25-årigt stjerneskud sejrer stort: Her er vinderne af Årets Reumert

Du skal holde øje med Ida Prætorius, der stjal scenen til vigtig prisuddeling søndag aften

Siden ballerinaen Ida Prætorius som 18-årig vandt en Reumert-talentpris i 2012 har hun været nomineret flere gange, og søndag aften kunne hun så gå hjem med prisen for Årets Danser ved Årets Reumert 2019. (Foto: Lasse Lagoni © Lasse Lagoni)

Nørrebro Teater dannede rammen om Årets Reumert 2019, da dansk teater og scenekunst blev fejret i 18 forskellige kategorier søndag aften.

Og selvom det var erfarne teater-kræfter, der tog priserne hjem i de store kategorier, så var aftenens solstrålehistorie en ung kvinde fra hovedstaden.

Den 25-årige balletdanser Ida Prætorius modtog således prisen for Årets Danser efter sin toppræstation i Det Kongelige Teaters opsætning af 'Askepot'.

I 2012 vandt den dengang 18-årige Ida Prætorius prisen som Årets Reumert Talent, og allerede året efter var hun nomineret til prisen for Årets Danser. Og så sent som i 2016 var hun nomineret til Årets Kvindelige Hovedrolle.

Men 2019 skulle altså blive året, hvor ballerinaen endelig vandt sin første 'voksenpris' ved Årets Reumert-uddelingen.

Hun har tidligere været med til at hjælpe sin lillebror, balletdanseren Tobias Prætorius, med at få fingrene i en Reumert som Årets Talent, efter de i 2016 dannede par i forestillingen 'Short Time Together'.

Deres lillebror Lucas Prætorius er ligeledes en talentfuld balletdanser, der lige nu jagter balletdrømmen i udlandet.

Det var dansescener som denne, der var med til at indbringe Ida Prætorius prisen for Årets Danser. Juryen fremhævede ballerinaens evne til at 'danse liv i selv det mest klichétruede eventyr'. (Foto: Henrik Stenberg © Det kongelige teater)

Det Kongelige Teater blev topscorer

Men selvom ungdommen har godt fat i Reumert-priserne, så var det søndag aften også de mere erfarne kræfter, der kunne gå ekstraglade hjem fra prisuddelingen.

Prisen for Årets Kvindelige Hovedrolle gik til 65-årige Stina Ekblad, som mange tv-seere måske særligt husker fra 'Krøniken', hvor hun spillede den elskende mor Karin til den plagede Erik.

Hun vandt prisen for sin rolle som Dante i 'Dantes guddommelige komedie' på Østerbro Teater.

Ligeledes var det også en rutineret herre, der tog prisen for Årets Mandlige Hovedrolle med sig hjem.

63-årige Søren Sætter-Lassen er kendt fra tv for sine præstationer i blandt andet 'Rejseholdet' og 'Badehotellet', ligesom han har været en af de alle største teaterskuespillere på den danske scene i mange år.

Og søndag aften kunne han gå hjem med endnu Reumert-statuette, som han fik for sin præstation i Det Kongelige Teaters 'Amadeus'. Han vandt i samme hovedrolle-kategori i både 2010 og 2014.

Stina Ekblad og Søren Sætter-Lassen har brugt mange år, på de danske teaterscener. Og søndag aften kunne de høste endnu mere ros og anerkendelse til scrapbogen. (Foto: Tariq Mikkel Khan © Ritzau Scanpix)

Det Kongelige Teater var aftenens topscorer med fem forskellige priser, men generelt fordelte statuetterne sig jævnt over hele landet.

Du kan se hele listen over vindere ved Årets Reumert 2019 lige her:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk