20 mest læste: Vi klikkede på OL-guld, kæmpekram og amerikansk valgmorgen

Top-20 over de mest læste artikler på dr.dk i år vidner om, at 2016 var et stort sportsår.

Svømmerne Pernille Blume (tv.) og Rikke Møller (th.) samt USA's kommende præsident Donald Trump rykker ind i top tre, når det kommer til årets mest læste artikler på dr.dk. (© (c) DR/Scanpix)

Trump tabte. Ikke til Hillary Clinton - men til to danske svømmepiger. I hvert fald når det gælder hitlisten over de mest læste artikler på dr.dk i 2016.

På toppen af Top-20 listen ligger nemlig to sportshistorier: En svømmer, der vandt guld og en skuffet svømmer, der kom sidst. Først derefter kommer årets internationale nyhed fra valgmorgenen, hvor Donald Trump vandt det amerikanske præsidentvalg.

Live-artiklen, der dækkede udviklingen på den dramatiske valgmorgen, kommer ind på tredjepladsen - men altså efter svømmepigerne.

- Det er helt exceptionelt. Det siger bare noget om, hvor stort et sportsår 2016 var, siger medieforsker Tina Skov Gretlund fra DR Medieforskning.

- OL er sådan en begivenhed, der får alle med. Det er ikke kun de inkarnerede sportsfans, der er på - de event-interesserede stiger også på, når de bliver opmærksomme på, at der sker noget særligt, siger hun om listen, der kan ses nedenfor”.

Følelser hitter

Top-20 toppes af historien om Pernille Blumes svømmeguld ved OL i Rio.

Ifølge medieforskeren var en medvirkende faktor, at OL i Rio de Janeiro var præget af en tidsforskel. Derfor var der mange brugere, der benyttede nettet til at orientere sig om nattens dramaer, når de stod op.

Medieforskeren hæfter sig desuden ved, at mange af de mest klikkede historier er små korte video-historier med et følelsesmæssigt element.

- Det er historien om Rikke Møller, der får det her ekstra, fordi hun har en følelsesmæssigt reaktion, og det er også historien om de to triatlon-brødre, hvor den ene hjælper den anden i mål. på trods af at han så ikke selv kan vinde.

Artiklen om Rikke Møller trak også mange læsere, da der efterfølgende opstod en debat om, hvorvidt DR-reporter Peter Falktoft optrådte tilstrækkelig objektivt, da han gav den knuste svømmer et kram.

Danskerne kan lide at sammenligne sig

En anden kategori, der hitter, er hvad forskeren kalder 'What's In It For Me?' (Hvad kan jeg bruge det til?).

- Det er artikler, hvor man får noget konkret og brugbar information, som man kan tage med sig, eller hvor man kan sammenligne sig med andre. Det gider danskerne godt, siger Tina Skov Gretlund.

I denne kategori falder ikke alene de to tests, hvor man kan prøve kræfter med spørgsmål fra indfødsretsprøven, men også historien om, hvilke apple-opladere der tilbagekaldes, samt grafikken, hvor man kan sammenligne sin indkomst med andres.

(Klik på overskrifterne, for at læse artiklerne)

1)

Svømmeren Pernille Blume har netop vundet guld I OL. Nyheden blev en af de mest læste på dr.dk. (Foto: MICHAEL DALDER © Scanpix)

DR's udsendte, Peter Falktoft, interviewede svømmer Rikke Møller, efter at hun skuffende kom på sidstepladsen i hendes favoritdisciplin 200 meter brystsvømning. Det resulterede i tårer og en krammer fra Peter Falktoft, der bagefter blev kritiseret for ikke at optræde objektivt. (Foto: DR)

Republikaneren og mangemillionæren Donald Trump overraskede de fleste i november, da han vandt det amerikanske præsidentvalg. Livesiden på dr.dk havde et stort antal brugere og bliver dermed nr. tre på listen. (Foto: TIMOTHY A. Clary © Scanpix)

4)

En vittig bemærkning over en hævet overlæbe gjorde, at et interview med håndboldlandsholdets målmand Niklas Landin kørte helt af sporet.

5)

Sara Slott Petersen vandt sølv i OL-finalen i 400 meter hæk. Medaljen er den kun anden atletikmedalje til Danmark på kvindesiden nogensinde. (Foto: DR) (Foto: Thomas Prakash Web og Mobil)

6)

Rigtigt mange af dr.dks brugere prøvede kræfter med de 40 spørgsmål i indfødsretsprøven. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

7

Christine Johansen i en reklame for Calvin Klein. Artiklen om den danske model var populær på dr.dk.

8

Læserne var vilde med en artikel om kolesterolnedsættende medicin, men artikel var flere år gammel. (Foto: Kristian Brasen © Scanpix)

9

Historien om det britiske brødrepar Brownlee, der vandt henholdsvis VM-sølv og -bronze i triatlon hittede på nettet. (Foto: ELIZABETH RUIZ © Scanpix)

10

I marts tilbagekaldte Apple visse typer af USB-opladere. Artiklen, der fastslog hvilke opladerer, der var tale om, var populær. (Foto: Anders Holm Nielsen Web og Mobil)

Da Sara Slott Petersen blev europamester i 400 meter hæk, kom hun ikke blot på sejrsskamlen i Amsterdam. Hun kom også på top 20 listen over de mest læste artikler på dr.dk. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Den danske badminton-spiller Viktor Axelsen er ret god til kinesisk, hvilket han demonstrerede i denne video på dr.dk. (Foto: Marcelo Del Pozo © Scanpix)

Den pensionerede boksestjerne Mikkel Kessler blev hyldet af en gammel modstander ved Sport 2015-showet i januar. Det blev et af årets mest sete klip. (Foto: Dr Sporten © (c) DR)

En af årets helt store nyheder, da musikeren Prince i april blev fundet død i sit hjem, blev flittigt læst på dr.dk. (Foto: Andreas Beck/Scanpix 2011) (Foto: Andreas Beck © Scanpix)

Nyheden om, at en såkaldt superfuldmåne kunne ses over Danmark, høstede mange klik i november. (Foto: Peter Bros Nissen © DR BRugerbillede)

Også i juni var brugerne på dr.dk vilde med at teste sig selv på de 40 spørgsmål, der udgjorde indfødsretsprøven for nye medborgere. (Foto: Claus Fisker)

Da duoen EMBRACE (til venstre) i april vandt en overbevisende sejr over Reem (til højre) i X Factor, klikkede netbrugerne i stor stil på historien. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

EU-korrespondent Ole Ryborgs analyse med en overraskende overskrift, kort efter at briterne havde stemt for Brexit, var der stor interesse for at læse.

Den voldsomme busulykke i Nordjylland, hvor flere asyldrenge kom alvorligt til skade, vakte interesse i oktober. (© dr)

20

I marts var læserne på dr.dk vilde med at prøve en grafik, der sammenlignede ens indkomst med resten af befolkningens. (Foto: GRAFIK: Mads Rafte Hein © (c) DR)
Facebook
Twitter