For 6 år siden var superstjerne på særlig mission i Danmark. Nu hitter han med film om 'den vanvittige Grand Prix-verden'

Komikeren Will Ferrell er lige nu højaktuel med hypet Netflix-komedie om Eurovision.

I 2014 var komikeren og superstjernen Will Ferrell på en vigtig mission i København.

Han skulle se Eurovision Song Contest, som det år foregik på dansk jord. Men i modsætning til de tusindvis af fans, der var mødt op, var han ikke taget til Danmarks hovedstad for den rene og skære fornøjelse, men på et vigtigt forretningseventyr.

Med sig havde Will Ferrell nemlig sine kollegaer.

De skulle sammen med EBU (European Broadcast Union) overbevises om, at det ville være en smaddergod idé at skrive et filmmanuskript om verdens største musikkonkurrence.

Den østrigske dragqueen Conchita Wurst, der vandt Eurovision i 2014, er med i en kort sekvens i Will Ferrells Eurovision-film. Til venstre i baggrunden ses Estlands deltager fra 2018, Elina Nechayeva, der også medvirker. (Foto: Jonathan Olley/NETFLIX © © 2020 Netflix)

Det år vandt den østrigske dragqueen Conchita Wurst, der gik verden rundt med sin optræden i kvindetøj og fuldskæg – til Will Ferrells store fornøjelse.

- Det var lige præcist, som jeg havde håbet på, det ville være, siger Will Ferrell, der var iklædt en guldglimmerjakke til begivenheden, hvor mange undrede sig over årsagen til den amerikanske komikers deltagelse.

- Men det vigtigste var, at mine to kollegaer var helt oppe og ringe. Én ting er at se showet udfolde sig på fjernsynet – en anden er at opleve det selv og se, hvor storslået og underholdende det er.

Will Ferrell er ikke det eneste store navn på rollelisten. Blandt andet finder man også Pierce Brosnan, der spiller Lars' far - Islands flotteste mand. (Foto: Elizabeth Viggiano/NETFLIX © © 2020 Netflix)

Will Ferrell fik endelig mulighed for at tale med folkene bag Melodi Grand Prix og begyndte så at skrive manuskriptet. Idéen havde han nemlig fået mange år tidligere.

Det var helt tilbage i 1999, hvor han besøgte sin kommende kones familie, og der var Melodi Grand Prix på tv. Det var dét år, Trine Jepsen og Michael Teschl repræsenterede Danmark med 'This Time I Mean It' og Sveriges Charlotte Nilsson vandt med 'Take Me to Your Heaven'.

Will Ferrell sad efter eget udsagn med åben mund og polypper efter den glitrende fjernsynsoplevelse.

- Jeg var fuldkommen overvældet og fattede ikke, hvad der foregik, erindrer den 52-årige Will Ferrell, der som amerikaner aldrig havde hørt om den populære europæiske sangkonkurrence.

- Jeg kunne ikke tro mine egne øjne, og jeg var vildt begejstret for det her fantastiske show, der med det samme satte gang i min komediehjerne og såede idéen til en film.

Lars fra Husavik

Da Will Ferrell kom hjem fra København i 2014 og satte sig foran computeren sammen med manuskriptforfatter Andrew Steel, besluttede han sig for, at historien skulle foregå i Island.

Selvom han efterhånden havde et nærgående kendskab til svensk kultur gennem sin kone Viveca Paulin og deres mange ophold i Sverige, mente han, at Island passede bedre til konceptet.

- Vi overvejede, om vi skulle repræsentere Sverige, men de havde desværre vundet for mange gange, og vi syntes bedre om vores idé om at fokusere på et mindre land, der ikke normalt er blandt favoritterne. Vi ville gerne repræsentere et skandinavisk land på grund af de morsomme accenter, som jeg kunne lege med.

Rachel McAdams spiller rollen som Sigrit Ericksdottir i filmen, mens Will Ferrell giver den som Lars Erickssong. (Foto: Aidan Monaghan/NETFLIX © © 2020 Netflix)

Will Ferrell skrev karakteren Lars Erickssong med henblik på selv at skulle spille rollen og tale med islandsk accent. Han er en midaldrende, men umoden islandsk musiker, der siden 1974, hvor ABBA vandt med 'Waterloo', har drømt om at medvirke i Melodi Grand Prix.

Han bor i den lille by fiskerby Husavik, som Andrew Steele havde udvalgt på et kort over Island uden nogensinde at have været der, og Lars har et band, som hedder 'Fire Saga' sammen med sin barndomsven Sigrit. Hun spilles af canadiske Rachel McAdams.

- Lars er så snæversynet, at han kun fokuserer på at komme med til Melodi Grand Prix, og han ser derfor ikke, at vejen til lykken er lige dér foran øjnene på ham, siger Will Ferrell om karakteren, der er langhåret på den mindre gode måde, selvom han er søn af Islands lækreste mand, spillet af Pierce Brosnan.

- Det er på mange måder en sød historie om et par tabere. Vi kommer ved et tilfælde til at deltage i konkurrencen, og vi kan slet ikke hamle op med den situation. Men dybest set handler det om kunst mod det kommercielle, og at dét at vinde ikke betyder alt, og at man skal være tro mod sig selv som kunstner. Og så foregår det i den vanvittige Melodi Grand Prix-verden.

Gør tykt grin med amerikanere

'Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga' er en komedie, og derfor viser filmen den absurde og komiske side af musikkonkurrencen. Fire Saga er derfor et ret så kikset band, der blandt andet beslutter sig for at præsentere deres sang med Lars kørende rundt i et hamsterhjul (et trick Ukraine også benyttede sig af i virkelighedens konkurrence i 2014 i netop København).

Det viser sig dog hurtigt ikke at være en god idé i filmen.

- Jeg har naturligvis et par favoritter, siger Will Ferrell, der har set mange Melodi Grand Prix'er som en del af sin research, og dermed har set sin del af spektakulære og mærkværdige musikalske fremvisninger.

- Der var for eksempel de syngende bedstemødre fra Rusland: Buranovskiye Babushki. Jeg kan tydeligt huske, at jeg undrede mig over, hvad pokker der lige skete dér.

Will Ferrell er kendt for en lang række komedier som for eksempel 'Anchorman: The Legend of Ron Burgundy', 'Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby', 'Blades of Glory', 'Semi-Pro' og 'Daddy's Home', hvor han parodierer machomænd og gør grin med amerikansk arrogance.

Her ses Will Ferrell forklædt som karakteren Ron Burgundy ved MTV Europe Music Awards i 2013. (Foto: United Photos © Scanpix)

I 'Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga' får amerikanerne også smurt tykt på af Will Ferrells karakter Lars.

- Da vi lavede testscreenings af filmen med et amerikansk publikum, fremkaldte de scener mest latter, siger Will Ferrell.

- Det er vigtigt for os både i forhold til komedie og rent kulturelt at vise, at vi er hårdhudede. Vi skal kunne lave sjov med, hvem vi er. Det har jeg gjort i mange af de film, jeg har lavet, og jeg har nydt at gøre grin med flere af de amerikanske stereotyper.

Aflyste planer

Melodi Grand Prix, der har eksisteret siden 1956 og nu tiltrækker cirka 200 millioner seere årligt, blev aflyst i år på grund af coronakrisen. Det var til stor ærgrelse for teamet bag filmen.

De havde forestillet sig en storstillet pr-kampagne på baghjulet af begivenheden i Holland og med en stor premiere i Europa. Men sådan skulle det ikke gå.

- Det er naturligvis meget trist, at det ikke kunne finde sted i år, siger Will Ferrell.

- Vi ville have fløjet over og lavet interviews og afholdt premiere og delt oplevelserne med Melodi Grand Prix-fans. Men når det er sagt, så håber vi, at filmen kan være et plaster på såret for folk, der kommer til at savne showet.

I år var Island blandt favoritterne til at vinde konkurrencen med Daði Freyrs 'Think About Things'. Island fandt - måske derfor - på at afholde en Eurovison-fest i maj måned, hvor Will Ferrell fik mulighed for at deltage virtuelt.

- Det var meget smigrende, at de ville have mig til at være en del af den islandske præsentation, og det føltes ret surrealistisk at indspille det på min mobiltelefon og sende det til dem.

Det var dog hele tiden planen at udgive musikvideoen 'Volcano Man' på YouTube som en slags teaser for filmen. Her befinder Lars og Sigrits Fire Saga-band sig midt på en vulkan i Islands barske natur og er iklædt glimtende sølvfarvede kostumer, hvor Lars som prikken på i'et har en vikinghjelm på hovedet.

Det ligner grangiveligt noget fra det rigtige Grand Prix. Bandet Fire Saga, som de ser ud, når de synger 'Volcano Man' i 'Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga'. (Foto: Elizabeth Viggiano/NETFLIX © © 2020 Netflix)

- Det var en skæg måde at starte filmen på, siger Will Ferrell om sangen, som er skrevet af Savan Kotecha, og som Will Ferrell synger sammen med svenske Molly Sandén, der leverer de vokaler, Rachel McAdams mimer til.

- Man finder ud af, at de bare forestiller sig at medvirke i en musikvideo, og i virkeligheden bare befinder sig i et kælderrum, hvor de står og synger. I virkeligligheden er de bare to venner, der bor i en lille by og spiller på den lokale bar.

'Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga' kan ses på Netflix.

FacebookTwitter