For 50 år siden talte John Lennon med fire teenagere i Thy: Nu er lydoptagelse fra mødet solgt for 370.000 kroner

Interessen for båndoptagelsen har været så overvældende, at afdelingsleder hos Bruun Rasmussen aldrig har oplevet noget lignende.

Også fotografier af Yoko Ono og John Lennon fra deres besøg i Thy var med i salget. (Foto: Jesper Jungersen. © Bruun Rasmussen)

Det ser ikke ud af meget, kassettebåndet med den påklistrede papirlap. Med 50 år på bagen er papiret blevet lidt gullig i kanten og æsken er godt ridset.

Men den håndskrevne tekst på papirlappen afslører, at der er tale om et ikke helt almindeligt kassettebånd.

'John Lenon, Skyrum Bjerge', står der, og det gemmer på en så ekstraordinær optagelse, at det netop er blevet solgt for 370.000 kroner hos det danske auktionshus Bruun Rasmussen.

For de mange tusinde kroner har køberen - en udenlandsk samler - erhvervet sig 33 minutters lydoptagelse med verdensstjernen John Lennon og hans kone Yoko Ono fra deres besøg i Thy i 1970. På kassettebåndet er et interview med kendisparret og optagelser af Lennon, der fremfører sangen 'Give Peace a Chance' og det aldrig udgivede 'Radio Peace'.

Sådan ser det ud, det 50 år gamle kassettebånd. (Foto: Henrik Wichmann © Bruun Rasmussen)

Og den halve times lyd er så ekstraordinær, at intet mindre end 200 medier fra hele verden har bragt historien om, at optagelsen skulle på auktion.

- Det har jeg aldrig oplevet før i mine 19 år hos Bruun Rasmussen, siger Ralph Lexner, som er afdelingsleder hos auktionshuset.

Fire skoledrenge interviewede Lennon og Ono

En af årsagerne til den store interesse er den usædvanlige historie bag optagelserne på det dyre kassettebånd, vurderer Lexner.

Den lille stavefejl med det manglende 'n' i Lennons navn på papirlappen giver et hint om, at de nu tidligere ejere af båndoptagelsen var ganske unge, da de satte deres håndskrift på båndet.

Dengang 16-årige Jesper Jungersen var en af de fire skoledrenge, der mødte John Lennon og Yoko Ono, og han tog flere billedere af parret. (Foto: Jesper Jungersen. © Bruun Rasmussen)

Sælgerne er fire tidligere skoledrenge fra Brovst i Nordjylland. I en alder af 16-år lykkes det dem tilbage i 1970 på forunderlig vis at få lov til at møde og interviewe kendisparret, der var på et månedlangt besøg i Danmark.

På kassettebåndet kan man høre de fire danske teenagere interviewe Lennon og Ono om alt fra fred i verden til længden på Lennons hår. Efterfølgende danser de rundt om et juletræ, mens de to verdensstjerner nynner med på danske julesange.

Det er "rørende" optagelser, mener Ralph Lexner.

- Lennon er meget åbenhjertig over for de 16-årige knægte, han taler med. Det er ikke et interview med den etablerede presse, og blandt andet derfor skiller det sig ud fra andre gamle båndoptagelser med ham, siger afdelingslederen fra Bruun Rasmussen.

Skoleinspektøren skulle snøres

Men hvordan lykkes det lige for fire teenagere fra en lille skole i Brovst i Nordjylland at møde to af verdens på det tidspunkt mest kendte mennesker?

- Det var på den tid, hvor hippiebevægelsen var på sit aller højeste, og for ungdommen var fredsbudskabet et meget vigtigt budskab. Da vi så i et lokalt dagblad, at John Lennon og Yoko Ono var på vores egn, så var vi fast besluttede på, at selvfølgelig skulle vi møde dem, siger Karsten Højen, der er en af de fire, der dengang mødte kendisparret, til P5-programmet 'Det gode selskab'.

Herunder kan du høre en del af den solgte lydoptagelse, hvor Karsten Højen spørger Lennon: Hvordan kan folk som mig hjælpe med at skabe fred i verden?

De fire drenges største problem var, at den dag, pressemødet skulle foregå, var den første skoledag efter juleferien, så skoleinspektøren skulle snøres, hvis de skulle have lov til at skippe skolen for at møde deres idoler.

- Vi havde forskellige argumenter - både noget med engelskkundskaber, vi ville formidle den oplevelse, vi havde, og det ville også give noget i forhold til samfundskundskab, siger Karsten Højen.

Skoleinspektøren købte mod forventning den kreative argumentation, drengene fik skaffet lydoptager og kamera, lejet en lokal vognmand og så gik turen mod pressemødet. En detour og voldsomt snevejr gjorde dem så forsinkede, at de først nåede frem efter pressemødet.

Hvad gør man så, hvis man gerne vil møde to verdensstjerner? Banker på døren, selvfølgelig. Ind kom de fire drenge, og resten kan man høre på de dyrebare 33 minutter, hvor skoleeleverne og verdensstjernerne blandt andet får sig en snak om verdensfred.

I videoen kan du høre John Lennon svare på spørgsmål fra "de rigtige journalister" under pressemødet.

Dansk samler forstår godt den store interesse

Udover kassettebåndet får den nye glade ejer også en stak billeder med i prisen og et eksemplar af det skoleblad, hvor drengenes interview med stjernerne blev bragt. Fotografierne er taget af en anden af de fire drenge - Jesper Jungersen - og viser det celebre par og Yoko Onos dengang femårige datter Kyoko.

- Det er en hel historie, der er blevet solgt. En rørende, sød historie, der er lidt anderledes, siger Ralph Lexner.

Alt i alt er hele pakken guf for en samler, forklarer Kaj Madsen, der selv har samlet på Beatles-ting i 58 år.

Bruun Rasmussens forhåndsvurdering på mellem 200.000 og 300.000 for lydoptagelsen og billeder holdt ham fra at byde på samleobjekterne, men han forstår godt den store interesse.

- Alt omkring Beatles og John Lennon er interessant, fordi der er mange samlere. Og Beatles er ikke fortid endnu, siger den 73-årige samler.

Selv har han omkring 2.000 plader og cd'er, som er relateret til The Beatles. Derudover rummer hans samling et Beatles-kompas, der altid kan vise vej mod Liverpool, Beatles-nylonstrømper og så yndlingsobjekterne: Fire buster, der forestiller de fire bandmedlemmer.

Når man først er begyndt at samle "går der sport i den", som Kaj Madsen udtrykker det.

Måske kan det forklare, hvorfor en samler nu har betalt 370.000 kroner for 33 minutters lydoptagelse og billeder af den kvalitet, som den slags jo var for 50 år siden.

FacebookTwitter