5 store museumskup, der gik verden rundt

Indbrudstyve er stukket af med kunstskatte i Dresden. Men store kunstkup er ikke et særsyn.

Politiafspærring uden for slottet i Dresden, der huser det museum, hvor et kunstkup fandt sted. (Foto: FILIP SINGER © Scanpix)

Tidligt i morges smadrede tyve sig gennem montre og slap afsted med juvelbesatte smykkesæt for omkring 7,5 milliarder danske kroner fra museet Grünes Gewölbe.

Politiet kalder tyveriet i den tyske by Dresden for det største kunsttyveri i efterkrigstidens Tyskland.

Tyveriet af de juvelbesatte smykker er gået verden rundt, men det er ikke første gang, at et kunstkup fanger hele verdens opmærksomhed.

1

1911: Mona Lisa stjålet på Louvre i Paris

(Arkivfoto) To unge museumsgæster studerer portrættet af Mona Lisa af Leonardo Da Vinci. Men i flere år var maleriet faktisk stjålet. (Foto: Philippe Wojazer © Scanpix)

En augustdag i 1911 tog den tidligere ansatte på Louvre-museet Vincenzo Peruggia maleriet af Mona Lisa ned fra væggen. Han skjulte det under sin jakke, og gik ud af døren med Leonardo da Vincis berømte værk.

Efter at have holdt maleriet skjult i en kuffert i sin lejlighed i Paris i to år, smuglede Peruggia det til Firenze, hvor han forsøgte at afsætte det.

Politet blev dog varslet, og han blev anholdt. Angiveligt ønskede Peruggia at føre maleriet tilbage til Italien, hvor det var blevet malet.

Det sensationelle tyveri var efterfølgende medvirkende til at gøre maleriet berømt i hele verden.

2

1985: Maya-skatte stjålet i Mexico City

(Arkivfoto) En besøgende betragter en stenskulptur fra Olmeker-civilisationen på det Antropologiske Museum i Mexico City, der i 1985 var udsat for et stort tyveri. (Foto: Stringer/Mexico © Scanpix)

Julemorgen 1985 blev 124 genstande stjålet på Det Antropologiske Museum i Mexico City.

Blandt de stjålne genstande var der ifølge New York Times uvurderlige kunstgenstande fra blandt andet maya- og azteker-kulturerne. Blandt andet en dødsmaske af jade fra en maya-hersker.

Kuppet var det største tyveri af landets historiske kunstgenstande. I 1989 blev de fleste af de stjålne genstande ved et tilfælde fundet under en narkoransagning i et hus i en af byens forstæder.

3

1990: Falske politifolk på Gardner Museet i Boston

(Arkivfoto) Så sent som i 2013 holdt den amerikanske statsanklager, Carmen Ortiz, en pressekonference, hvor hun bad offentligheden om hjælp til at finde de kunstværker, der i 1990 blev stjålet fra Isabella Stewart Gardner Museum i Boston (Foto: JESSICA RINALDI © Scanpix)

To gerningsmænd forklædt som politifolk dukkede en sen nattetime i 1991 op på Gardner Museet i Boston og blev lukket ind, da de påstod, at de havde modtaget en alarm fra museet.

De overmandende de to nattevagter og stak af med malerier til en anslået værdi af 300 millioner dollars.

Indbruddet er aldrig blevet opklaret, og malerierne er aldrig blev fundet.

4

2000: Bevæbnede røvere stikker af i båd i Stockholm

København Politi gennemførte i 2005 en razzia på et hotelværelse på Hotel Scandic, hvor et eftersøgt Rembrandt-maleri angiveligt skulle sælges videre. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

I december 2000 slog tre bevæbnede mænd til mod Nationalmuseet i Stockholm.

De truede sig til tre værdifulde malerier - et selvportræt af Rembrandt og to værker af Renoir, og slap væk i båd, efter at de havde afledt politiets opmærksomhed ved at antænde bilbrande.

Svensk politi kunne dog hurtigt foretage anholdelser i sagen, og i 2005 slog Københavns Politi til og anholdt flere på et Scandic-hotelværelse i København, hvor Rembrandt-maleriet til en anslået værdi af mindst 250 millioner kroner også blev beslaglagt.

5

1994 og 2004: Skriget stjålet to gange

(Arkivfoto) En version af Edvard Munchs maleri 'Skriget' på en auktion i 2012. Det kendte maleri - eller rettere versioner af det- har været stjålet to gange. (Foto: Stefan Wermuth © Scanpix)

Den norske maler Edvard Munch lavede faktisk flere versioner af sit maleri 'Skriget'.

Måske derfor er det også lykkedes tyve to gange at stikke af med det. Første gang var i 1994, hvor tyve brød ind gennem et vindue på Nationalmuseet i Oslo. Maleriet blev dog fundet et par måneder senere.

I 2004 brød bevæbnede gerningsmænd ind på Munch-museet i Oslo og stjal en anden version af 'Skriget' sammen med et andet Munch-værk. Tre mænd blev i 2006 anholdt og dømt for tyveriet, og værkerne blev fundet igen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk