19-årige Rebekka skal rådgive kulturministeren

Kulturminister Uffe Elbæk har udvalgt 15 unge under 25 år, der skal danne et panel og rådgive ham på kulturområdet.

284 unge havde indsendt deres ansøgninger om at blive kulturministerens rådgiver. Og nu er 15 af dem blevet udvalgt til at mødes med ministeren og diskutere aktuelle problemstillinger i kulturlivet.

Kulturminister Uffe Elbæk håber på, at panelet kan hjælpe ham til at forstå kulturen fra et andet perspektiv.

- Jeg er 57 år, og jeg har nogle forestillinger om, hvordan det er at være ung i dag, men jeg ved det jo ikke. Og derfor fik jeg lyst til at invitere 15 unge ind til at give mig gode råd om, hvordan de ser verden, siger Uffe Elbæk til P3Nyheder.

"De skal gøre mig klogere som kulturminister"

Det unge panel kommer til at forholde sig til en bred vifte af problemstillinger, og sammen med ministeren skal de diskutere alt fra medieforlig til kunststøttemodel og salg af dansk kunst og kultur i udlandet.

- Jeg håber på, at de at de både kan stille mig kritiske spørgsmål og give mig begavet modstand. Ambitionen er simpelthen, at de skal gøre mig klogere som kulturminister, siger Uffe Elbæk.

Unge vil have mere indflydelse

Medlemmerne i udvalget er mellem 17 og 25 år, og ens for dem alle er deres store engagement i kulturlivet. Flere har allerede startet egne virksomheder og bidrager på forskellige måder til kulturen i deres lokalmiljø.

En af kulturministerens nye rådgivere er Rebekka Abildtrup Hansen på 19 år. Hun bor på Falster, og er ved at starte en cocktailbar i Nykøbing F. Og hun glæder sig over kulturministerens initiativ.

- Jeg kunne godt tænke mig at have en mere direkte indflydelse på, hvad der sker i dansk kulturliv. Der er mange mennesker, der går rundt med fede ideer i deres hoved, og det er et problem, at de ideer aldrig kommer frem, siger hun til P3Nyheder.

Ideer bliver ikke ført ud i livet

Hun peger på økonomien og rammerne, som de begrænsende faktorer, der gør, at folks gode ideer til kulturlivet ikke bliver ført ud i livet. Og det er en problematik, som hun vil fremlægge overfor ministeren.

- Jeg har tænkt mig at fortælle ham, at han i fremtiden skal fokusere meget mere på de små projekter, og på de ting som folk i lokalområderne godt kunne tænke sig at få sat i gang. Det skal være lettere at sætte ting i gang og være iværksætter. Det skal være fedt at lave kultur og det skal være muligt for alle, siger Rebekka Abildtrup Hansen.

Vil inspireres af de unges optik

For kulturministeren er de unges syn på kulturen en vigtig optik.

- Man oplever verden anderledes, når man er 22, i forhold til når man er på min alder. De unge forstår samfundet på en anden måde, de arbejder anderledes og ser andre ting end mig, og det er deres optik som jeg har lyst til at blive inspireret af. Jeg ser virkelig frem til den dialog jeg skal have med dem, fortæller Uffe Elbæk.

Ikke præget af triviel tænkning

Kulturministeren får allerede masser af input fra eksperter, rådgivere og forskere i sit arbejde, men Rebekka Abildtrup Hansen er enig i, at de unge rådgivere kan bidrage med nye perspektiver i kulturpolitikken.

- Fordi vi er så unge, har vi en mere kreativ tilgang til tingene. Vi er ikke præget af rigtig mange års triviel tænkning på kulturområdet. Vi har en masse nye ideer, og kan derfor være inspirerende på en helt anden måde, siger hun og fortsætter:

Første møde den 8. maj

- Hvis man er over 50, har man oplevet rigtig mange ting i sit liv, men der er også nogle ting, man ikke længere er en del af.

De 15 frontløbere skal mødes med kulturminister Uffe Elbæk en gang i kvartalet, første gang den 8. maj.

Facebook
Twitter