3D-nazifilm fra 1936 fundet

"Avatar" er håbløst bagefter. Nazisterne var årtier foran Hollywood, når det gjaldt udviklingen af 3D-film.

Her gik vi og troede, at James Camerons blå navier fra filmen "Avatar" var toppen af poppen, når det gjaldt nyskabelser inden for 3D-filmbølgen. Og så viser det sig, at de tværtimod er mere end 70 år bagefter.

Den australske filmskaber Philippe Mora har nemlig opdaget to 30 minutter lange 3D-film skabt af den tyske filminstruktør Leni Riefenstahl i 1936 - 16 år før formatet første gang opnåede en kort popularitet i USA.

- Filmens kvaliteter er fantastisk. Nazisterne var besatte af at optage alting og hvert eneste billede var kontrolleret - det var en del af den måde, som de fik kontrol over landet og folket, siger Philippe Mora til ninemsn.com.

Billeder af sydende bratwurst

Den første af filmene har titlen "Så ægte, du kan røre det" og viser scener af sydende bratwurst, mens den anden film "Seks piger får weekend" viser, hvad den Philippe Mora mener er stjerners fra Tysklands filmstudie Universum Film.

Den australske filmskaber opdagede filmene, da han var i gang med at researche på en ny film "Hvordan det Tredje Rige blev optaget", som undersøger, hvordan nazisterne brugte film til at skabe en bestemt offentlig mening og manipulere det tyske folk.

Årtier foran alle andre

Ifølge Philippe Mora viser fundet af filmen, at nazisterne var årtier foran andre filmnationer, selvom ingen andre end nazisterne var klar over det.

- Filmene blev skabt af et selvstændigt studie for Göbbels propagandaministerium og blev kaldt for rum-film, hvilket kan være en af grundene til, at ingen uden for Tyskland nogensinde opdagede, at det var 3D-film, siger han.