32-årige Mette trodsede sin mors råd og blev iværksætter: 'Jeg er et gladere menneske, fordi jeg laver noget, jeg brænder for'

Nu har Mette Lyngholms tøjvirksomhed også fået en investering fra 'Løvens hule'.

(Foto: ASTRID DALUM © dr)

Mellem stofruller og garnnøgler på forældrenes strikkeri i Ikast har Mette Lyngholm tilbragt en stor del af sin barndom.

Her har hun fra en tidlig alder været vidne til, hvor hårdt iværksætterlivet kan være.

Særligt hendes mor har af samme grund gentagne gange sagt til sin yngste datter, at hun ikke skulle blive selvstændig.

- Men man skal ikke altid lytte til, hvad ens forældre siger, griner Mette Lyngholm i dag, der sammen med forretningspartneren Casper Jeppesen torsdag kunne opleves i tv-programmet 'Løvens hule', hvor de præsenterede deres virksomhed, Eyda, der laver træningstøj til kvinder.

For moderens råd var forgæves.

Der gik dog syv år, fra Mette Lyngholm i 2011 blev færdiguddannet som designteknolog fra TEKO i Herning, til hun i 2018 sprang ud som medskaber af Eyda.

Men der er tydelige spor af iværksætterånden i den retning, hun er gået, inden beslutningen om at starte sin egen tøjvirksomhed blev taget.

Danmarksmester i bikini fitness

Som da hun som færdiguddannet ikke kunne finde et job inden for tøjbranchen og derfor i stedet arbejdede på en café, mens hun dedikerede sin fritid til styrketræning.

Faktisk i en sådan grad, at hun bare halvandet år efter, hun første gang trådte ind i træningscenteret, stod på vinderpodiet iført bikini og en imponerende sixpack til DM i binkini fitness i 2013.

Mette Lyngholm er tidligere vinder af DM i bikini fitness og har også konkurreret i sportsgrenen i udlandet som en del af det danske landshold. (Foto: ASTRID DALUM © dr)

Og desuden havde taget en uddannelse som personlig træner, fordi hun blev så opslugt af at vide alt om, hvordan træning og kost kan styrke kroppen:

- Jeg blev enormt fascineret af styrketræning, fordi man kan forme sin krop – næsten – som man vil.

Hun begyndte at dele ud af tips fra sin egen træning på både Instagram og en blog og fik desuden klienter som personlig træner.

I 2015 flyttede hun til Norge med kæresten, Lasse Heinze, der som professionel fodboldspiller var blevet udlejet til en norsk klub i et halvt år.

- Indtil da havde jeg levet af at have klienter på fuld tid. Men i Norge havde jeg ikke noget navn som personlig træner. Og da jeg rigtigt gerne ville tjene mine egne penge i Norge, gik jeg all in på min blog.

- Jeg havde alligevel meget mere på hjerte end det, der kunne stå i en opdatering på Instagram dengang, tilføjer hun.

Under opholdet i Norge formåede Mette Lyngholm at vækste sin blog så meget, at hun kunne leve af de sponsorater og kampagner, hun indgik med virksomheder.

Faktisk gik det så godt, at hun i 2015 vandt prisen for 'Årets bedste fitnessblog'.

Det er også blog-succesen, der for alvor plantede idéen om det, der i dag er blevet til virksomheden Eyda.

- Jeg fik tilsendt en masse træningstøj fra brands, der håbede, at jeg ville tage det på i mine træningsvideoer og på fotos.

- Og jeg kunne se, hvor meget salg jeg genererede, når jeg linkede til køb af produkter på bloggen og Instagram, fortæller hun.

På kontoret i Ikast er der også plads til både lager, fotostudie og et træningsområde, hvilket meget fint illustrere, hvor mange forskelligartede opgaver, der følger med Mette Lyngholms job som iværksætter. (Foto: ASTRID DALUM © dr)

I en kombination af frustration over kvaliteten på det træningstøj, hun fik tilsendt, og indsigten i, hvor mange penge, virksomhederne tjente på hendes reklamer for deres produkter, opstod drømmen om at lave sit eget træningstøj.

- Jeg tænkte, at jeg lige så godt selv kunne lave noget træningstøj af bedre kvalitet og dermed også selv tjene alle pengene på salget, siger hun med en midtjysk sans for forretning.

Som sagt så gjort. Næsten, i hvert fald.

Med hjælp fra en designer fik hun tegnet de designs, hun havde i tankerne. Tanker, der blev omsat til skitser af en hel kollektion af træningstøj - klar til at blive sat i produktion.

- Men så opdager jeg, at jeg er gravid. På den dag, vi skal køre hjem fra Norge, faktisk, griner hun.

Hun brugte køreturen hjem fra Norge til at sortere i de mange tanker, der fløj rundt i hovedet på hende: Skulle de være forældre nu? Hvad så med bloggen, som hun netop havde vækstet massivt? Og hvad med de tegninger, der lå klar til at blive til omsat til en kollektion?

Hun besluttede sig for at lægge Eyda på hylden i et år og i stedet fokusere på fortsat at vækste bloggen, da den skulle danne grundlag for salget af træningstøjet, når hun en dag var klar.

Alt imens hun blev mor for første gang. Og desuden udgav hun en bog om at træne som gravid.

Kundeservicemedarbejder Annemette Poulsen, brand activation manager Anna Eiholm, Mette Lyngholm og økonomicontroller Frederik Jeppesen på kontoret i Ikast. (Foto: undefined © dr)

Afgørende opkald fra Kina

I 2017 ringer telefonen så.

Det er Casper Jeppesen, som hun kender tilbage fra folkeskoletiden, der er i den anden ende af røret.

Han har siden folkeskoletiden fået sig en universitetsgrad i økonomi og bor nu i Kina.

På afstand har han fulgt med i Mette Lyngholms karriere som personlig træner og blogger. Og han har øjnet et muligt samarbejde.

- Han spørger, om jeg har overvejet at lave træningstøj.

Mette Lyngholm griner over sammentræffet – og Casper Jeppesens forbløffelse over hendes lynhurtige svar:

- "Yes! Jeg har tegningerne på min computer, så dem sender jeg til dig med det samme."

Og så var hun pludseligt i gang med at skabe det firma, der i 'Løvens hule' ender med at få en investering fra "løverne" Mia Wagner og Jesper Buch på 600.000 kroner for 20 procent af virksomheden.

I dag er Mette Lyngholm 32 år og mor til to. Og altså også medstifter og kreativ direktør i Eyda.

Og hun forstår nu til dels, hvorfor hendes forældre, og særligt mor, advarede hende om at blive iværksætter. For der er meget arbejde. Og mange nye kasketter.

- Det er en kæmpe udfordring at have så mange kasketter på. Fordi vi stadig er så små, er det både mig, der skaber den visuelle identitet, vores designs og de værdier, vi har som brand.

- Det er også mig, der står for al vores indhold til sociale medier. Og som tager vores studiebilleder af tøjet – og af og til også selv er modellen, griner hun lettere forpustet.

- Men det er samtidig også udfordringerne, der er med til at udvikle mig, og som gør det sjovt at gå på arbejde.

Blandt de mange kasketter, som iværksætteren Mette Lyngholm har på, er fotograf af firmaets produkter. - Vi vidste ikke noget om fotografering i starten. Vi købte bare udstyret og måtte så lære det undervejs, fortæller hun og forklarer, at det er et eksempel på, hvordan timerne flyver af sted som iværksætter, fordi man ofte skal bruge tid på at sætte sig ind i helt nye arbejdsopgaver, da man ikke har råd til at få andre til at udføre opgaven. (Foto: ASTRID DALUM © dr)

Og modsat sine forældre er balancen mellem privatliv og iværksætterlivet overskuelig.

- Der er bare så mange fordele. Jeg bliver et gladere menneske, fordi jeg laver noget, jeg brænder for. Og det giver mig også en større frihed rent tidsmæssigt – og på sigt forhåbentligt også økonomisk, hvilket også vil komme mine børn til gode.

Hun understreger samtidig, at selvom hun havde forældre, hvis hverdag talte væsentligt flere arbejdstimer, end hendes gør i dag, så led hun altså absolut ingen last:

- Jeg har haft en fantastisk barndom og ikke manglet noget eller taget skade af deres lange arbejdsdage.

Men selvom hun har formået at skabe sig et arbejdsliv, der ikke fylder alle døgnets timer, kan familielogistikken alligevel kan godt være presset med både en iværksætter og en fodboldspiller i huset:

- Lasse (Heinze) er målmandstræner i Superligaen, så han arbejder stort set alle weekender hele året rundt. Og der er ikke noget, der eksempelvis hedder påske- eller pinseferie, når man beskæftiger sig med fodbold, forklarer hun.

Men som forældre har de valgt at se det positive i udfordringerne:

- Vi bliver nødt til at have begge børn alene af og til. Men det betyder også, at vi hver især lærer børnene endnu bedre at kende, siger hun.

Spring ud i det, kvinde!

Netop fordi hun har set, hvor travlt hendes forældre havde som iværksættere, har hun været positivt overrasket over, at det har været muligt for hende og Casper Jeppesen at skabe en virksomhed uden at skulle arbejde døgnet rundt.

Fordi de har været to, der er kommet fra hvert deres udgangpunkt og med meget forskellige kompetencer, mener hun.

Den læring vil hun gerne give videre til andre kvinder, der overvejer at tage springet ud i iværksætteriet. Kvinder, der ofte skriver til hende på særligt Instagram og roser hende for at turde satse på sin iværksætterdrøm:

- Jeg vil gerne være med til at inspirere andre kvinder til at springe ud i det. Nogle kvinder har måske en drøm, men de får den ikke udlevet, fordi det er for overvældende at skulle gøre det alene.

- Jeg kan kun anbefale at gøre det med en anden. Det fungerer helt vildt godt - vi komplimenterer hinanden enormt godt, fordi vores kompentencer er så forskellige, forklarer hun.

Mette Lyngholm blive ofte kontaktet af andre kvinder på sin Instagram-profil. De roser hende for at være sprunget ud so iværksætter - særligt set i lyset af, at hun har to børn på henholdsvis 4 år og 2 år. Lyngholm vil gerne være med til at inspirere de kvinder til selv at turde tage springet. For at have et familieliv ved siden af behøver ikke at være en stopklods for iværksætterdrømmen, mener hun. (Foto: ASTRID DALUM © dr)

- Førhen har jeg tænkt, at hvis skal man have sit eget firma, så skal man arbejde minimum 60-70 timer om ugen. Men det har slet ikke været nødvendigt, fordi vi har været gode til at få privatliv og virksomhed til at fungere godt sammen, hvilket har været en stor, positiv overraskelse.

- Det er fedt, for jeg vil heller ikke gå på kompromis med den tid, jeg har med mine børn.

Og selvom Mette Lyngholm er all in-typen, fortæller hun også, at både hende og Casper Jeppesen havde arbejde ved siden af Eyda i de første år.

Det var først i henholdvis maj 2019 og marts 2020, at de valgte at fokusere deres fulde tid på virksomheden.

- Når man har både børn og hus er det rart at vide, at man har en indtægt ved siden af, så man kan sove om natten. Både til at betale regninger og til at give sine børn en god opvækst, fortæller Mette Lyngholm, der altså håber, at hendes iværksætterrejse vil inspirere andre kvinder til også at turde gå den vej.

- Mange kvinder, og særligt mødre, skriver til mig på Instagram, at de også har en drøm om at blive selvstændige eller iværksættere, men at de ikke kan overskue det, fordi de har små børn.

- Men for mig har det faktisk givet mig en anden frihed til at være sammen med mine børn, fordi vi netop er to til at tage beslutningerne i virksomheden, afslutter hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter