24-årige Anna Lin er ny vært på stor DR1-succes: Vil ikke stemples 'som hende, der tør tale om sex'

Anna Lin laver både børne-tv og en podcast om sex til unge – og snart debuterer hun som ny vært på 'Kender du typen?'.

(Foto: Hedda Rysstad © DR)

Kender du Anna Lin?

Hvis ikke, så kommer du meget snart til det, for DR-vært Anna Lin er her, dér og alle vegne for tiden.

Mange børn og forældre kender hende allerede som alles "tv-storesøster" på DR Ultra, hvor hun både har serveret seriøse nyheder fra hele verden og talt om de helt nære ting som krop, pubertet og kærlighed i børnehøjde.

Nu har Anna Lins jævnaldrende også opdaget hende takket være P3-podcasten 'Soft Spot', hvor hun går tæt på alt fra orgasmer og porno til præstationsangst og kønsidentitet.

Og snart vil selv din mormor kunne genkende Anna Lin, når hun senere i juni overtager værtsjobbet i seerfavoritten 'Kender du typen?' på DR1 efter Mads Steffensen.

- Det er dejligt, når børn kommer hen og vil sige hej. Det er jeg vant til. Men det bliver sjovt at se, hvordan det bliver, når de voksne også begynder at genkende mig på gaden, siger Anna Lin.

Selvom DR-værten ikke ved, hvad der venter forude, hviler hun trygt i, at hun heldigvis ikke behøver at lave om på sig selv eller spille en særlig rolle. Det gælder i øvrigt lige meget, om det er en 11-årig, 20-årig eller 65-årig lytter eller seer, hun står overfor.

Anna Lin er nemlig altid den samme, og hun kommer ikke til at skrue ned for de farver, hun elsker at iføre sig, bare fordi hun nu også bliver vært på DR1, fortæller hun.

- Jeg er ikke gået ind i 'Kender du typen?' med tanken: "Okay, nu tager jeg mine storpigebukser på, for nu skal jeg lave voksen-fjernsyn, og så må jeg ikke tale sådan her eller gå i det her tøj." Jeg er bare mig, siger hun og tilføjer:

- Som børnevært har jeg heller aldrig spillet en anden Anna. Jeg har aldrig været "Anna Banana", der kun gik i gult tøj. Jeg er altid bare mig og vokser naturligt som vært i takt med, at jeg bliver ældre.

- Man kan nok så meget tro på sig selv, men jeg er glad for, at der er nogle chefer, der tør satse på mig og putte en 24-årig ind i ’Kender du typen?’ på DR1, siger Anna Lin. (Foto: Hedda Rysstad © DR)

Hjalp ung seer, der følte sig forkert

Der har altid været noget "Lige-ud-af-posen-Anna" over Anna Lin.

Hendes mantra som vært er nemlig, at hun altid gerne vil have os til at tale åbent om tingene. Særligt alt det, der kan være svært, og alt det, vi tror, vi står alene med, selvom det er det mest naturlige i verden.

Et sådant emne kunne for eksempel være onani.

Da hun tog snakken om solosex op i Ultra-programmerne 'Under dynen med Anna Lin' i forbindelse med Uge Sex tidligere i år, fik hun i hvert fald bekræftet, at der var et behov for at høre om det derude på tween- og teenageværelserne.

Efterfølgende skrev flere store børn da også til hende med positive tilbagemeldinger – heriblandt en dreng, der havde set lyset i Anna Lins ord.

- Han skrev sødt til mig: "Jeg ved godt, det lyder lidt voldsomt, men det program har seriøst ændret mit liv." Jeg forstod, at han havde følt sig forkert på en eller anden måde.

- Det gør mig så glad, at jeg kan hjælpe ved at fortælle dem, at du og din krop er lige, som I skal være, tilføjer hun.

- Samtidig med, at sex er en helt naturlig ting, er det også det mest unaturlige, fordi sex er blevet gjort til en formel på mange måder i musik, tv-serier, film og popkultur. Sex og alt det, det også er, kan stadig være tabubelagt, fordi vi får serveret en ide om, hvad der er rigtigt og forkert, siger Anna Lin. (Foto: Hedda Rysstad © DR)

Faktisk kan Anna Lin godt lide at lave den slags programmer, som hun selv føler, hun manglede i sit eget liv, dengang hun sad på teenageværelset i barndomsbyen Odense.

Det er også derfor, at hun laver 'Soft Spot' nu til P3's målgruppe og dem, der ellers vil lytte med.

- Jeg selv har gået i folkeskole og ikke fået en skid med på den front – det er jo forfærdeligt, at den eneste seksualundervisning, jeg havde, var én dag med nogle flamingo-dildoer og kondomer. Det handlede kun om kønsdele og var meget heteroseksuelt alt sammen.

Der var med andre ord ingen snak hverken om seksualitet, sårbarhed, grænser, lyster eller køn, påpeger Anna Lin. Det handlede bare om selve samlejet – og altså kun den slags, der foregår mellem en mand og en kvinde, pointerer hun.

Og når Anna Lin som ung teenager så musikvideoer eller film, var det primært bare mere fra samme sengebordsskuffe.

- Derfor dækker 'Soft Spot' heller ikke kun mand/kvinde og penetrationssex, men alle de måder, vi er mennesker på. Vi vil gerne ændre det sprog, vi bruger, når vi taler om sex – det har popkulturen og seksualundervisningen i hvert fald aldrig gjort for os, konstaterer værten.

Hvis man ikke hører om, at andre har det på samme måde som én selv, kan man godt komme til at føle, der er noget galt med én, mener Anna Lin. Det er derfor, hun prøver at skabe en samtale om sex i podcasten 'Soft Spot'. (Foto: Hedda Rysstad © DR)

Nej tak til mærkat som 'hende, der tør snakke om sex'

Egentlig vil Anna Lin ikke have, at denne artikel kom til at handle alt for meget om sex, for hun har i sin tv- og radiokarriere dækket alle mulige emner.

For eksempel har hun i år været vært på MGP, og snart ser hun som sagt nærmere på kendte danskeres hjem sammen med livsstilseksperterne Anne Glad og Flemming Møldrup på DR1 i bedste sendetid.

Og Anna Lins pointe er netop også, at det ikke skal gøres til noget særligt eller ekstraordinært modigt at tale om sex – for som Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, også formulerede det sidste år: "Sex er godt. Sex er sundt."

Anna Lin ønsker i hvert fald ikke at få et mærkat som "hende, der tør snakke om sex", for det bør vi alle kunne tale om.

- Det skal helst ikke være en sensation eller: "Wauw, tør du det?" Jeg synes vitterligt ikke, det er en big deal at snakke om sex. Jeg kan godt se, at det er en privat ting, men at snakke om struktur, køn og seksualitet ser jeg ikke som noget særligt.

Alligevel håber hun, at hendes åbenhed og personlighed skinner igennem i de ting, hun laver, og at seerne – også dem på DR1 – kan føle en tryghed i, at her er en vært, der taler åbent om tingene.

- Jeg vil gerne have, man kan mærke mig som person, siger hun og slutter:

- Det betyder ikke, man skal tænke på, hvad jeg kan lide i sengen, når man ser mig i 'Kender du typen?', men bare, at man ved, at jeg ikke synes, det er et tabu at snakke om sex.

- ’Kender du typen?’ er det sjoveste arbejde. Der er virkelig god stemning, og det er næsten det samme hold, der har lavet det i 20 år. Anne og Fleming er de bedste kolleger, og jeg føler mig virkelig bare godt tilpas der, siger Anna Lin. (Foto: Hedda Rysstad © DR)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk