For 20 år siden døde verdensstjerne på tragisk vis. Nu bliver hun hyldet på Roskilde Festival

Popsensationen TLC optrådte for første gang nogensinde på dansk jord og hyldede det afdøde medlem Lisa 'Left Eye' Lopes.

R'n'B-legenderne TLC blev hyldet på Roskilde Festival torsdag aften i et propfyldt Arena-telt. I midten ses Rozonda 'Chilli' Thomas og Tionne 'T-Boz' Watkins. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

- This is for Lisa.

Sådan lød ordene fra amerikanske TLC torsdag aften på Roskilde Festival, hvor de optrådte klokken 18 på Arena-scenen.

I løbet af det én time lange show førte de publikum gennem monsterhits som 'Waterfalls', 'No Scrubs' og 'Unpretty' - for bare at nævne nogle stykker - med liveband og farverige kostumer som i deres storhedstid.

  • Her ses TLC (fra venstre: Chilli, T-Boz og Left Eye) midt i karrierens højdepunkt til MTV Music Awards 1995, hvor de skovlede priser ind i kølvandet på deres album 'CrazySexyCool'. Andre nominerede navne det år var blandt andet Green Day, Weezer, Madonna, Björk samt Michael og Janet Jackson med fællesnummeret 'Scream'. (Foto: © Mike Segar, Scanpix)
  • På Roskilde Festival dedikerede de resterende medlemmer af TLC nummeret 'Waterfalls' til deres afdøde ven og kollega. (Foto: © Stefan Wessel, (c) DR)
  • T-Boz på scenen til Roskilde Festival. (Foto: © Stefan Wessel, DR)
  • (Foto: © Stefan Wessel, (c) DR)
  • Den ene halvdel af, hvad der nu er en duo, Chilli. (Foto: © Stefan Wessel, (c) DR)
  • (Foto: © Stefan Wessel, (c) DR)
  • (Foto: © Stefan Wessel, (c) DR)
  • (Foto: © Stefan Wessel, (c) DR)
1 / 9

Trods deres enorme succes tilbage i 90'erne og start-nullerne blev det aldrig til et besøg i Danmark i velmagtsdagene. Derfor var torsdagens koncert på Roskilde Festival deres allerførste optræden på dansk jord. Og det blev også bemærket af stjernerne.

- Vi har eksisteret i 30 år, og det er første gang, I har set os. Det er jo crazy. Det vil jeg sætte en stopper for lige nu - vi kommer tilbage igen snart, lovede det ene medlem, 'Chilli'.

TLC var ti minutter forsinkede, og på scenen sagde de meget høfligt undskyld til publikum, at det ikke var med deres gode vilje. - Vi stod og var så klar, lød det fra stjernerne til publikum, som ikke virkede til at bære nag. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

Desværre blev deres danske debut uden det tredje medlem, L'et i TLC, rapperen Lisa 'Left Eye' Lopes. Hun døde nemlig på tragisk vis for 20 år siden i en bilulykke i Honduras, hvor hun sad bag rattet i en jeep.

Alligevel var rapperen stadig til stede på Roskilde Festival - i starten af showet i form af billeder af gruppen sammen, og da musikken begyndte, fyldte hendes stemme Arena-scenen under de sange, der indeholdte hendes rap, mens de to tilbageværende medlemmer dedikerede deres største hit 'Waterfalls' til hende.

Her bad de publikum tænde lyset på deres telefoner til ære for Lisa Lopes.

- I har støttet os i alle de her år, og vi takker jer så meget for det, lød det fra 'Chilli', som roste publikum for en fantastisk stemning. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

Satte ild til kærestens hus

TLC består i dag af de to sangere Tionne 'T-Boz' Watkins, 52, og Rozonda 'Chilli' Thomas, 51, og selvom de to navne måske ikke siger dig det store, er TLC et af de mest succesfulde hovednavne, der nogensinde har gæstet Roskilde Festival, målt på salgstallene.

Gruppen har solgt mere end 65 millioner albums, hvilket gør dem til den bedst sælgende amerikanske girl group i historien - på verdensplan er de kun overgået af Spice Girls.

Men siden 2002 har de altså måttet spille videre uden Lisa Lopes. Og lad os derfor kort tage et nærmere blik på kvinden, der blev mindet under Roskilde Festivals sommersol.

Lisa 'Left Eye' Lopes døde i 2002 som kun 30-årig, men hun nåede i sin relativt korte levetid at være med til at sætte TLC i fokus - og ikke altid kun på grund af musikken.

For da TLC mistede deres rapper, mistede de også gruppens største og vildeste personlighed, som var kendt for at sige sin mening højt; om det var at dyrke sikker sex, som var en af TLC's mærkesager, eller da de anklagede deres nu tidligere manager og musikindustrien for at snyde dem for millioner af dollars.

Og mens de to andre medlemmer var meget diskrete om deres privatliv, tiltrak rapperen sig derimod stor opmærksomhed med sit sprængfarlige forhold til den daværende NFL-stjerne Andre Rison.

'Left Eye' aka Lisa Nicole Lopes døde som 30-årig i en bilulykke den 25. april 2002 på Honduras, da hun sad bag rattet i en lejet jeep. Hun fik sit øgenavn 'Left Eye', fordi hendes ene øje syntes lidt større end det andet, og det blev derfor hendes trademark, hvor hun optrådte med en slags klap udformet som et spejlæg for øjet eller havde en sort streg under sit venstre øje. (Foto: © Shutterstock, Scanpix)

Forholdet endte i bogstaveligste forstand i bål og brand efter en vild bytur i juni 1994, hvor Andre Rison angiveligt var fysisk voldelig overfor Lisa Lopes, som til gengæld tændte ild til hans samling af sneakers, der endte med at brænde hans Atlanta-mansion ned.

Lisa Lopes meldte sig til politiet dagen efter, men holdt fast i, at ildebranden var et uheld, og som led i sin dom skulle hun bo på et afvænningssted for kriminelle med stof- og alkoholproblemer.

Og det var her, hun skrev sin måske mest legendariske raptekst til TLC's største hit 'Waterfalls', som bostedet gav hende tilladelse til at køre til pladestudiet for at indspille.

- Jeg havde den her kæreste for lang tid siden. kan I fatte, at han fik mig til at tro, jeg ikke var god nok? I dag har vi sociale medier, som gør, at mange af os føler, vi skulle være perfekte - og ingen er perfekte. Men bare rolig - jeg gav den kæreste et los i røven, sagde 'T-Boz' som introduktion til storhittet 'Unpretty'. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

'Waterfalls' handler om ikke at jagte et liv, der vil ende destruktivt - noget, Lisa Lopes virkelig kunne relatere til efter brandstiftelsen, har kollegaen 'Chilli' udtalt til Huffington Post.

- 'Waterfalls' lod hende komme ud med alle sine følelser. Det var et af hendes bedste raptekster nogensinde. Da jeg hørte den endelige version af sangen, var jeg bare sådan "wow". De ting, hun sagde, så dyb hun var, og så sårbar, hun lod sig selv være, var fantastisk. Hvert et ord i den sang og i hendes rap er noget, andre kan relatere til.

'Jeg er stolt af, at de kunne stå på en scene'

Selvom det i dag er to årtier siden, hun døde, har det "aldrig været på tale", at 'T-Boz' eller 'Chilli' ville erstatte deres afdøde rapper. De har også fortalt, at det især de første år efter hendes død var helt umuligt at mindes deres hårdt savnede kollega under et show.

- Vi kiggede aldrig på storskærmen, fordi vi ikke ville kunne færdiggøre showet, har Chilli tidligere udtalt.

Men det lykkedes altså her på Roskilde Festival, hvor hun tonede frem i starten af showet. Og spørger man en fan blandt publikum, Beatrice Kamoga, 37, var det en flot præstation.

Beatrice Kamoga har været fan af TLC, siden hun var helt lille og overvejede at tage til USA for at se dem. Torsdag på Roskilde Festival skete det endelig. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

- Jeg er stolt af dem, at de kunne stå på en scene. Hvis det var en af mine venner, der døde, kunne jeg aldrig stå på en scene. Aldrig. Så jeg tager hatten af for dem, de er super cool, siger hun.

Beatrice Kamoga havde stået i kø i pitten for at komme helt op at stå foran scenen. Det lykkedes, og koncerten skuffede ikke.

- Det var en fantastisk koncert, som jeg har ventet på i flere år. Det var en barndomsdrøm, der gik i opfyldelse for mig. Jeg har altid hørt TLC. Især 'Unpretty', den brugte jeg selv meget, da jeg var teenager, hvor man følte sig lidt forkert. Der hørte jeg TLC, og det gjorde mig glad.

Også andre festivalgæster var taget en tur down memory lane.

Veninderne Søs, Cecilia og Nadja var taget sammen til TLC-koncert.

De tre veninder fra højre: Nadja Søs, Cecilia. (Foto: © Rikke Bjerge, DR)

- Jeg havde et kassettebånd med albummet 'CrazySexyCool' i 1994 og fik CD'en til jul, da jeg var 10 år gammel. Jeg havde plakaterne på værelset, og de var helt klart de første af mine rigtige ægte idoler, som jeg kunne se op til som rollemodeller, og jeg kunne alle numre. Så det er lidt en drøm at se dem i dag, siger Søs

- Selvfølgelig mangler Lisa 'Left Eye', men sådan er livet desværre, ting sker, og det er fedt, de stadig performer. Om de indfriede forventningerne? Jeg kan godt gå hjem nu, jeg har set det, jeg skulle se på Roskilde, var Cecilia og Nadja enige i.

Vennerne Johnny, Jesper, Lykke, Vicki og Gitte havde også en skøn koncert.

Fra højre: Johnny, Jesper, Lykke, Vicki og Gitte til TLC-koncerten. (Foto: © Rikke Bjerge, DR)

- Vi genoplevede 90'erne. Det var fuldstændigt, som det skulle være. Det levede helt sikkert op til det, der var god stemning, og det var på tværs af generationer. Der var kun folk med smil.

Så selvom TLC mistede sit L for tyve år siden, forhindrede det ikke Roskilde Festival at blive fyldt med 90'er og nuller-nostalgi - og mindes Lisa 'Left Eye' Lopes.