For 30 år siden vandt hun en Oscar: Nu får Cher rolle i ABBA-film

11. april 1988 cementerede Cher sin status som popkulturelt megaikon. Til sommer er hun aktuel i filmen 'Mamma Mia 2'.

Cher taler ved et Women's March rally i spillebyen Las Vegas, Nevada, i januar i år. (Foto: Steve Marcus © Scanpix)

De fleste forbinder hende nok med verdensomspændende hits som 'Believe', 'If I Could Turn Back Time' og 'Strong Enough'. Men 71-årige Cher har i lige så høj grad gjort sig gældende indenfor film og tv.

I dag er det præcis 30 år siden, at hun for alvor cementerede sin status som popkulturelt megaikon. I et bomstærkt felt af skuespilkollegaer - der både talte Meryl Streep, Holly Hunter og Glenn Close - hev Cher nemlig Oscar-prisen hjem for bedste kvindelige skuespiller i den romantiske komedie 'Lunefulde Måne'.

Og til sommer er hun igen aktuel på det hvide lærred. Her skal hun spille Meryl Streeps mor i opfølgeren til den populære ABBA-film, 'Mamma Mia', når 'Mamma Mia 2: Here We Go Again!' her premiere.

Musiker og tv-personlighed

Længe inden 'Mamma Mia 2' og Oscar-triumfen havde Cher dog gjort sig bemærket med sin første ægtemænd, Sonny Bono - først som musiker, siden som tv-personlighed.

De scorede i 1965 verdenshittet 'I Got You Babe', og inden de blev skilt i det følgende årti, nåede parret også at være værter på det yderst populære The Sonny and Cher Comedy Hour.

I slutningen af 1970'erne stod Cher imidlertid tilbage som fraskilt mor til to og med en karriere i ruiner.

Sonny (til venstre), Cher og deres datter Chastity. Chastity har siden skiftet køn og navn, og hedder i dag Chaz. (Foto: REUTERS © Scanpix)

Prisbelønnet skuespiller

Så slog hun sig på skuespillet, og begyndte at studere på Lee Strasbergs berømte Actors Studio i New York.

Og det gav snart pote.

I 1984 spillede hun overfor Meryl Streep i filmen 'Silkwood', og til trods for, at der blev grinet, da hendes navn tonede frem på skærmen til de første visninger af filmen, hjembragte den hende en Golden Globe-pris for bedste kvindelige birolle.

I 1985 hev hun prisen for bedste skuespillerinde hjem ved Cannes-filmfestivalen for 'Mask', og 11. april 1988 satte hun kronen på værket med sin første og hidtil eneste Oscar.

Comeback som 52-årig med 'Believe'

Mens de fleste måske ville takke af her, og nyde deres otium efter mere end tyve år på farten, så fortsatte Cher sin karriere i raketfart efter Oscar-triumfen.

I 1989 kom megahittet 'If I Could Turn Back Time', og efter helbredsproblemer i 1990'erne fik den nu 52-årige Cher sit hidtil største musikalske comeback.

'Believe' blev den bedst sælgende single i Storbritannien og USA i både 1998 og 1999, hun sang 'The Star-Spangled Banner' til Super Bowl og begav sig også ud på en verdensomspændende og succesfuld turné.

I forbindelse med en koncert i Danmark modtager Cher fem platinplader for 270.000 solgte 'Believe'-plader samt platin for 50.000 solgte eksemplarer af Greatest Hits-pladen. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Frygtløst homoikon

Musikbladet Billboard har for længst proklameret, at "Der er divaer, og så er der Cher", New York Times har døbt hende "Dronningen af comebacks" og magasinet The Advocate mener, at "Cher legemliggør en kompromisløs frihed og frygtløshed, som nogle af kun kan stræbe efter".

Og netop kombinationen af at have overvundet modstand, at gå frygtløst ud i livet og en særdeles bramfri tone - hun langer ofte ud efter USA's præsident, Donald Trump, på det sociale medie Twitter - har sikret hende en stor og trofast fanbase blandt homoseksuelle mænd.

Noget hun selv har kvitteret for med one-liners som: "Jeg tror, at jo længere jeg ser godt ud, jo bedre vil homoseksuelle mænd have det."

I 2002-2005 spillede Cher i alt 326 koncerter verden over i forbindelse med hendes The Farewell Tour. (Foto: Gene Blevins © Scanpix)

Filmaktuel i 'Mamma Mia 2'

Siden 'Believe'-dagene har Cher været på en tre år lang farvel-turné, medvirket i filmen 'Burlesque', udgivet flere nye albummer og så er der en Broadway-musical på vej om hendes lange og begivenhedsrige liv.

Og nå ja, til sommer spiller hun så med i musical-filmen 'Mamma Mia 2'. Hvor hun blandt andet skal synge ét af ABBAs største hits, 'Fernando'.

'Mamma Mia 2' har premiere 19. juli.

Cher får foreviget sine hånd- og fodaftryk foran Grauman's Chinese Theatre i Hollywood, Californien, i 2010. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk