jeg er opvokset, og det er mit hjemland. Men folk kigger altid på mig og undrer sig, når jeg siger, at jeg er fra Danmark. De kan jo se, at jeg er meget brunere end dem. Vores land kan ikke fuldt ud acceptere at kalde en som mig for dansker. Det er total identitetskrise. (Foto: Betina Garcia © dr)
  4 / 12
 • Baraa Qadoura har aldrig oplevet direkte racisme, men han har altid kunnet mærke, at der er forskel på ham og hans ikke-farvede venner. - Jeg føler selv, at der er et pres på mig, og at jeg skal smile ekstra meget til danskere. Der er rigtig mange, jeg smiler til, som ikke smiler tilbage. Jeg føler, at jeg skal gøre ting for at få folk til at kigge anderledes på mig, for at de ikke skal tænke, at jeg er en forpulet perker. (Foto: Betina Garcia © dr)
  5 / 12
 • Khaled Mohammed springer over to af de andre medlemmer under deres store show ude på pladsen. Khaled Mohammed skal begynde på et cirkusgymnasium i Sverige til næste år. - Vi er hele tiden i gang, så vi ikke keder os i Black Top Team. Vi kender hinanden ud og ind. Nogle er ordblinde og har nogle vanskeligheder eller har det svært med sig selv. Men det har altid været en åben samtale, som har gjort, at vi kan være meget ærlige over for hinanden. Vi vil det bedste for hinanden, siger Baraa Qadoura. (Foto: Betina Garcia © dr)
  6 / 12
 • Avesta på 15 år har fået sit korsbånd revet over under under et spring. Baraa Qadoura må bære hende ud og holde hende i hånden, mens hun bliver undersøgt. Ud over Black Top Team er også gruppen Black Top Kids blevet etableret. Gruppen skal hjælpe de næste generationer af unge til at komme ud og optræde og fortælle om livet i Gellerup. (Foto: Betina Garcia © dr)
  7 / 12
 • Efter showet på pladsen viser nogle af børnene, hvad de kan, og får en klapsalve fra Black Top Team. - Børnene er meget ærlige, så når de viser, de er glade, så mener de det. Det er som at få et review på fem stjerner lige der. Det er så fedt, at de ser nogle unge som os, der ser anderledes ud. At en gruppe unge fra Gellerup får lov til at lave vores ting på et sted, der er meget nationalt, og som alle kender, er kæmpestort for os, siger Baraa Qadoura. (Foto: Betina Garcia © dr)
  8 / 12
 • Saleh Asaad og Baraa Qadoura laver sjov med mobilen, mens de venter på, at showet skal i gang søndag morgen. De elsker at være en del af Cirkus Summarum. - Vi har fået en masse anerkendelse fra dem backstage og de andre artister i cirkusset. De siger: 'fuck, det er fedt, I er med i år, I giver bare en helt anden energi på pladsen'. For os betyder det så meget at være en del af noget og ikke at blive set ned på. Vi får lov til at optræde for mere end 100.000 mennesker gennem sådan en sommer, siger Baraa Qadoura. (Foto: Betina Garcia © Betina Garcia)
  9 / 12
 • Black Top Team takker af efter deres show. Bagefter tager de tilbage til Gellerup. De håber at have ændret opfattelsen af, hvad det vil sige at være en brun dreng fra en ghetto. - Vi tænker ikke over, at det bliver kaldt en ghetto. Hvad betyder det i det hele taget, spørger Baraa Qadoura. - Hvis vi er et lidt fancy sted, siger Khaled altid: 'uhhhh vi skal tilbage til the ghetto, her er alt for flot'. Vi er stolte over ordet eller laver om på det, så det ikke er noget, der skal ses ned på. Det er jo et helt almindeligt sted. (Foto: Betina Garcia © Betina Garcia)
  10 / 12
 • Baraa Qadoura vil ikke defineres af et område som Gellerup. - Vi vil bare gerne ses som mennesker, for vi er jo alle ens. Folk tror, at hvis du bor i Gellerup, har du det hårdt, men det har vi jo ikke. Det er vigtigt at fortælle, hvad det i virkeligheden er. Efter helhedsplanen er kommet, har det forandret sig meget, og det er lidt trist at se. En dag er der nogen, der får at vide, at deres bygning skal rives ned, og de skal finde et nyt sted at bo. Det er sørgeligt at se, når man er vokset op et sted, hvor man husker det, som det var. Det er jo ikke engang ti år siden. (Foto: Betina Garcia © Betina Garcia)
  11 / 12
 • Baraa Qadoura kigger ud på Gellerup og på den nye Karen Blixen Boulevard, der er bygget i midten af Gellerup, hvor nye bygninger, en fodboldbane og en sø er kommet til. - Hver dag er det et nyt Gellerup. Det er nærmest ligesom, hvis man har et barn, som ikke er artigt; så prøver man at børste håret og give det pænt tøj på. Man prøver at finpudse, så det ser finere ud. Det føles som om, at Aarhus ser på Gellerup, som noget, man ikke er stolt over og derfor prøver at finpudse det. (Foto: Betina Garcia © Betina Garcia)
  12 / 12
FacebookTwitter