20-årig superstjerne er træt af homorygter: 'Det er sårende'

Popsangeren Shawn Mendes er frustreret over, at folk tror, han er homoseksuel.

20-årige Shawn Mendes udgav sin debutsingle som bare 15-årig. (Foto: Axelle/Bauer-Griffin © 2019 Axelle/Bauer-Griffin)

Shawn Mendes er ikke homoseksuel.

Alligevel har den 20-årige popstjerne igen og igen set sig nødsaget til at mane rygter om sin seksualitet i jorden.

- Først og fremmest: Jeg er ikke homoseksuel. For det andet, så burde det ikke gøre en forskel, om jeg var eller ej, lød det i en video, som en dengang 17-årig Shawn Mendes udsendte helt tilbage i 2016.

Nu har den unge hitmager, der for få uger siden gav koncert i København, igen været ude og kommentere på rygterne, der blandt andet udspringer af Shawn Mendes' image som en følsom og blød mand.

- Det er sårende for mig, siger han i et stort interview med britiske The Guardian.

- Jeg bliver sur, når folk antager ting om mig, fordi jeg kan forestille mig de folk, der ikke har den støtte og det sikkerhedsnet, som jeg har, og hvordan det ville påvirke dem.

Hør Shawn Mendes-hittet 'Treat You Better', mens du læser videre.

0:00

Hos LGBT Danmark, der er en dansk interesseorganisationen for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner forstår man godt, at Shawn Mendes kan føle et behov for at komme med en udmelding

- Jeg kan godt forstå, at han har brug for at melde sin egen virkelighed ud og fortælle hvordan landet ligger. Det er jo ikke sjovt at blive kaldt én ting, når virkeligheden er en anden, siger organisationens forperson, Peder Holk Svendsen, og fortsætter:

- Den slags rygter er jo med til at underbygge nogle strukturer i samfundet om, hvordan homoseksuelle – og for den sags skyld heteroseksuelle – opfører sig.

Emil Thorup: Irriterende at blive misforstået

Homorygter i underholdningsbranchen er langt fra noget nyt.

En lang række tv-værter, skuespillere, sangere og sågar politikere og medlemmer af Kongehuset har gennem årene været en tur gennem rygtebørsen.

Den danske tv-vært og arkitekt Emil Thorup er én af dem, der også har måttet leve med, at rygterne i mange år svirrede om hans seksualitet.

Det tog for alvor fart, da han i 2009 lavede tv-programmet 'Aloha' med Casper Christensen.

- Folk har altid troet, at jeg var homoseksuel. Men jeg var heldigvis 24-25 år, da rygterne for alvor begyndte at svirre. Det skete samtidig med, at jeg lavede 'Aloha', og jeg var fuldstændig sikker i min seksualitet, siger Emil Thorup.

- Jeg synes, det var meget sjovt i starten, men det blev jo bare ved. Det tog seks-syv år, før folk ligesom accepterede, at jeg nok bare var heteroseksuel. Det er helt skørt, at folk stadig tror det, uddyber Thorup, der siden 'Aloha' blandt andet har været vært på Dansk Melodi Grand Prix, og som i 2015 lancerede sit eget møbelbrand, Handvärk.

Emil Thorup kan godt forstå, hvis Shawn Mendes' er såret over, at folk antager noget om ham, som ikke passer.

- Det er bare irriterende at blive misforstået. Hvis folk bliver ved med at sige, at man er A, mens man selv siger, man er B, så er det bare irriterende - uanset hvilket bogstav, man nu engang måtte være.

Emil Thorup har blandt andet været vært på Dansk Melodi Grand Prix 2012 sammen med Louise Wolff. Han er med egne ord 'fuldstændig det modsatte af homofob', men forstår godt Shawn Mendes' frustration over rygterne om hans seksualitet. (Foto: Camilla rønde © Scanpix)

Homo-jokes har påvirket Shawn Mendes

Rygterne om Shawn Mendes' seksualitet har svirret lige siden begyndelsen af hans karriere, og de har kun fået ekstra kraft takket være internettet.

Rygterne har nemlig både affødt et hav af memes og vittigheder, homoerotisk fanfiction og sågar komplekse videoanalyser på Youtube, der forsøger at udpege beviserne for, at den canadiske popcharmør da være homoseksuel.

Og selvom Shawn Mendes i interviewet med The Guardian understreger, at der intet forkert er i at være homoseksuel, så udtrykker han samtidig frustration over, at rygterne om hans seksualitet stadig hænger ved.

I et interview med musikmagasinet Rolling Stone fortalte han sidste efterår, hvordan de mange vittigheder og memes har påvirket ham.

Her beskrev den unge sanger, hvordan han ofte var endt med at gennemse sine egne interviews og analysere sin egen stemme og kropssprog for de 'homo-tegn', som internettet påstod, at han udsendte.

- Jeg ville gerne sige, at jeg er ligeglad, men det er ikke sandheden [...] Inderst inde føler jeg, at jeg er nødt til at gå ud og blive set sammen med en pige i offentligheden for at bevise, at jeg ikke er homoseksuel, forklarede den unge sanger dengang.

Samtidig har Mendes, der flere gange offentligt har støttet op om homoseksuelles rettigheder, også kritiseret, at der offentligt er blevet spekuleret i hans seksualitet.

- I er fucking heldige, at jeg rent faktisk ikke er homoseksuel og bange for at komme ud af skabet. Det er sådan noget, der slår folk ihjel. Det er så sårbart, rasede sangeren til Rolling Stone.

Thorup: Han hælder benzin på bålet

Ifølge Emil Thorup er det bedste, Mendes kan gøre for at få stoppet snakken om sin seksualitet, simpelthen at tie stille.

- I feel you, Shawn Mendes, men jeg er nødt til at sige: Det kommer aldrig til at ændre sig. Det bedste, man kan gøre, er bare at ignorere det. For hver gang han kommenterer det, graver han sig bare dybere ned, lyder rådet fra Emil Thorup.

- Hver gang han siger 'Jeg elsker homo'er, men jeg er det ikke selv', så hælder han bare benzin på bålet. Det vigtige er at skynde sig at få sandheden ud, og så ellers holde sin kæft, for så dør det ud på et tidspunkt.

Emil Thorup understreger samtidig, at det i 2019 burde være dybt ligegyldigt at være så fokuseret på, hvilken seksualitet man har.

- Tænk, at vi har den her samtale i 2019. Det er jo fucked up.

Shawn Mendes har en lang række højprofilerede musikalske optrædener på sit cv. Som her med Miley Cyrus. (Foto: Robert Gauthier © © Los Angeles Times)

For år tilbage florerede der også rygter og memes på nettet om, at to medlemmer af det britiske boyband One Direction, Harry Styles og Louis Tomlinson, havde et hemmeligt, romantisk forhold.

Louis Tomlinson har siden hen fortalt, at selvom der ikke var hold i rygterne, så påvirkede spekulationerne de to unge drenges venskab i sådan en grad, at deres relation blev 'akavet'. De begyndte simpelthen at trække sig fra hinanden.

- Man kan se det som en slags morbid kærlighedserklæring, lyder det fra Emil Thorup, der tilføjer:

- Folk synes simpelthen, at man er interessant nok til at have en holdning til.

FacebookTwitter