6 fantastiske udstillinger, du skal se i efterårsferien

Hvorfor ikke udfordre dig selv med lidt spændende kunst i efterårsferien? Her er fem af de mest interessante udstillinger lige nu.

En ustyrlig baby på video eller digital kunst alle steder - selv i bildæk - i landsbyen Selde. Der er nok at se her i efterårsferien. (Foto: Collage © Johannes Nyholm og Jette Ellgaard)

Regnen er tilbage, og så er det jo oplagt at fylde efterårsferien med indendørsoplevelser.

Men det kan også blive lidt for ensformigt at streame alle de der tv-serier, ikke sandt?

Hvad med i stedet at udfordre dig selv lidt og tage ud og se noget anderledes og spændende kunst?

Vi har her allieret os med Ole Bak Jakobsen, der er redaktør på Kunsten.nu med base i Aarhus.

Han har styr på alle de aktuelle udstillinger rundt omkring i landet og anbefaler her seks af de bedste, som du kan opleve i efterårsferien.

(© Kunsthal Charlottenborg)

'Overtossen' på Kunsthal Charlottenborg

Overtaci er den kunstner, man normalt skal på Psykiatrisk Hospital i Risskov for at opleve. Her boede kunstneren nemlig i 56 år af sit 91-årige liv, og her findes mange af hans værker.

Hans borgerlige navn var Louis Marcussen, men senere i livet fik han en kønsskifteoperation.

Overtaci mente, at når der var en overlæge, så skulle der også være en overtosse – deraf kunstnernavnet, fortæller Ole Bak Jakobsen.

Han er vild med udstillingens ’fantastiske billeder’.

- Det er et helt særligt spirituelt univers, der består af mærkelige figurer – en form for åndefigurer. Overtaci skildrede sit indre liv og havde en oplevelse af, at han selv kunne skifte personlighed. Det er meget visionære billeder og meget rørende.

Udstillingen ’Ovartaci & galskabens kunst’ kan opleves frem til den 14. januar 2018.

(© Superflex)

Digital kunst på Vallensbæk Station

Ole Bak Jakobsen synes også, at du bør udfordre dig selv i det offentlige rum. Nærmere betegnet på Vallensbæk Station tæt på København.

- Jeg synes, man skal udfordre sig selv på Vallensbæk Station, der har et udstillingssted, der heder DIAS. Her kan man se digitalt kunst, og det er altså virkelig store navne, der tit viser kunst i det her stationsrum.

Lige nu kan man opleve værker af Superflex, der er en verdenskendt dansk kunstnertrio.

- Deres værk 'Den Grønne Ø i Det Røde Hav' fortæller en fiktiv historie om robotters rettigheder kædet sammen med historien om byudvikling i Vallensbæk. Det er jo sådan noget kunstnere kan – at kæde den slags sammen.

Superflex kan opleves på DIAS frem til 7. november.

(© Kunsthal Aarhus)

Kage-samarbejde på Kunsthal Aarhus

Kunsthal Aarhus har sikret sig en udstilling med den spændende, kinesiske kunstner Song Dong. Det er første gang, at han har sin egen udstilling i Danmark, og han er bestemt værd at tjekke ud, siger Ole Bak Jakobsen:

- Det er en udstilling, hvor han bruger meget af sin egen personlige historie, siger han og tilføjer:

- Udstillingen hedder 'Collaborations', og Song Dong samarbejder med familiemedlemmer, kunstnerkollegaer og publikum om at skabe kunst.

- Til åbningen af udstillingen havde han for eksempel fået lokale til at hjælpe med at skabe et kæmpe kageværk af Aarhus, som blev fortæret af publikum under ferniseringen.

Udstillingen kan ses frem til den 29. oktober.

(© Eva Koch)

Skulpturlandsby Selde

Hvis man vil ud og se kunst på utraditionelle steder, så tag til landsbyen Selde ved Fursund ud til Limfjorden, siger Ole Bak Jakobsen:

- Selde er en by i det såkaldte Udkantsdanmark, men borgerne har formået at skabe en anden fortælling om byen ved at etablere byen som en 'skulpturlandsby'.

Hvert år kommer kunstnere til byen for at arbejde og lave udstillinger. Lige nu man opleve videokunst flere steder i byen med kunstnere som Katja Bjørn, Eva Koch og duoen Hanne Nielsen & Birgit Johnsen.

- Det er en oplevelse at besøge en landsby, hvor de bruger kunst til at skabe fællesskab og identitet og som en udvikling af byen. Ja, selv i Brugsen kan man opleve kunst. Det er jo altid interessant, når kunsten kommer ud af institutionerne og samler folk.

I efterårsferien og i november er der arrangeret flere rundvisninger til videokunsten.

(Foto: Johannes Nyholm © Johannes Nyholm)

Verden set gennem mad på Trapholt

Du kan også tage et smut til Kolding og dykke ned i en udstilling om mad. Trapholt har nemlig lige nu en udstilling, der hedder ’Eat me’, der handler om vores liv og verden set gennem mad.

- Trapholt har tit nogle lidt skæve vinkler på deres udstillinger. Her er det en udstilling med en tematik om mad gennem både kunst og design.

- Mad er jo noget, som alle mennesker har et forhold til, og det kan fortælle om mange ting: Familiestrukturer, boformer, traditioner, lyst og sansning af verden i det hele taget, siger Ole Bak Jakobsen.

Udstillingen kan opleves frem til maj næste år.

(© Scanpix)

Personlige historier i Ringsted

Hvis du er på Sjælland, så tag på Ringsted Galleriet, hvor der lige nu er en udstilling med den bosniskfødte herboende kunstner, Vladimir Tomic.

- Han er super spændende, siger Ole Bak Jakobsen, der har set hans værker flere gange.

- Tomic laver ofte værker, der har et selvbiografisk afsæt. Han er barn af balkankonflikten, og de storpolitiske emner bliver foldet ud via en personlig historie. Og hans temaer er jo stadig aktuelle – hvordan er det f.eks. at være flygtning?

Udstillingen ’Space that Stole the Time’ kan opleves på Ringsted Galleriet frem til 29. oktober.

Facebook
Twitter