77-årig modeekspert: Danskerne går i et med gulvtæppet

Danskerne er blevet mere modebevidste, men vi er ikke blevet mere modige. Modejournalist Lotte Freddie er gået på jagt for at finde de danskere, der stikker ud i gadebilledet.

Lotte Freddie klæder sig helst i pink og kritiserer danskerne for ikke at have modet til at skille sig ud fra mængden. (Foto: © Christoffer Regild, Scanpix)

Danskernes uniform, vi kender den alt for godt: Sorte jeans, sort blazer, sorte sko og en grå trøje.

For selvom modeugen er i fuld sving, og gaderne fyldes med fashionistas i vovede farver og prints, er dette desværre mere undtagelsen end reglen. Ifølge modejournalist Lotte Freddie er danskerne bange for at skille sig ud.

Lotte Freddie er 77 år og en af de danske modeskribenters grand old ladies. Hun har blandt andet været moderedaktør hos Berlingske og Børsen, og har dækket den danske og udenlandske modebranche i over 30 år.

Vi er for kedelige

Danskernes stil er funktionel, praktisk og minimalistisk, mener Lotte Freddie. Selv går hun helst i pink, og hun ville ønske, at danskerne fulgte i hendes farverige fodspor.

- Mode er jo til for, at man kan fremhæve sig selv. Danskerne kan bedre lide at falde i med gulvtæppet, så man ikke rigtig lægger mærke til dem, siger hun, da DR K tager hende med ud på gaden for at finde de danskere, der ikke er farveforskrækkede.

Giv den gas med gult

I det Københavnske gadebillede møder Lotte Freddie ikke mange, der lever op til hendes høje modekrav, men en mand i gule bukser fanger hendes opmærksomhed.

- Dine gule bukser er jo helt forrygende!

Stærke farver som gul er også at finde hos en af Lotte Freddies danske favoritdesignere, Stine Goya, der siden 2006 har været kendt for at bruge vovede farver og prints i hendes designs.

- Stine Goya satser ikke på det sikre. Hun er ikke så minimalistisk, siger Lotte Freddie.

Det ser sort ud for farverne

DR K har også taget Lotte Freddie med ud for at besøge modebladet Costume, hvor chefredaktør Rikke Agnete Dam tilbyder en forklaring på, hvorfor danskerne er så bange for farver.

- Der er stor fokus på, at tøj skal holde længere. Folk satser på det sikre, da tøjet skal holde flere sæsoner, siger Rikke Agnete Dam.

Lotte Freddie håber på, at danskerne vil begynde at have modet til at turde skille sig ud, men indtil videre ser det sort ud.

- De ender alle sammen med at rende rundt i det sikre sorte og grå, og den hæslige beige, som ikke klæder en sjæl i Skandinavien. Det er jo dødssygt, slutter hun.

Se Modeugen NU med Lotte Freddie fra DR K herunder.