25-årige Matilde er midt i sit store gennembrud, men kan ikke selv begribe det: 'Det er jo ikke, fordi jeg vinder Bagedysten'

Matilde Zeuner Nielsen har aldrig troet, hun ville få en hovedrolle. Skæbnen ville det dog anderledes.

De fleste ville nok føle sig pænt pressede over at skulle spille hovedrollen i en forestilling, der er blevet sat op på 16 forskellige sprog og set af mere end 65 millioner mennesker på verdensplan.

Men ikke 25-årige Matilde Zeuner Nielsen.

Hun troede nemlig slet ikke, at hun ville få den ene af i alt to hovedroller i det storhittende musical-fænomen 'Mamma Mia', der har betaget publikummer verden over lige siden premieren i London i 1999.

Nu står hun alligevel helt i front, når Tivolis Koncertsal blænder op for genopsætningen af den populære musical, der er baseret på sangene fra den legendariske svenske popgruppe Abba.

- Jeg har aldrig drømt om at skulle ud og lave alle de fede hovedroller. Jeg har bare gerne villet lave musicals, og jeg har altid selv tænkt, at min styrke lå i at være med i ensembler og måske have biroller, fortæller Matilde Zeuner Nielsen, der blev udklækket fra Musicalakademiet i Frederica sidste år.

- Jeg troede overhovedet ikke, jeg fik rollen. Så jeg har skullet ændre min holdning til mig selv og lære at finde mig tilpas i at have hovedrollen. Mit hoved har ikke helt kunnet følge med.

- Jeg havde tre fantastiske år i Fredericia, og det var sindssygt vemodigt at tage derfra og flytte fra min roomie. Jeg ikke er et kæmpe storbymenneske, fortæller Matilde Zeuner Nielsen. (Foto: Martin Fält © dr)

Blev set af 190.000 i 2010

Og der er da også nok at forholde sig til for det 25-årige stortalent, der inden 'Mamma Mia' har spillet med i musicalerne 'Tarzan' og 'Lyset over Skagen'.

I forestillingen spiller Matilde Zeuner Nielsen rollen som den 20-årige Sofie, der inviterer tre potentielle fædre til sit bryllup med Frej. Alt imens har hendes mor Donna – spillet af Annette Heick – svært ved at give slip på sin voksne datter.

Udover skuespillet og samspillet skal der også være styr på sang, koreografi og hastige kostumeskift fra det ene glitrede outfit til det andet.

- Når jeg ligger klokken to om natten og ikke kan sove, fordi "Mamma Mia, here I go again..." stadig kværner oppe i mit hoved, så kan jeg godt blive en lille smule presset, men generelt får jeg bare sindssygt meget energi af at lave det, fortæller Matilde Zeuner Nielsen:

- Holdet er sindssygt kærligt og positivt.

Matilde Zeuner Nielsen på scenen, hvor det hele foregår i perioden 22. januar til 24. maj. Der er stadig ved at blive lagt sidste hånd på scenografien. Det er derfor ikke den færdige scene, man ser her. (Foto: Martin Fält © dr)

Da 'Mamma Mia' første gang blev sat op i Danmark i 2010 med danske tekster af Anne Linnet, blev forestillingen set af 190.000 publikummer. Og danmarksturnéen til 2020-genopsætningen er da også for længst planlagt.

Matilde Zeuner Nielsen tror, musicalens enorme og vedvarende popularitet skyldes, at historien er "super nem at relatere til".

- Hvis du ikke lige er en pige, der er i 20'erne og har lidt en krise over, hvem hun er, så kan du sikkert spejle dig i mor-rollen, en kvinde i 40'erne. Eller også kan du måske sætte dig ind i, hvordan det er at være én af de skøre veninder.

- Alle kan gå i teatret og se 'Mamma Mia' og finde noget at spejle sig i.

Backstageområdet er trangt og fyldt med rekvisitter. - Alle sangene bliver brugt til at føre historien videre, og det er virkelig fint lavet, fortæller Matilde Zeuner Nielsen. (Foto: Martin Fält © dr)

Troede ikke, man kunne leve af musicals

I sin barndom havde Matilde Zeuner dog ikke andre at spejle sig i, der også drømte om at begå sig på de skrå brædder – om end hun gik til sang og musik på forældrenes opfordring.

Begge hendes forældre er skolelærere, og det var først, da hun selv kom i gymnasiet, at hun fandt ud af, at man rent faktisk kunne leve af at stå og synge på en scene.

- Jeg fandt ret tidligt ud af, at jeg bare synes, det var det fedeste i verden at synge. Jeg har altid sunget.

- Men det var først i 3.g, jeg fandt jeg ud af, at man faktisk kunne tage en uddannelse, der gav én mulighed for at kunne leve af at lave musicals. Det var som et lyn fra en klar himmel. Derefter tænkte jeg: "Det er det, jeg skal!"

Så langt, så godt.

Efter gymnasiet søgte Matilde Zeuner Nielsen ind på Musicalakademiet i Fredericia. Her skal man til i alt to prøver, før man kan gøre sig forhåbninger om at komme ind på skolen. Matilde kom videre til andenprøven første gang, hun søgte.

- Det gjorde, at jeg følte, at der var nogen, der havde sagt til mig, at jeg var god nok. Da jeg så søgte igen, gik jeg hele vejen og kom ind. Dér havde jeg bare en ro omkring, at jeg vidste, det var det, jeg skulle, og at jeg nok skulle komme ind. Jeg vidste bare ikke, hvor mange forsøg, jeg skulle bruge på det.

Hun skulle altså kun bruge to.

- Hele energien i Sofie og hendes naivitet minder totalt meget om mig selv. Alle kan jo sætte sig ind i, hvordan det er at være 20 år og være lige på grænsen mellem at være pige og kvinde og have brug for hjælp til at lave den overgang i sit liv, fortæller Matilde Zeuner Nielsen. (Foto: Martin Fält © dr)

"Man bliver nødt til at hvile i, at man er den, man er"

Mens hun gik på skolen, spillede hun både med i Disney-musicalen 'Tarzan' og scorede sig sit første job – en birolle i 'Lyset over skagen'. Nu gælder det så hovedrollen i den stort opsatte Abba-musical.

Det prøver Matilde Zeuner Nielsen at tage med ophøjet ro:

- Jeg er super meget fra Jylland... Man bliver nødt til at hvile i, at man er den, man er, og man kan levere det, man nu engang kan levere. Og så vil der altid være nogle andre, der kan levere noget andet. Det er man nødt til for ikke at køre sig selv ned eller brænde ud.

Ja, det fornægter sig ikke, at 'Mamma Mia'-stjernen er født og opvokset i Vildbjerg udenfor Herning og har fødderne solidt plantet i den jyske muld.

Hun er heller ikke meget for at tænke på, at hun måske snart kommer på fornavn med hele Danmark, når hun skal turnere landet tyndt med resten af 'Mamma Mia'-holdet.

- Jeg tror ikke, der er så meget, der kommer til at ændre sig. Forhåbentlig er der nogle mennesker ude i branchen, der opdager mig. Det er mit største ønske for, hvad der skal ske. Men det er jo ikke fordi, jeg vinder 'Bagedysten'.

- Jeg prøver bare at være i det.

- Min mor har været totalt fangirl af Abba, så vi har altid haft musikken i vores hjem. Men jeg er ikke ægte fan på samme måde som Annette (Heick, der spiller rollen som Donna i forestillingen). Hun er for sindssyg, siger den unge 'Mamma Mia'-stjerne med et smil på læben. (Foto: Martin Fält © dr)

Tre Abba-sange, du bør høre

Hvis du ikke er den helt store Abba-aficionado, så giver Matilde Zeuner Nielsen her sine tre bud på gode indgange til den svenske popgruppe:

'Honey Honey'

- Det er i starten af forestillingen, og det er dér, man får præsenteret hele historien. Og det er bare et mega sjovt nummer at optræde med.

'Dancing Queen'

- Det er også et helt vildt sjovt nummer, og det er både med i selve forestillingen, men afslutter også finalen på showet. Og så er det vel nok Abbas største hit.

'Slipping Through My Fingers'

- Det er et sindssygt hjertevarmt øjeblik i forestillingen, der handler om, at moren har svært ved at give slip på sin voksne datter.

'Mamma Mia' spiller i Tivolis Koncertsal 22. januar til 22. marts. Herefter danmarksturné fra 27. marts til 24. maj.

Selvom Matilde Zeuner Nielsen elsker at spille rollen som Sofie og være omgivet af Abba dagen lang, sætter hun dog også pris på, når kæresten Niklas Frandsen tager styring på musikken, når hun har fri. - Min kæreste sørger for at sætte noget andet musik på, når jeg kommer hjem. (Foto: Martin Fält © dr)