50 år: Kom Bono for at lege Jesus?

U2's forsanger Bono fylder 50 i dag og kan fejre tre årtiers politisk aktivisme og musikalsk succes. Bono er et helt særligt brand.

Bono Vox fylder 50 år i dag, og U2s forsanger har mere end nogen anden blandet musik og politik sammen.

Eftersigende har sangeren med det borgerlige navn Paul David Hewson en hotline til det hvide hus, og hans håndtryk har præget George W. Bush, Fidel Castro og nobelprisvindere som Bishop Tutu og Nelson Mandela. Selv i Vatikanet bliver Bono Vox hørt.

Det er kun de færreste musikere, der opnår så direkte politisk indflydelse, og det har kun kunnet lade sig gøre, fordi han samtidig med sit politiske engagement har leveret hit på hit og fyldt stadions verden over siden starten af 1980'erne.

Fredsbudskabet tittede frem

I U2s spæde år var Bonos politiske engagement ikke meget anderledes end andre musikeres. Lidt til venstre for midten med et fredsbudskab, som tittede frem på albummet War fra 1983, hvor især "Sunday Bloody Sunday" om konflikten i Nordirland markerede protesten mod unødig vold.

Det politiske engagement i takt med U2s succes, og i 1980'erne var det ikke kun Bono, der argumenterede for, at popstjerner har et politisk ansvar.

- Folk siger, at man ikke skal blande politik med rock n' roll. Grundlæggende synes jeg, det er noget fis, sagde U2s bassist Adam Clayton i musikfilmen Rattle and Hum fra 1988.

Jesus eller djævlen?

Få år efter så man U2s fire bandmedlemmer sejle rundt i Greenpeace-gummibåde i havet foran det britiske atomkraftværk Sellafield. Og så begyndte folk at snakke. Måske var U2 lidt for hellige i deres tilgang til verden.

På Achtung Baby, der fejrede Tysklands genforening i 1991, kommenterede Bono selv på det i sangen "One".

- Did you come here to play Jesus to the lepers in your head?, spurgte han.

Og på den efterfølgende tour opfandt Bono figuren Mr. MacPhisto og optrådte i gulddragt og guldcowboyhat med røde horn, mens han ringede til verdens politikere fra scenen.

27. juli 1993 på gentofte stadion ringede han således til Uffe Ellemann Jensen, men fik fat i Alice, der ikke var med på spøgen.

Velgørenheds-brand

U2s politiske engagement voksede stødt. Siden 1999 har Bono inviteret ledende politikere med på rundrejser i Afrika, så de med deres egne øjne har kunnet se, hvad AIDS og gæld gør ved den tredje verden, og i 2003 oprettede Bono sin egen velgørenhedsorganisation DATA, som bekæmper AIDS, udlandsgæld og toldbarrierer i Afrika.

Velgørenheden har gjort Bono til et særligt brand, og han har som en af de eneste musikere nogensinde været flere gange i betragtning til Nobels Fredspris.

Verdens bedst tjenende band

Alt imens har U2 stadig succes som band. I 2009 var U2 ifølge Billboard Magazine det band i verden, der tjente flest penge.

Ikke så meget på grund af CD-salget, men fordi fans verden over samles på stadions for at høre uforglemmelige klassikere som "Sunday Bloody Sunday", "Pride (In The Name Of Love)", "With Or Without You", "One" og alle de andre sange med budskabet om at elske hinanden.

FacebookTwitter